Lindenboys – MVKV – FC Nieuwendam – NEC’75

Voetbal in Noord na 1945
Overige voetbalverenigingen na 1945: deel 1

 

‘Voetbal benoorden het IJ’ is een serie van Albert van der Vliet†.

Lindenboys – MVKV – FC Nieuwendam – NEC’75
 
uitnodiging avv Schellingwoude
 
Uitnodiging aan de voetballers van avv Schellingwoude voor de wedstrijd tegen SES, dat voetbalt achter de Buiksloterdijk 292 aan het eind van het Koepad. Document komt uit de periode 1935-1940. Ook De Lindenboys speelt in de jaren dertig regelmatig tegen SES. (Archief Lia Jong, Historisch Centrum Amsterdam-Noord)

 



Reactie

Martin Elsman reageerde per e-mail op de eerste aflevering over Flora Boys. Niet Oranje Zwart maar Blauwe Vogels was hoofdhuurder van het voetbalveld aan de Klimopweg. Blauwe Vogels, de club uit Blauwe Zand, speelde op zondag en Flora Boys op zaterdag. Het terrein had geen kantine. Dat klopt want Flora Boys kreeg pas in 1974 een eigen clubgebouw met kantine op sportpark Buiksloterbanne.


Later werd er wel een kantine neergezet, schrijft Elsman, door MVKV en Oranje Zwart. Blauwe Vogels verhuisde in 1969 naar het NDSM-complex, met ingang aan de Pomonastraat. Het veld aan de Klimopstraat werd bespeeld vanaf 1963, herinnert Elsman zich, maar volgens Anthony Collet, destijds buurtbewoner, moet dat 1965 zijn. Het voetbalveld aan de Klimopweg is gebruikt tot in de jaren tachtig. De laatste bespeler was een fusieclub, maar de naam weet Elsman niet meer.

Bestudering van de Noord-Amsterdammer zou de reactie van Martin Elsman kunnen ophelderen.




Voetbalvereniging De Lindenboys is opgericht in de Noord-Jordaan. Na de Tweede Wereldoorlog voetbalt de club naast de Leeuwarderweg en de trambaan. De naam verandert in MVKV. Na het verdwijnen van het complex aan de Leeuwarderweg speelt MVKV in het Vliegenbos. Begin jaren zeventig verhuist MVKV naar De Weeren en de nieuwe naam wordt FC Nieuwendam.

De naam van voetbalvereniging De Lindenboys, opgericht in april 1935, verwijst naar de Lindengracht en de Lindenstraat in de Noord-Jordaan. In het eerste seizoen, 1935-1936, kwam Lindenboys uit in de NASB, de Nederlandse Arbeiders Sportbond (1926-1940). Bij deze socialistische bond waren weinig voetbalverenigingen aangesloten en waarschijnlijk daarom switchte Lindenboys in 1936 naar de Amsterdamse Volksvoetbalbond, de AVVB, de bond voor armlastige voetbalclubs.

Het veld van Lindenboys lag na de oprichting aan de Slotermeerdijk en daarna aan de Horneweg. Lindenboys oefende vaak tegen SES, op een voetbalveld achter de Buiksloterdijk aan het eind van het Koepad. Lindenboys en SES hadden min of meer dezelfde achtergrond. SES (Sport En Strijd), een voetbalclub uit Blauwe Zand, opgericht in 1933, was ook een socialistische voetbalclub. SES kwam uit in de Arbeiders Voetbalbond Holland (1932-1935) en vanaf 1936 in de AVVB. In 1940 kwam Lindenboys uit in de Afdeling Amsterdam van de NVB. (SES is in 1944 opgegaan in SESIJ, een fusie van SES en IJ-vogels. IJ-vogels, ook een club uit Blauwe Zand, opgericht in 1931, speelde naast de trambaan op het derde terrein achter DWV.)

In 1945 werd de naam Lindenboys veranderd in MVKV: Met Vereende Kracht Voorwaarts. MVKV streek neer op het complex aan de Leeuwarderweg en de trambaan. Drinkwater werd gehaald bij buurman IJ-boys. De kantine was niet groter dan drie bij vier meter en er waren twee kleedkamers. Douchen deden de voetballers in een bak met regenwater en bij droogte met water uit de sloot. .

Eetcafé Koevoet Lindenstraat
 
Het huidige eetcafé Koevoet in de Lindenstraat. In het café van Stien Koevoet vergaderde in de jaren dertig het bestuur van voetbalvereniging De Lindenboys. (foto: AvdV)


In oktober 1950 meldde een groep jongens van 12 en 13 jaar zich aan bij het bestuur van MVKV, dat vergaderde in café Stien Koevoet in de Lindenstraat. De jongens, welpen, speelden hun eerste wedstrijd tegen de welpen van de Volewijckers op sportpark Buiksloot in de Buikslotermeerpolder. Uitslag: 1-1.

Het complex aan de Leeuwarderweg moest ontruimd worden voor de aanleg van de Nieuwe Leeuwarderweg. MVKV verhuisde naar het Vliegenbos, maar na een paar jaar werd de Klimopweg de nieuwe locatie, een terrein dat in 1965 in gebruik was genomen. Daarna ging het naar De Weeren. De naam MVKV werd herdoopt in FC Nieuwendam. Op zaterdag 1 december 1972 sloeg voorzitter Gietermans de eerste paal voor het nieuwe clubhuis, maar tijdens de bouw kwam de bodem van de clubkas in zicht. De oplossing werd gevonden in een fusie met CDW. De Lindenboys bestond 40 jaar, maar de nieuwe naam werd NEC’75: Nieuwendam En CDW 1975.

CDW (Centeren Doet Winnen), opgericht op 23 mei 1933, kwam uit in de Amsterdamse voetbalbond, AVB. CDW speelde op sportpark De Eendracht in Amsterdam-West, maar moest plaatsmaken voor rugbyclub AAC. In 1967 veranderde de afkorting CDW in Combineren Doet Winnen.
In september 1975 werd het nieuwe clubhuis op sportpark De Weeren officieel geopend. NEC’75 kwam op zondag uit in de derde klasse AVB en het zaterdagteam speelde in de tweede klasse AVB. In de eerste helft van de jaren ‘80 speelde NEC’75 in de KNVB. In 2004 fuseerde NEC’75 met sc Oriënt en de nieuwe naam werd (opnieuw) sc Nieuwendam.

Alle afleveringen “Voetbal benoorden het IJ” (na 1945)
Alle afleveringen “Voetbal benoorden het IJ” (tot 1945)
 
Bronnen:
• Enkele kopieën uit het jubileumboek NEC’75: 1935-1985. Het oprichtingsjaar van De Lindenboys is 1935. NEC’75 bestaat in 1985 tien jaar.
• Website over voetbalverenigingen van vóór de Tweede wereldoorlog: http://resources.huygens.knaw.nl/sportbondenclubsperiodieken
fervandijk.nl website met gegevens van Nederlandse voetbalverenigingen.

 

© 2016-2018 Albert van der Vliet†. Op deze publicatie berust auteursrecht. Zie Colofon.

Op de hoogte blijven van toekomstige artikelen in deze serie?
Schrijf u dan in op de nieuwsbrief 


Amsterdam Noord

Waardeer onze website!!

Als je onze website waardeert en je waardering wilt laten blijken met een vrijwillige bijdrage: graag!
(PS, wil je de overmaking helemaal afronden? We zien best vaak niet afgeronde overmakingen staan en dat is zonde)



Mijn gekozen vrijwillige bijdrage € -