Voetbal bij de Draad- en Kabelfabriek

Voetbal in Noord na 1945
Bedrijfsvoetbal in Noord na 1945: deel 3

 

‘Voetbal benoorden het IJ’ is een serie van Albert van der Vliet†.

Voetbal bij de Draad- en Kabelfabriek
 
Draka 1937
 
Luchtfoto van 17 juli 1937. Draad- en Kabelfabriek DRAKA aan het afgesloten IJ, toegankelijk aan de Hamerstraat. Op de achtergrond de Meeuwenlaan en de sportvelden met ingang aan de Fazantenweg. Foto uit de collectie Stadsarchief Amsterdam.


Bij Draka wordt vanaf 1921 gevoetbald. Traditioneel is het jaarlijkse treffen tussen het fabrieks- en het kantoorelftal. Na de oorlog doet het Draka–elftal mee aan het bedrijfstoernooi van Ketjen. Draka Boys wint het eerste toernooi, in 1946, door in de finale Electra te verslaan.

Op 20 april 1910 begon Jan Teeuwis Duyvis, samen met een Engelse compagnon, de Hollandsche Draad- en Kabelfabriek. Het familiebedrijf Duyvis verwerkte in Koog aan de Zaan oliën en vetten. Jan Teeuwis zag meer toekomst in elektrakabels dan in de lampolie van zijn familie. Duyvis (1884-1979) woonde aan de Meeuwenlaan op nummer 11, de eerste villa (nummers 1 t/m 9 bestaan niet).

In 1927 verscheen het personeelsblad Draka Omroep. Het personeel, dat al begon met voetballen in 1921, kon in de beginperiode geen elftal op de been brengen en daarom werd een combinatie aangegaan met de Wester Suikerfabriek. Gespeeld werd op zaterdagmiddag in de AKVB, de Amsterdamse Kantoorvoetbalbond. De meeste spelers kwamen ook uit voor een andere club en dat was niet toegestaan.

Begin 1946 verscheen er, na dertien jaar afwezigheid, weer een Draka Omroep. (Draka Omroep wordt net als Draka Boys met en zonder verbindingsstreepje geschreven en altijd in hoofdletters.) Het personeelsblad werd vervaardigd door de huisdrukkerij en het streven was maandelijks te verschijnen.

Draka voelde zich verantwoordelijk voor de vrijetijdsbesteding van de werknemers, net als andere bedrijven van vóór de oorlog en tot de komst van de televisie. Werknemers konden kiezen voor atletiek, biljarten, bridgen, klaverjassen, schaatsen (ijs en weder dienende), schaken, tafeltennissen, tennissen, vissen, voetballen, wandelen, wielrennen (een van de wielrenners was Joop Harmans). Voor elk wat wils. Ook gewone voetbalclubs waren vaak omni-verenigingen, zoals de Volewijckers en DWV.

Wielrenner Joop Harmans werkte bij Draka op de afdeling expeditie en ging na werktijd altijd 100 km trainen, meldt Draka Omroep in het augustusnummer van 1946. Harmans werd nationaal amateurkampioen 50 km op de baan in 1946. Rijwielhandel Joop Harmans was een begrip in Noord. Josephus Johannes Franciscus Harmans (1921-2015) werd 93 jaar.

In 1946 deed Draka Boys mee aan het toernooi dat georganiseerd was door Ketjen. Tegen Loos & Co werd met 1-1 gelijkgespeeld. Van Ketjen, volgens kenners de zwaarste tegenstander, werd met 4-1 gewonnen. In de finale speelde Draka Boys tegen Electra (dat in 1947 Energia ging heten). Op de snikhete zaterdagmiddag 13 juli kwam Electra, ‘een kwade rakker’ volgens Draka Omroep, met 2-0 voor. Maar in de tweede helft scoorde Draka Boys vijf keer: 5-2. Draka Boys had het bedrijfstoernooi gewonnen.

De prijsuitreiking vond ’s avonds plaats in de recreatiezaal van Draka. Er waren ongeveer 250 aanwezigen. De Draka-toneelgroep trad op. Er was harmonica- en Hawaii-muziek, liedjes, sketches en een tombola met prachtige prijzen. Hoogtepunt van de avond was de uitreiking van de toernooibokaal aan de aanvoerder van het Draka-elftal.

De spelers van het winnende elftal bedankten in personeelsblad Draka Omroep iedereen van Draka die aan het succes had bijgedragen. ‘Tevens komt een woord van dank toe aan de directie voor de gratis consumptie die wij bij de wedstrijden mochten gebruiken en tot slot voor de prachtige bal, waarmee wij nog menige overwinning voor de Draka hopen te bevechten. De spelers.’ Het dankwoord was waarschijnlijk niet sarcastisch bedoeld. In de tweede helft van de jaren veertig heerste er nog veel armoede in Nederland.

Bronnen:
• Personeelsblad Draka Omroep. Archief Historisch Centrum Amsterdam-Noord.
• Adresboekjes AVB. Bibliotheek Stadsarchief Amsterdam.

Alle afleveringen “Voetbal benoorden het IJ” (na 1945)
Alle afleveringen “Voetbal benoorden het IJ” (tot 1945)
 

© 2017 Albert van der Vliet†. Op deze publicatie berust auteursrecht.

Op de hoogte blijven van toekomstige artikelen in deze serie?
Schrijf u dan in op de nieuwsbrief 


Amsterdam Noord

Waardeer onze website!!

Als je onze website waardeert en je waardering wilt laten blijken met een vrijwillige bijdrage: graag!
(PS, wil je de overmaking helemaal afronden? We zien best vaak niet afgeronde overmakingen staan en dat is zonde)



Mijn gekozen vrijwillige bijdrage € -