Bijna honderd jaar OSV

kampioenselftal OSV 1932
Het kampioenselftal van OSV uit 1932. Van links naar rechts, staand: Cor Windhouwer, Jaap de Wit, Zeger Beek en Jan Pronk. Knielend: Siem Korsse, Wim Keijzer en Jan Busch. Zittend: Jacob Keijzer, Gerrit Meijn, Jan de Boer, Jo Gobel en Henk de Wit. (Foto uit ‘Kent u ze nog… de Oostzaners’)
Voetbalclubs Noord-West tot 1945, deel 6

‘Voetbal benoorden het IJ’ is een serie van Albert van der Vliet †.

Bijna honderd jaar OSV
 
 
 
 

Piet Knollema schreef het jubileumboek ‘75 jaar OSV’ en hij heeft daarin meer aandacht voor sociale omstandigheden en minder voor voetbaluitslagen. Die benadering past bij deze voetbalserie. Een eeuw geleden waren de bewoners van Oostzaan onderling verdeeld: er werden diverse voetbalclubjes opgericht.

In Oostzaan was OSV was de voetbalclub van het Zuideinde, dat een bloeiend zakenleven kende. OSV werd de hoedenclub genoemd. OFC was de voetbalclub van het Noordeinde. Dat deel van Oostzaan kende een linkse, zelfs communistische bevolking. OFC was de Oostzaanse pettenclub. OSV zou in 1966 door annexatie een Amsterdamse voetbalvereniging worden.

OSV is opgericht na de Eerste Wereldoorlog, op 13 januari 1919. Nederland kende al veel voetbalverenigingen, maar voetbal was honderd jaar geleden een elitesport en veel elite kende Oostzaan niet. OSV speelde in polder De Braak, niet ver van het huidige complex Oostzanerwerf. Om te kunnen voetballen in het weiland moest eerst het vee verjaagd worden.

OSV was een voortzetting van OVV (1911-1916). OSV nam het blauwzwarte tenue van OVV over, vooral omdat spelers dat tenue nog in de kast hadden liggen. Voetbalspullen waren duur in die tijd. Voetbalschoenen kostten 17,50 gulden en dat was toen een enorm bedrag. Het openbaar vervoer was ook niet goedkoop en daarom gingen de voetballers vaak te voet naar een uitwedstrijd. Maar de fiets was in opkomst en daar konden twee voetballers op.

In september 1919 startte OSV in de Noord-Hollandse Voetbalbond, de NHVB. In 1922 werd OSV kampioen van de eerste klasse NHVB en promoveerde naar de NVB. In 1931 kreeg OSV een nieuw terrein aan het Zuideinde. Voorlopig was dat één veld, waar vier seniorenelftallen en twee aspirantenteams gebruik van moesten maken. OSV zou bijna vijftig jaar op die plek spelen.

In het seizoen 1933-1934 werd OSV opnieuw kampioen en deze keer werden de promotiewedstrijden wel met succes afgesloten. OSV kwam uit in de tweede klasse KNVB en zou dat negentien jaar blijven doen. Een van de tegenstanders was het gerenommeerde, maar gedegradeerde Blauw-Wit uit Amsterdam.

OSV had inmiddels zes seniorenelftallen, één elftal voor junioren en vier voor aspiranten. Aspiranten waren jonger dan zestien en ouder dan twaalf jaar. Elftallen voor jongens onder de twaalf jaar, welpen, kende Nederland nog niet.

De jaren dertig waren crisisjaren in Nederland en dat was ook in Oostzaan te merken. Veel OSV-leden konden hun contributie niet voldoen en dreigden geroyeerd te worden. Werkloze leden betaalden minder contributie, maar ze moesten dan wel één dag per week op het OSV-terrein komen werken. Werklozen hoefden minder te betalen voor een toegangskaartje.

Sportspullen waren wel erg goedkoop geworden. Een complete uitrusting (kousen, broek, shirt, voetbalschoenen, scheenbeschermers en voetbaltas) kostte 7,50 gulden. OSV kreeg meer leden tijdens de oorlog. Voetbal is een populaire manier om te ontspannen. De Duitse bezetter had bovendien bijna alle andere soorten vereniging verboden.

Het ontbreken van fietsen en vooral fietsbanden vormde een probleem bij uitwedstrijden. Spelers zonder fiets kwamen niet opdagen zonder zich af te melden. Het bestuur was daar boos over: ‘Je weet vrijdags net zo goed dat je geen fiets hebt als op den zondag zelf.’ Steeds meer voetballers van OSV werden tewerkgesteld in Duitsland, anderen doken onder. In het seizoen 1944-1945 werd er in Nederland geen competitie meer gespeeld. Er was gebrek aan vrijwel alles.

Alle afleveringen “Voetbal benoorden het IJ
 
Bronnen deel 5 en 6:
• Piet Knollema. 75 jaar OSV, 1919-1994; het verleden van een club met toekomst.
• ‘Kent u ze nog… de Oostzaners’, deel 1, eerste druk 1973. Door J. de Boer, oud-gemeentesecretaris van Oostzaan. Uitgave van de Europese Bibliotheek – Zaltbommel. De serie (in oblong-formaat) bevat foto’s met bijschrift van de vroegere bewoners van plaatsen in Nederland.
• Michel van Gent. Databank Sport; sportbonden, sportclubs en sportperiodieken in Nederland tot 1940. http://resources.huygens.knaw.nl.
http://www.osv-amsterdam.nl

© 2011-2015 Albert van der Vliet †. Op deze publicatie berust auteursrecht.

Op de hoogte blijven van toekomstige artikelen in deze serie?
Schrijf u dan in op de nieuwsbrief 


Amsterdam Noord

Waardeer onze website!!

Als je onze website waardeert en je waardering wilt laten blijken met een vrijwillige bijdrage: graag!
(PS, wil je de overmaking helemaal afronden? We zien best vaak niet afgeronde overmakingen staan en dat is zonde)



Mijn gekozen vrijwillige bijdrage € -