De voetbalclubs van Blauwe Zand

De Waddenweg door Blauwe Zand, vermoedelijk jaren vijftig.

Voetbal benoorden het IJ
Clubs Noord-Oost tot 1945, deel 4 van 4

Een serie van Albert van der Vliet(†)


In 1981 bestond Tuindorp Buiksloot, beter bekend als Blauwe Zand, 50 jaar. De buurtkrant van het tuindorp heette TBS. TBS publiceerde een jubileumboek, waarin allerlei herinneringen worden opgehaald, ook aan de voetbalclubs van Blauwe Zand.

Tuindorp Buiksloot (Blauwe Zand) is aangelegd op een apart gedeelte van de Buikslotermeerpolder, gelegen achter de Nieuwendammerdijk en de Buiksloterdijk. De grens aan de noordkant werd gevormd door de Buiksloter Ringvaart, die lag aan de voet van de Buikslotermeerdijk. In het weiland, aan de Ringvaart, lag de sloepenwerf van Gijs de Vries Lentsch. De werf werd aan het eind van de jaren twintig onteigend.

In 1930 werd het polderterrein opgespoten met blauwachtig zand. Het nieuwe tuindorp werd tussen 1930 en 1932 aangelegd aan weerszijden van de Waddenweg en kreeg twee officiële namen: Tuindorp Buiksloot en Blauwe Zand. In 1931 werden de eerste van de 794 woningen verhuurd. De nieuwe bewoners kwamen uit saneringswijken in de binnenstad: vooral van de Oostelijke Eilanden en de Jordaan.

Al in 1932 richtten de bewoners een voetbalclub op: TBS, de afkorting van Tuindorp Buiksloot. TBS voetbalde aanvankelijk op het terrein van ABIM (Alle Begin Is Moeilijk), een club uit de stad. ABIM bespeelde het achterste veld van het voetbalcomplex langs de trambaan in de Buikslotermeerpolder.

TBS kwam tot 1934 uit in de Amsterdamse Volksvoetbalbond (AVVB), de bond voor de startende, arme voetbalclubs. Van 1934 tot 1940 speelde TBS in de Amsterdamse Voetbalbond (AVB) op het voetbalcomplex langs de trambaan en de Leeuwarderweg, op de twee velden meteen achter DWV.

Blauwe Zand kende nog twee voetbalclubs: Sport en Strijd (SES) en IJ-vogels. SES is opgericht in januari 1933 en speelde op een voetbalveld achter de krijtmolen, op de plek waar nu het Boven-IJ Ziekenhuis staat. (Op die locatie heeft ook IJ-boys gespeeld, van 1932 tot 1935.)

De levensbeschouwing van SES was nadrukkelijk socialistisch. Van 1933-1935 speelde SES in de Arbeiders Voetbalbond Holland. Deze AVBH was een kleine, landelijke bond die heeft bestaan van 1932 tot 1935. Als de AVBH is opgeheven komt SES uit in de AVVB. In 1943 zou de club opgeheven zijn, maar in januari 1944 fuseert SES met IJ-vogels. De nieuwe naam is SESIJ.

IJ-vogels is opgericht in 1931 en bestond voordien al onder de naam DTS (Door Training Sterk) en is opgeheven in 1943. IJ-vogels kwam uit in de AVVB en vanaf 1937 in de AVB. Ook IJ-vogels speelde op twee voetbalvelden lags de trambaan.

SESIJ fuseerde met de Blauwe Vogels, dat op 10 oktober 1945 was opgericht. Blauwe Vogels mocht uitkomen in de tweede klasse van de NVB afdeling (of district) Amsterdam omdat IJ-vogels in de tweede klasse van de AVB had gespeeld. In 1980 is Blauwe Vogels gefuseerd met de voetbalvereniging van de ADM (Amsterdamse Droogdok Maatschappij). De combinatie ging verder onder de nieuwe naam Sporting Noord. De club speelde naast OSV in Tuindorp Oostzaan en werd opgeheven in 2012.

Het jubileumboek constateert dat de verhuizingen nadelig zijn geweest. ‘Doordat de club zich nu ver buiten het dorp bevindt, zijn er nog maar weinig jongens uit Tuindorp Buiksloot lid.’ Dat lot trof bijvoorbeeld ook IJ-boys. Over Blauwe Vogels meer in het tweede deel van deze voetbalserie, die de periode na de Tweede Wereldoorlog behandelt.


Bekijk de Introductie pagina: Clubs Noord-Oost tot 1945 – 4 afleveringen
Of bekijk het overzicht van alle afleveringen serie “Voetbal benoorden het IJ


Bronnen:
• Michel van Gent. Databank Sport; sportbonden, sportclubs en sportperiodieken in Nederland tot 1940. http://resources.huygens.knaw.nl.
• Adresboekjes AVB (Amsterdamse Voetbalbond), 1920-1940. Archief KNVB Amsterdam.
• Jubileumuitgave van buurtkrant TBS. Tuindorp Buiksloot 1931-1981; 50 jaar niet klein te krijgen.

© 2015 Albert van der Vliet†. Op deze publicatie berust auteursrecht.


Amsterdam Noord

Waardeer onze website!!

Als je onze website waardeert en je waardering wilt laten blijken met een vrijwillige bijdrage: graag!
(PS, wil je de overmaking helemaal afronden? We zien best vaak niet afgeronde overmakingen staan en dat is zonde)



Mijn gekozen vrijwillige bijdrage € -