Rood-Wit A: van bloei naar fusie

Voetbal in Noord na 1945
Rood-Wit A na 1945: deel 3

‘Voetbal benoorden het IJ’ is een serie van Albert van der Vliet (†).

Rood-Wit A: van bloei naar fusie
Laatste Rood Wit A
(Foto en bijschrift uit Rood Wit-A: 60 jaar 1921-1981.)


Rood-Wit Amsterdam is in 1921 opgericht als Voetbalvereniging Augustinus, VVA. In 1971 en 1981 verschijnt er een jubileumboek. De rooms-katholieke voetbalvereniging floreert vanaf 1971 op sportpark De Weeren. In 1999 echter fuseert RKSV Rood-Wit A met asv Schellingwoude. De twee clubs gaan samen verder als asv De Dijk.

In het tweede jubileumboek van Rood-Wit, uit 1981, blikt samensteller Jan van der Pol terug op de beginperiode. VVA, voetbalvereniging Augustinus, werd opgericht in Nieuwendam op 13 april 1921. Niet de Augustinuskerk op de Nieuwendammerdijk, maar de Ritakerk was de grote ‘leverancier’ van voetbaljeugd. De VVA-leden kwamen vooral uit de nieuwbouw van Meeuwenlaan, Spreeuwenpark en Nachtegaalstraat.

Rood-Wit promoveert in 1970 naar de eerste klasse KNVB. Op 4 september 1971 wordt het nieuwe clubhuis geopend op sportpark De Weeren. Op 3 oktober speelt Rood-Wit de eerste thuiswedstrijd tegen DCG, uitslag 1-0. In 1973 worden er dug-outs in gebruik genomen. Voor het seizoen 1973-1974 wordt de hoofdklasse der amateurs in het leven geroepen. Rood-Wit is geen voorstander van de nieuwe klasse, maar promoveert wel naar de hoofdklasse.

In het seizoen 1974-1975 wordt Rood-Wit kampioen van de hoofdklasse A. Met de twee andere kampioenen, Emmen en RBC, wordt gestreden om het landskampioenschap. Emmen wint. Rood-Wit heeft geen last van de tijdgeest en de teruggang in het ledenaantal: het zijn er 785.

Op 1 september 1976 wordt de nieuwe overdekte tribune in gebruik genomen. Tien leden behalen het jeugdleidersdiploma. Bovendien melden zich zeven jeugdscheidsrechters aan. Spelers krijgen te maken met strafzaken, schorsingen en ook blessures. Gevolg is dat Rood-Wit in 1977 degradeert uit de hoofdklasse. Op 23 april 1978 speelt Gerard Sijmons zijn 600ste wedstrijd in het eerste elftal.

Rood-Wit mag in 1978 eindelijk het vijfde veld als trainingsveld gebruiken. Bij dat veld wordt een nieuwe lichtinstallatie geplaatst. In 1981 bestond het bestuur uit negen man. Dertien commissies hielden zich bezig met zaken als de kantine, het clubblad en de pupillen. Rood-Wit telde vijftien seniorenelftallen op zondag en zeven op zaterdag. Er waren zestien juniorenelftallen en veertien elftallen met pupillen. Het aantal leden bedroeg 763 en de club telde 76 donateurs.

Samensteller Van der Pol is in het jubileumboek optimistisch over de toekomst ‘omdat een flink potentieel aan kader én toekomstig kader de continuering van onze vereniging waarborgt, ondanks de moeilijke tijd die voor ons ligt’. Er is toch iets mis gegaan met de continuïteit waarop Van der Pol had gehoopt. Dat blijkt uit het zwartboek dat Jan Tool heeft samengesteld over de uitplaatsing van KMVZ door stadsdeel Noord. KMVZ heeft in 1993, 1994 en 1995 fusiebesprekingen gevoerd met Rood-Wit, zonder resultaat.

Rood-Wit A en Oriënt waren in 1995 bereid te fuseren. De twee verenigingen waren buren op sportpark De Weeren. Het was de bedoeling dat de twee clubs op de kleinere accommodatie van Oriënt zouden gaan spelen. KMVZ zou dan naar de het complex van Rood-Wit kunnen verhuizen, maar daar voelde KMVZ niets voor. Het clubgebouw van Rood-Wit was veel te groot en kende bovendien veel achterstallig onderhoud.

Rood-Wit had huurachterstand bij stadsdeel Noord. Voor het clubhuis was geen koper te vinden zodat Rood-Wit financieel niet gezond kon worden. Daarom ketste de fusie met Oriënt af. Ook KMVZ voelde er niets voor de financiële problemen van een fusiepartner op te lossen. In 1999 fuseren RKSV Rood-Wit A en asv Schellingwoude tot asv De Dijk.

Alle afleveringen “Voetbal benoorden het IJ” (na 1945)
Alle afleveringen “Voetbal benoorden het IJ” (tot 1945)
Bronnen:
• Vijftig jaar Rood-Wit Amsterdam, 13 april 1971; jubileumuitgave. Samenstellers J.P. van der Pol, A.W. de Wildt.
• Rood Wit-A: 60 jaar 1921-1981. Samenstelling Jan van der Pol. Amsterdam-Noord, Rood Wit-A, 1981.(Collectie Hans Deerenberg)
• Drs. J.W. Tool, bestuurslid KMVZ. Groen-witboek; ‘uitplaatsing’ KMVZ door Stadsdeel Amsterdam-Noord. 25 augustus 1995. (Archief Historisch Centrum Amsterdam-Noord)

© 2016-2017 Albert van der Vliet(†). Op deze publicatie berust auteursrecht.

Op de hoogte blijven van toekomstige artikelen in deze serie?
Schrijf u dan in op de nieuwsbrief 


Amsterdam Noord

Waardeer onze website!!

Als je onze website waardeert en je waardering wilt laten blijken met een vrijwillige bijdrage: graag!
(PS, wil je de overmaking helemaal afronden? We zien best vaak niet afgeronde overmakingen staan en dat is zonde)



Mijn gekozen vrijwillige bijdrage € -