De groei van KMVZ

Voetbal in Noord na 1945
KMVZ na 1945: deel 2

 

‘Voetbal benoorden het IJ’ is een serie van Albert van der Vliet (†).

De groei van KMVZ
 
Mosplein 1933
 
Sportpark de Meteoor is al ingetekend op de kaart die ongeveer van 1950 is. Het complex wordt geopend op 8 augustus 1953. Het oude voetbalveld op het Plejadenplein is nog in gebruik. Met de bouw van Terrasdorp (‘Tuttifruttidorp’) is een begin gemaakt. KMVZ is onderhuurder van de Meteoor van 1953 tot 1964. (Kaart: archief Historisch Centrum Amsterdam-Noord)


KMVZ, opgericht in 1929, heeft niet genoeg aan het ene voetbalveld tussen Ketjen-fabriek en Vliegenbos. Voor het seizoen 1946-1947 wordt een extra veld gehuurd in de Buikslotermeerpolder, langs de trambaan en de Leeuwarderweg. Daar is vanaf 1934 een voetbalcomplex ontstaan met achttien voetbalvelden.

Vanaf 1947 besteedde KMVZ ook aandacht aan de jeugd. In juni 1948 gingen de B-aspiranten, jongens tussen de 12 en 16 jaar, op de fiets naar Bakkum waar ze speelden tegen de aspiranten van Castricum. Na een overnachting in een jeugdherberg fietsten ze terug naar huis. In het seizoen 1948-1949 werd begonnen met een afdeling junioren (16-18 jaar). Een afdeling voor de pupillen, jongens onder de 12 jaar, kwam er pas in 1962.

In het seizoen 1948-1949 werden de aspiranten kampioen door Muiden met 6-0 te verslaan. De junioren veroverden in 1950 de AVB-beker. In het seizoen 1953-1954 ging het bergafwaarts. Het jubileumboek: ‘De junioren die we nog rijk waren, werden bij de senioren ondergebracht en ons aspirantenelftal won dat jaar geen enkele wedstrijd, kwam twee maal niet opdagen, kreeg 70 doelpunten tegen en scoorde zelf slechts drie maal. Daarna was het voorlopig gedaan met het jeugdvoetbal bij KMVZ…’

KMVZ huurde op het voetbalcomplex in de Buikslotermeer een extra veld van CNF, de Combinatie-NOS-Flora. De combinatie was tot stand gekomen in 1938 en werd opgeheven in 1949. Daarna huurde KMVZ één van de drie velden van DWV. In 1952 promoveerde KMVZ naar de derde klasse KNVB, waarin IJsselmeervogels, Spakenburg en Huizen tegenstander waren. In 1953 degradeerde de club van Ketjen meteen weer naar de vierde klasse.

De aanhang van KMVZ was trouw. Het jubileumboek: ‘Vrouwen, verloofdes, kinderen en supporters vergezelden de spelers op hun uitwedstrijden (…).’ De supportersbus van KMVZ vertrok van het Kraaienplein, ging waarschijnlijk met de pont over naar het Centraal Station en pikte daar de supporters uit de stad op.

In 1953 verliet KMVZ het fabrieksveld bij Ketjen en het veld in onderhuur van DWV. Een alternatief was gevonden bij de Meteoor, dat hoofdhuurder werd van een nieuwe accommodatie, sportpark Tuindorp Oostzaan. KMVZ kreeg een contract voor tien jaar als onderhuurder. Het idee dat KMVZ op zaterdag het sportpark zou domineren was ondraaglijk voor de Meteoor. De zondagvereniging stampte in een paar weken drie zaterdagelftallen uit de grond. KMVZ beleefde desondanks een bloeiperiode in Tuindorp Oostzaan. In 1955 keerde KMVZ terug in de derde klasse KNVB.

Op 27 november 1954 werd het 25-jarig bestaan van KMVZ gevierd met een feestavond in de grote zaal van hotel Krasnapolsky. De penningmeester kon dat feest niet betalen want de contributie was slechts één gulden per maand. De directie van Ketjen wilde bijspringen, maar gaf daarbij het advies geen nieuwe ‘buitenleden’ meer aan te nemen. ‘Geleidelijk aan zou u hierdoor verkrijgen dat deze vereniging weer een vereniging wordt van medewerkers van Ketjen (…)’, aldus de directie die er weinig voor voelde buitenleden in de watten te leggen.

In 1959 moest het begin van de competitie afgelast worden om de zeldzame reden dat de velden te droog waren. Er waren brede, diepe barsten ontstaan, die een gevaar vormden voor de voetballers. Op 14 januari 1960 brak de dijk door van zijkanaal H van het Noordzeekanaal en werd Tuindorp Oostzaan getroffen door watersnood. (In de tegenstelling droog-nat lag misschien de oorzaak van de dijkdoorbraak. AvdV)

Alle afleveringen “Voetbal benoorden het IJ” (na 1945)
Alle afleveringen “Voetbal benoorden het IJ” (tot 1945)
 
Bronnen:
• N.W. Visser. KMVZ 50 jaar, 1929 – 1979; kroniek van een zaterdagvereniging. ‘Deze samenvatting van vijftig jaar KMVZ wordt opgedragen aan de heren J.C. van Amelrooy en F. van Beem en met hen aan allen die zich voor het verenigingswerk inzetten.’ Jubileumuitgave mmv AKZO CHEMIE Nederland BV Amsterdam N, september 1979. J.C. van Amelrooy was secretaris in het bestuur van 1945 tot 1960. F. van Beem was voorzitter van 1960 tot 1979 en misschien daarna ook nog.
• Website SV Kadoelen: geschiedenis

 

© 2016-2017 Albert van der Vliet (†). Op deze publicatie berust auteursrecht.

Op de hoogte blijven van toekomstige artikelen in deze serie?
Schrijf u dan in op de nieuwsbrief 


Amsterdam Noord

Waardeer onze website!!

Als je onze website waardeert en je waardering wilt laten blijken met een vrijwillige bijdrage: graag!
(PS, wil je de overmaking helemaal afronden? We zien best vaak niet afgeronde overmakingen staan en dat is zonde)



Mijn gekozen vrijwillige bijdrage € -