Ajax en DWV

Nieuwendammerham 1912
Deze foto nam J.L. Scherpenisse op zaterdag 6 juli 1912. DWV was al opgericht maar had nog geen speelveld. Het voetbalveld op de foto ligt in de nog onbebouwde Nieuwendammerham, op een verharde zandvlakte ter hoogte van het huidige Kraaienplein. De voetballers zijn vermoedelijk schooljongens uit Buiksloot en Nieuwendam, die ’s middags vrij waren van school. (Afbeelding: © Fotocollectie J.L. Scherpenisse.)

Voetbal benoorden het IJ
DWV tot 1945, deel 1 van 4

Een serie van Albert van der Vliet(†)


Ajax en DWV: Ajax voetbalt vanaf de oprichting in 1900 aan de overkant van het IJ. In 1907 verhuizen de ajacieden naar de Watergraafsmeer. Daarna komt de club nog wel op bezoek om te oefenen tegen schoolteams uit Buiksloot en Nieuwendam. In 1912 beginnen jongens uit Nieuwendam een eigen voetbalclub: DWV.

Ajax speelt vanaf oprichtingsjaar 1900 in de Buiksloterhampolder. Het veld ligt ter hoogte van de latere Ritakerk (tegenwoordig bibliotheek). Bij het weiland bouwen de ajacieden een kleedhok met bankjes en kledinghaken. Na de wedstrijd staan er kannen water in de kleedkamer. Toch verhuist Ajax al in 1901 naar de Laanweg. Dat is dichterbij de kettingpont over het IJ. De voetballers verkleden zich in het Tolhuis. In 1907 verhuist Ajax naar de Watergraafsmeer.

In de Nieuwendammerham oefenen rond 1910 schooljongens uit Buiksloot op de verharde zandgrond die later bebouwd wordt: in 1917 ligt daar het Kraaienplein. Ze zijn lid van gymnastiekvereniging Sparta en hun voetbalafdeling noemen ze ‘Sport’. In de Nieuwendammerham trainen ook jongens onder de naam NVC, de Nieuwendammer Voetbal Club. Sport en NVC spelen vriendschappelijk tegen elkaar en tegen Ajax.

De voetballers van NVC krijgen na een paar jaar genoeg van de vrijblijvende oefenwedstrijden. Op zondagmiddag 12 mei 1912 komen dertien jongens bijeen om een voetbalclub op te richten. Ze zijn tussen de 15 en 18 jaar en wonen in Nieuwendam. De oprichters zijn van alle gezindten, maar wel allemaal geheelonthouder, wat betekent dat ze geen alcohol drinken. De meeste jongens zijn werkzaam op een van de scheepswerven van Nieuwendam of in een aanverwant bedrijf.

De oprichtingsvergadering wordt gehouden op het terras in de tuin van kruidenier Willem Hoek (1872-1947), Nieuwendammerdijk 6, vlakbij de Meeuwenlaan. Hoek blijft een van de vertrouwensfiguren voor de jongens. Er zijn meer sympathisanten die het jonge club op weg helpen: Piet Plat, visser uit Schellingwoude, zorgt voor echte doelnetten. De naam NVC wordt vervangen door DWV, Door Wilskracht Verkregen. De nieuwe naam is afgekeken van een fanfarecorps uit Beets. Het tenue met geel-zwarte strepen wordt overgenomen van landskampioen HVV uit Den Haag. Eerst zijn de broekjes wit, maar na protest van de wassende moeders wordt gekozen voor zwart

Op de sloepenwerf van Gijs de Vries Lentsch (1879-1967) huurt DWV een weiland voor 150 gulden per jaar. De sloepenbouwer is ongetwijfeld de werkgever van enkele voetballers. De werf ligt aan de Ringvaart tegenover de Buikslotermeerdijk. Vanaf de dijk is de werf bereikbaar via een hoge houten voetbrug over de vaart. Op dat aparte gedeelte van de Buikslotermeerpolder wordt tussen 1930 tot 1932 Tuindorp Buiksloot aangelegd, bekend geworden als Blauwe Zand.

Op de werf aan de Ringvaart staat houtzaagmolen De Vrede. DWV gebruikt de oude molen als kleedlokaal. Gerard Rinckes, een van de eerste donateurs, maakt de kleedkamer schoon. Het bestuur geeft hem een emmer, een bezem en een dweil. Met de emmer haalt Rinckes water uit de Ringvaart. In de vaart wassen de voetballers zich na afloop van een wedstrijd. Nog voor de start van de competitie in 1913 melden drie Buiksloters zich aan bij DWV: Jan Mol, Rijk Roele en Dirk Swart. Swart wordt meteen de trainer van het elftal. Maar de training houdt niet veel meer in dan op doel schieten, zo weet Loek Bertels te melden in zijn boek over de geschiedenis van DWV.


Lees verder deel 2 van DWV tot 1945: DWV en de watersnood

Of bekijk de Introductie pagina: DWV tot 1945 – 4 afleveringen
Of bekijk het overzicht van alle afleveringen serie “Voetbal benoorden het IJ

Dit artikel is tevens opgenomen is ons groter overzicht over DWV


Bron:
Loek Bertels. Negentig jaar DWV, 1912-2002; van Nieuwendammer dorpsclub tot toonaangevende amateurvereniging. Een uitgave van DWV, oktober 2002.

© 2014 Albert van der Vliet(†). Op deze publicatie berust auteursrecht.


Overige Verwijzing Ajax en DWV:
ASV DWV Wikipedia


Amsterdam Noord

Waardeer onze website!!

Als je onze website waardeert en je waardering wilt laten blijken met een vrijwillige bijdrage: graag!
(PS, wil je de overmaking helemaal afronden? We zien best vaak niet afgeronde overmakingen staan en dat is zonde)



Mijn gekozen vrijwillige bijdrage € -