Clubs Noord-Oost tot 1945


Clubs Noord Oost tot 1945
Afleveringen voetbal Noord-Oost:

Voetbalclubs Noord-Oost

Amsterdam-Noord wordt sinds 1824 verdeeld door het Noordhollands Kanaal. DWV voetbalde altijd in Nieuwendam, ten oosten van het kanaal. De Volewijckers speelde vanaf 1926 ten westen van het Noordhollands Kanaal. Maar Noord heeft meer voetbalverenigingen voortgebracht.

Ten oosten van het Noordhollands Kanaal begonnen rooms-katholieke Nieuwendammers in 1921 een eigen club: Voetbalvereniging Augustinus (VVA). VVA ging in 1940 RKVVA heten omdat er in de stad al een VVA bestond: Voetbalvereniging Amsterdam. Na de oorlog veranderde de naam in Rood-Wit A.

Het personeel van Ketjen richtte twee voetbalclubs op: MVZ, de club van de handarbeiders, in 1928 en KMVZ, waarin de hoofdarbeiders voetbalden, in 1929. De K van KMVZ staat niet voor Ketjen maar voor Kantoorpersoneel.

In Schellingwoude, opgericht in 1921, speelde de gelijknamige voetbalclub. Aan de voet van de dijk lagen de voetbalvelden die ook gebruikt werden door clubs uit de stad, zoals BPC. BPC was een fusie in 1922 van twee kleine buurtclubs uit de binnenstad: Be Quick, een vermaarde voetbalvereniging uit Groningen, en Pollux, de naam van het marine-opleidingschip in het Oosterdok.

Ten oosten van het Noordhollands Kanaal hebben nog meer voetbalverenigingen gespeeld, afkomstig uit Noord of uit de stad. Ze komen misschien nog aan bod in deze serie. Een concentratie voetbalclubs speelde op een complex langs de Leeuwarderweg en de trambaan van de Waterlandse tram. Zie: Voetbal Noord algemeen.

Advertenties

 

Schrijf U in op de nieuwsbrief van AmsterdamNoord.com!

 

Ontvang regelmatig nieuws over Amsterdam Noord met onderwerpen zoals het nieuws, aankomende evenementen, wetenswaardigheden, cultuur, parkeren en bereikbaarheid.

KLIK HIER VOOR HET INSCHRIJFSCHERM

 

Schrijf u in op onze nieuwsbrief!