Plotseling stroomde er water door de straten

Op 14 januari 1960 brak ’s morgens vroeg de dijk van Zijkanaal H en door het gat stroomden enorme kolkende hoeveelheden water naar het nog slapende Tuindorp Oostzaan. Het was koud en het had gesneeuwd.

Het bericht deed als een vuurtje de ronde en al snel begonnen bewoners belangrijke spullen te verzamelen om naar veiliger oorden te gaan. Omstreeks half negen kwam het water door de Meteorenstraat aan stromen. De bussen bleven nog lang mogelijk rijden; één bus kwam niet meer weg door het wassende water.

Aan het eind van de morgen stond het water tot aan de dakranden. Politie voer met bootjes door de straten. Die avond zag Tuindorp er spookachtig uit met zijn onverlichte straten en huizen in pikzwart water.

De overstroming was snel in binnen- en buitenland in het nieuws Het werd tegen wil en dank bekend. Overal werden hulpacties gestart en geld ingezameld voor de slachtoffers. Nadat het gat in de dijk weer gedicht werd begonnen met het leegpompen van de polder. Op 29 januari konden de bewoners terugkeren naar hun huizen waar zijn een ongelooflijke puinhoop aantrokken. Heel veel was onbruikbaar geworden en overal was modder.


© 2021 Ruud Borman. Op deze publicatie berust auteursrecht. Zie Colofon.

Overzicht alle afleveringen Tuindorp Oostzaan, een bijzondere geschiedenis

Ruud maakt deze serie geheel op eigen titel.
Reageren? Wij gaan nog een contactformulier aanmaken waar u Ruud kunt bereiken. Voor nu kunt u contact met de redactie opnemen via de link onderaan de website. Wij sturen dan uw mail door.

Op de hoogte blijven van toekomstige artikelen in deze serie?
Schrijf u dan in op de nieuwsbrief 


Gerelateerd: Informatie zijkanalen Noordzeekanaal


Amsterdam Noord

Waardeer onze website!!

Als je onze website waardeert en je waardering wilt laten blijken met een vrijwillige bijdrage: graag!
(PS, wil je de overmaking helemaal afronden? We zien best vaak niet afgeronde overmakingen staan en dat is zonde)Mijn gekozen vrijwillige bijdrage € -