De Blauwe Vogels van Blauwe Zand

Voetbal in Noord na 1945
Overige voetbalverenigingen na 1945: deel 2

‘Voetbal benoorden het IJ’ is een serie van Albert van der Vliet (†).

De Blauwe Vogels van Blauwe Zand
 
Luchtfoto NDSM Werf 1983
 
Luchtfoto augustus 1968. De NDSM-werf met daarachter de voetbalvelden. De twee velden links zijn van de Blauwe Vogels, ingang Pomonastraat. De middelste velden zijn van NDSM, met tribune en niet helemaal zichtbaar het clubhuis. De achterste twee velden rechts zijn van ADM, de voetbalclub van de gelijknamige scheepswerf. Foto: beeldbank Historisch Centrum Amsterdam-Noord.


In de jaren dertig kent Blauwe Zand de voetbalverenigingen TBS, SES en IJ-vogels. TBS (afkorting van Tuindorp Buiksloot, de officiële naam voor Blauwe Zand) overleeft de oorlog niet en de twee andere clubs fuseren tot SESIJ. In 1945 wordt Blauwe Vogels opgericht waarbij SESIJ zich aansluit. In 1980 fuseert Blauwe Vogels met de voetbalvereniging van de scheepswerf ADM. Sporting Noord is de nieuwe naam.

Voetbalvereniging TBS (Tuindorp Buiksloot), ontstaan in de speeltuinvereniging, hield op te bestaan tijdens de oorlog. Het socialistische SES (Sport En Strijd) stopte ook tijdens de oorlog, net als IJ-vogels. SES en IJ-Vogels gingen na de oorlog verder als SESIJ, maar die combinatie fuseerde al snel met De Blauwe Vogels, dat was opgericht op 10 oktober 1945. Blauwe Vogels stond in Noord bekend als ‘de stratenmakers van Blauwe Zand’. De kostwinners van Blauwe Zand waren echter vooral werkzaam op de scheepswerven van ADM, NDSM en Verschure.

DWV gaf aan de Leeuwarderweg een veld in onderhuur. Blauwe Vogels mocht uitkomen in de tweede klasse van de AVB omdat IJ-Vogels daarin vóór de oorlog had gespeeld. De bondscontributie bedroeg 75 cent per jaar en de clubcontributie was 35 cent per week. Na de oorlog heerste er schaarste en armoede. De voetballers die geen kicksen hadden, droegen oude schoenen of werkschoenen. Het tenue van de Blauwe Vogels was blauw met wit. Iedereen droeg eigen kleding, als deze maar blauw en wit was. De doelen hadden geen netten. Blauwe Vogels had twee leren ballen. Viel een bal in de sloot, dan werd deze loodzwaar. De KNVB verstrekte bonnen voor voetbalschoenen en stelde per elftal één bal beschikbaar.

Kwam de scheidsrechter niet opdagen dan werd de wedstrijd zonder scheidsrechter gespeeld. In het eerste seizoen bestond het team van Blauwe Vogels uit dertien man. In het tweede seizoen kwam er een tweede elftal bij. Op woensdagavond werd er getraind, zonder trainer. In 1948 werd Ben Licher, voormalig speler van de Volewijckers, als trainer aangesteld.

Een kleedruimte werd tweedehands overgenomen van voetbalclub OVVO. Het gedemonteerde gebouwtje werd met paard en wagen aangevoerd. Op den duur had Blauwe Vogels zes elftallen, inclusief junioren. De vrouwen van de spelers kwamen altijd kijken en ze namen familie en bekenden mee. Eén keer per jaar was er een feestavond, georganiseerd door de voorzitter van de speeltuinvereniging, de heer Kornman, die ook wel eens scheidsrechter was.

De clubleden bouwden zelf een kantine in 1948. Daarin werd alleen koffie en frisdrank geschonken. Blijkbaar speelde Blauwe Vogels niet meer bij DWV, want er is sprake van een veld van boer Langeveld, waarop de kleedkamer en de kantine waren neergezet. Door de week graasden er schapen op het veld van de Blauwe Vogels.

De voetbalvelden aan de Leeuwarderweg moesten in 1964 ontruimd worden voor de aanleg van de Nieuwe Leeuwarderweg, de verbindingsweg met de IJtunnel. Waarschijnlijk speelde Blauwe Vogels vanaf 1965 op het voetbalveld tussen de Klimopweg en de Klaprozenweg met als onderhuurder Flora Boys. Daarna verhuisde Blauwe Vogels naar de accommodatie van de NDSM aan de Klaprozenweg, dat uit zeven velden bestond. NDSM had drie velden en ADM twee. Blauwe Vogels bespeelde de noordelijkste twee, afgescheiden velden met ingang aan de Pomonastraat. Voetbalclub Kromhout was onderhuurder.

In 1980 is Blauwe Vogels gefuseerd met ADM. De combinatie ging verder onder de naam Sporting Noord. De club speelde naast OSV op sportpark Oostzanerwerf en bezat een nieuw en fraai clubhuis. Sporting Noord is in 2012 opgeheven.

Alle afleveringen “Voetbal benoorden het IJ
 
Bronnen:
• Michel van Gent. Databank Sport; sportbonden, sportclubs en sportperiodieken in Nederland tot 1940: http://resources.huygens.knaw.nl.
• Adresboekjes AVB (Amsterdamse Voetbalbond), 1920-1940. Archief KNVB Zeist.
• Jubileumuitgave van buurtkrant TBS. Tuindorp Buiksloot 1931-1981; 50 jaar niet klein te krijgen.
• De voetbalgeschiedenis tot 1945, ‘Clubs Noord-Oost’: De voetbalclubs van Blauwe Zand.

© 2016-2018 Albert van der Vliet (†). Op deze publicatie berust auteursrecht. Zie Colofon.

Op de hoogte blijven van toekomstige artikelen in deze serie?
Schrijf u dan in op de nieuwsbrief 


Amsterdam Noord

Waardeer onze website!!

Als je onze website waardeert en je waardering wilt laten blijken met een vrijwillige bijdrage: graag!
(PS, wil je de overmaking helemaal afronden? We zien best vaak niet afgeronde overmakingen staan en dat is zonde)



Mijn gekozen vrijwillige bijdrage € -