TOB wordt omni-sportvereniging

Voetbal in Noord na 1945
TOB na 1945: deel 2

‘Voetbal benoorden het IJ’ is een serie van Albert van der Vliet(†).

TOB wordt omni-sportvereniging
 
Meteorenweg 270 luchtfoto
 
Meteorenweg 270 met sportcomplex De Melkweg, gezien in zuidoostelijke richting naar Cornelis Douwesweg met voormalig NDSM-terrein, 19 juli 2006.
Fotograaf Doriann Kransberg, Collectie Stichting IJbeeld. Beeldbank Stadsarchief Amsterdam.


TOB kent ups en downs in de jaren vijftig en zestig. Al in 1948 gaan de vrouwen handballen. In 1955 promoveert het eerste voetbalteam eindelijk van de derde naar de tweede klasse AVB. In 1957 beschikt TOB over een eigen clubhuis. Maar de hele accommodatie komt onder water te staan door de watersnood die Tuindorp Oostzaan teistert in 1960.

In 1948 ging TOB voetballen op een veld aan de Melkweg. De voetballers kregen een officieel tenue, maar ze hadden nog geen kleedkamer. Een TOB-lid kon een partij hout krijgen van een oorlogsschip dat bij de NDSM gerepareerd werd. Van dat sloophout werd een kleedlokaal in elkaar getimmerd.

Ook in 1948 werd er een handbalafdeling opgezet, voor vrouwen. De dames speelden 11-handbal, op de voetbalvelden, en alleen tegen andere rooms-katholieke handbalverenigingen. Tegenstanders woonden in Weesp en Halfweg, waar TOB op de fiets naartoe ging. De handbalvrouwen promoveerden regelmatig en deden het beter dan het eerste voetbalteam, dat bleef steken in de laagste klasse van de Amsterdamse voetbalbond, de AVB.

In februari 1950 verscheen het eerste clubblad: Omhoog. Het driejarig bestaan, in september 1950, werd luister bijgezet. De feestdag begon met een heilige mis om 06.45 uur. Daarna volgde er een gezamenlijk ontbijt in een zaal van café De Boer. Overdag werden de competitiewedstrijden handbal en voetbal afgewerkt. ’s Avonds was er, weer in café De Boer, van 20.00 tot 24.00 uur bal, uitsluitend toegankelijk voor rooms-katholieke bezoekers.

De contactavonden in het seizoen 1950-1951 werden verlevendigd met tafeltennis, klaverjassen, biljarten en schaken. Clubblad Omhoog bevatte een mededeling over de handbaltraining: ‘Men wordt verzocht ook op de training in behoorlijke sportkleding te verschijnen. Onze sportkleding is altijd nog: rokbroek waaronder zwarte directoire.’

TOB ontwikkelde zich in de jaren vijftig tot een omni-sportvereniging. Er werden een turn- en een volleybalafdeling opgericht. Vooral voor turnen, in de Mariaschool, was veel animo. De voetballers kregen een echte oefenmeester in 1953: Ruth Aantjes. Hij was afkomstig van OFC en verdiende per seizoen 500 gulden als trainer. In 1955 werd het eerste voetbalelftal van TOB eindelijk, na acht jaar zwoegen, kampioen van de derde klasse AVB.

In de tweede klasse AVB, in het seizoen 1955-1956, was Schellingwoude een van de tegenstanders. De handbalvrouwen van TOB waren niet tevreden over de clubnaam Tuindorp Oostzaanse Boys. Zij zijn immers geen boys. Tot Overspel Bereid werd afgekeurd als alternatief. TOB ging betekenen: Trouw Ons Beginsel.

TOB had altijd een geestelijk adviseur in huis. In 1957 was dat frater Koenraad, die blijkbaar relaties had. Hij wist in de Noordoostpolder een grote directiekeet te staan, die TOB kon overnemen, maar het transport moest zelf geregeld worden. De bouw ook. Bij het tienjarig bestaan beschikte TOB eindelijk over een clubhuis. De NDSM en een anonieme weldoener hadden ieder 7000 gulden bijgedragen aan het ‘paleisje’.

Weinig verenigingen uit de AVB beschikten over een dergelijk, fraai clubgebouw met acht kleedkamers, twee wasgelegenheden, twee toiletten en een kantine. TOB werd in 1958 opnieuw kampioen en promoveerde naar de eerste klasse AVB.

Fred Stam beschrijft in het jubileumboek de situatie in 1960: ‘Ballen… weg! Netten… weg! Ander speelmateriaal… weg! Nieuwe kalkwagen… weg! Tafels en stoelen… weg! Lichtinstallatie… kapot! Kantine, kleedkamers, bestuurskamer… onherstelbaar beschadigd.’ In de nacht van 13 op 14 januari brak de dijk van Zijkanaal H door met als gevolg een watersnood in Tuindorp Oostzaan. Op de Meteorensingel reikte het water tot de eerste verdieping.

Alle afleveringen “Voetbal benoorden het IJ” (na 1945)
Alle afleveringen “Voetbal benoorden het IJ” (tot 1945)
 
Bronnen:
• Fred Stam. 40 Jaar T.O.B.-historie; 1947-1987. 125 pagina’s.

© 2017 Albert van der Vliet (†). Op deze publicatie berust auteursrecht.

Op de hoogte blijven van toekomstige artikelen in deze serie?
Schrijf u dan in op de nieuwsbrief 


Amsterdam Noord

Waardeer onze website!!

Als je onze website waardeert en je waardering wilt laten blijken met een vrijwillige bijdrage: graag!
(PS, wil je de overmaking helemaal afronden? We zien best vaak niet afgeronde overmakingen staan en dat is zonde)



Mijn gekozen vrijwillige bijdrage € -