Voetballen op het koeienland

Voetbal Noord algemeen, deel 3

‘Voetbal benoorden het IJ’ is een serie van Albert van der Vliet (†).

Voetballen op het koeienland
 

Er woonden veel kinderen in het nieuwe Floradorp. Ze konden zich uitleven op het nabijgelegen ‘koeienland’, waarop ook werd gevoetbald. Al in 1930 werd voetbalclub IJ-boys opgericht. Andere beginnende verenigingen maakten ook gebruik van het officieuze sportterrein: NOS, Flora, IJ-vogels en Paramaribo.

Leeuwarderweg Noord
 
Voetbalsupporters gingen met bus C tot de eindhalte, aan het eind van de Meeuwenlaan bij de rotonde. Daar konden ze nog een paar haltes meerijden met de Waterlandse tram. Het gedeelte van de Buiksloterdijk na de Meeuwenlaan is in 1935 Leeuwarderweg gaan heten. De tram ging rechtsaf de polder in. Daar liepen de (oude) Leeuwarderweg en de trambaan parallel. De tramlijn is in 1956 opgeheven. (Foto uit ongeveer 1950, beeldbank HCAN)


Floradorp (tuindorp Buiksloterham) werd opgeleverd in 1929. In de Pirolastraat, die al in 1928 klaar was, kreeg de familie Pruijs een woning. Het gezin kwam uit een krottenwijk in de binnenstad. Enig kind Chris, voor zijn vrienden ‘Kick’, was 12 jaar toen hij in Noord terechtkwam. De nieuwe woning leek wel een villa, vond Kick, en buitenshuis trof hij een speelparadijs aan. Jaren nadien heeft Pruijs zijn herinneringen opgeschreven.

De bebouwing aan de westkant van de Kamperfoelieweg werd in fases opgeleverd. Het middengedeelte, tussen de dwarsstraatjes Akkerwindeweg en Haagwindeweg, werd pas bebouwd in 1949. Tot die tijd lag daar een terrein braak. Dat noemden de Floradorpers het ‘koeienland’. Op een kaart van de Dienst der Publieke Werken uit 1933 staat het koeienland aangeduid als ‘tijdelijk sportterrein’. Later werd het industrieterrein.

Floradorp werd bewoond door kinderrijke gezinnen en de kinderen konden zich op het koeienland uitleven. De jongens gingen er voetballen. Al in juni 1930 werd IJ-boys opgericht. De club sloot zich aan bij de Amsterdamse Volksvoetbalbond, de AVVB, de startersbond.

IJ-boys verhuisde in 1932 naar een voetbalveld aan de Kanaaldijk 128, voorbij de krijtmolen. In 1933 werd IJ-boys kampioen van de eerste klasse AVVB en promoveerde naar de eerste klasse AVB, de Amsterdamse Voetbalbond. In 1935 huurde IJ-boys twee (mogelijkerwijs drie) voetbalvelden in de Buikslotermeerpolder langs de trambaan.

In 1931 was Flora verschenen op het koeienland (niet te verwarren met Flora Boys, dat opgericht is in 1953). In augustus 1931 meldde Flora zich aan bij de AVVB. Vanaf het seizoen 1935-1936 speelde ook Flora langs de trambaan. De tram stopte op verzoek bij het Floraterrein. Flora was ook bereikbaar met bus C. Na de eindhalte aan het eind van de Meeuwenlaan moest men ‘Buiksloot doorlopen en de trambaan volgen’. Dat deel van de Buiksloterdijk, vanaf de Meeuwenlaan tot de polder, ging in 1935 Leeuwarderweg heten.

In het seizoen 1937-1938 kwam Flora uit in de AVB. Op 28 augustus 1938 is Flora met NOS opgegaan in CNF: Combinatie NOS-Flora. (De NDSM-Flora Boys-Combinatie – FNC – is van na de oorlog.) NOS voetbalde aanvankelijk in de Watergraafsmeer. Op 17 augustus 1931 meldde NOS zich aan bij de AVB. NOS speelde vanaf 1934 tot 1938 op het terrein achter de krijtmolen. Databank Sport vermoedt dat NOS betekent Neutraal Onze Sport. CNF had een contactpersoon in Floradorp en is opgeheven op 30 juni 1949.

Er hadden zich meer teams op het koeienland gepresenteerd. Kick Pruijs: ‘Zo kwamen ook NOS en IJ-vogels en later de negerploeg van Paramarie-boys erbij. Deze laatste voetballers speelden met blote voeten en het was en werd onvergetelijk wat een atleten daarbij waren.’ De Databank Sport onderscheidt twee Surinaamse voetbalverenigingen. ‘Paramaribo’ heeft bestaan van 1932 tot 1938 en kwam uit in de AVVB. ‘Suriname Boys’ bestond en speelde van oktober 1936 tot 1938 in de AVVB.

IJ-vogels voetbalde in Noord van 1931 tot 1943. Vanaf 1934 voetbalde de vereniging op het complex in de Buikslotermeerpolder. Tramreizigers moesten bij de ‘halte sportterreinen’ uitstappen, ‘bij Buikslotermeerdijk 76 de laagte in’.

Alle afleveringen “Voetbal benoorden het IJ
Bronnen:
• C. J. Pruijs. Het koeienland, de uitlaatklep van Floradorp. In: Amsterdam aan de overkant van het IJ, deel II. De haven, landelijk en oud Noord, de tuindorpen, Nieuwendam en Oostzaan. Van mensen en bedrijven die voorbij gingen, gebleven en gekomen zijn. Samenstelling: Elly Keeffe-Dijkstra, B.P. Fiolet. Uitgegeven door De Drie Geveltjes, Amsterdam, 1997.
• Vijftig jaar a.f.c. IJ-boys, 1930-1980. Samenstelling: C.P. Ellenbroek, Bob Knies en Joop van Daalen.
• Michel van Gent. Databank Sport; sportbonden, sportclubs en sportperiodieken in Nederland tot 1940. http://resources.huygens.knaw.nl.

Zie ook op deze website:
Serie Voetbalgeschiedenis van Amsterdam-Noord: Het koeienland en IJ-boys. En:
Serie Noord in de vorige eeuw: Opkomst en ondergang van IJ-boys.

© Albert van der Vliet (†). Op deze publicatie berust auteursrecht.

Op de hoogte blijven van toekomstige artikelen in deze serie?
Schrijf u dan in op de nieuwsbrief 


Amsterdam Noord

Waardeer onze website!!

Als je onze website waardeert en je waardering wilt laten blijken met een vrijwillige bijdrage: graag!
(PS, wil je de overmaking helemaal afronden? We zien best vaak niet afgeronde overmakingen staan en dat is zonde)



Mijn gekozen vrijwillige bijdrage € -