De jeugd bij de Volewijckers

Het clubgebouw op het complex Buiksloot in de Buikslotermeerpolder. (Foto: archief Historisch Centrum Amsterdam-Noord)

Voetbal benoorden het IJ
De Volewijckers tot 1945, deel 4 van 6

Een serie van Albert van der Vliet†.


In het jubileumnummer 1920-1945 schrijft de secretaris van de Jeugdafdeling een beschouwing over jeugdvoetbal bij de Volewijckers. De club uit Noord heeft in 1945 misschien wel de grootste en sterkste jeugdafdeling van heel Nederland, aldus de secretaris.

Tussen de twee wereldoorlogen werden er nieuwbouwwijken gebouwd in Amsterdam-Noord. In die wijken, zoals de Vogelbuurt, Van der Pekbuurt en Bloemenbuurt, kwamen kinderrijke gezinnen te wonen. De jongens meldden zich aan bij de Volewijckers. De socialistische voetbalclub uit Noord kreeg het ‘materiaal’ in de schoot geworpen. Op de achtergrond speelde de intentie de arbeidersjeugd te verheffen naar een betere positie in de maatschappij.

In het seizoen 1929-1930 had de Volewijckers nog maar vier jeugdelftallen: junioren en aspiranten. In 1930 werd er een aparte Jeugdafdeling opgericht binnen de vereniging. In het seizoen 1937-1938 waren er al zeven elftallen voor aspiranten en vier voor de junioren.

Een tweede accommodatie werd in 1935 aangelegd achter de Buikslotermeerdijk, ter hoogte van het Meerpad. Middenin de crisis zetten werkloze leden van de Volewijckers een clubgebouw in elkaar. Het gebouw was tien bij dertig meter en telde acht kleedkamers, twee doucheruimtes, twee kamers voor de scheidsrechters, drie wc’s en twee berghokken. Verder kende het clubgebouw nog een bestuurskamer en een kantine. Het complex, Buiksloot genaamd, had twee voetbalvelden en was het domein van de jeugd en de zaterdagelftallen.

In 1943 werd er een nieuwe leeftijdscategorie aan de Jeugdafdeling toegevoegd: de welpen: jongens jonger dan 12 jaar. De aspiranten waren tussen de 12 en 16 jaar en de junioren 16 tot 18. Trainer Jaap van der Leck schreef daarover in het jubileumboek 1920-1945: “Een zestigtal peuters van onder de twaalf jaar werd op mij losgelaten. Die oefende ik de gehele zomer om er vijfentwintig ‘uitverkorenen’ uit te halen, die voor vijf cent ‘lid’ werden. (…)

“Dan is daar nog de selectie. Als een aspirant, junior of senior zich aanmeldt, zal hij eerst aangenomen worden, als zijn aanleg voor voetbal een behoorlijke voetballer waarborgt. Er kan over de maatregel gedacht worden hoe men wil, een feit is het, dat indien deze maatregel niet toegepast was, de vereniging overstroomd was geworden met honderden nieuwe leden. Hierdoor zou (er) onvoldoende accommodatie geweest zijn.”

Jeugdsecretaris Frans van der Hilst, in de jaren dertig speler van het eerste elftal, had een duidelijke visie op de jeugdelftallen. In het jubileumboek 1920-1945 schreef hij dat kampioen worden niet het streven was: “Primair is de toevoer van goede spelers naar het seniorenvoetbal. Slechts als deze toevoer van goede spelers gestadig blijft vloeien heeft een club levensvatbaarheid.” Na de bevrijding is nog steeds armoede troef. Van der Hilst sprak de hoop uit dat er voor de Nederlandse jeugd sportmateriaal beschikbaar werd gesteld.

In de feestuitgave 1943-1944 schreef voorzitter Douwe Wagenaar dat het Mosveld niet voldoet aan de eisen van het moderne voetbal. Uitbreiding middenin de woonwijk is niet haalbaar. Het leek de voorzitter beter uit te wijken naar het W.H. Vliegenbos, temeer omdat het park ‘nooit aan het gestelde doel heeft beantwoord’.

Een nieuw stadion zou 16.000 toeschouwers moeten kunnen bevatten. Bovendien vond Wagenaar dat zijn club nodig heeft: ‘een behoorlijke restauratiezaal, benevens een zaal voor indoortraining’. Ook de bereikbaarheid van een stadion is belangrijk. Het is er nooit van gekomen. De Volewijckers heeft tot 1964 het Mosveld bespeeld en is vervolgens verhuisd naar sportpark Buiksloterbanne.


Lees verder deel 5 van De Volewijckers tot 1945: De opmars van de Volewijckers

Of bekijk de Introductie pagina: De Volewijckers tot 1945 – 6 afleveringen
Of bekijk het overzicht van alle afleveringen serie “Voetbal benoorden het IJ

Dit artikel is tevens opgenomen is ons groter overzicht over De Volewijckers


Bronnen:
• B. Pasterkamp. De Volewijckers kampioen van Nederland seizoen 1943-44. Amsterdamsche Sportclub De Volewijckers, 1920 – 1 november – 1945.
• Tip de Bruin: de Volewijckers 1920- 1995. Kampioen van Nederland, seizoen 1943-’44, hoogtepunt uit ons bestaan.
• H.F. (Bab) van Breenen. 80 jaar de Volewijckers: 1920-2000. http://www.delpher.nl/nl/kranten/ Delpher heeft miljoenen gedigitaliseerde teksten verzameld uit Nederlandse kranten, boeken en tijdschriften. De teksten zijn afkomstig uit diverse collecties.


© 2015 Albert van der Vliet†. Op deze publicatie berust auteursrecht.


Amsterdam Noord

Waardeer onze website!!

Als je onze website waardeert en je waardering wilt laten blijken met een vrijwillige bijdrage: graag!
(PS, wil je de overmaking helemaal afronden? We zien best vaak niet afgeronde overmakingen staan en dat is zonde)



Mijn gekozen vrijwillige bijdrage € -