Historische Figuren

Historische figuren Amsterdam-Noord

Amsterdam-Noord heeft historische figuren gekend, op velerlei gebied zoals sport, economie, politiek en kunst. Niet alleen figuren uit Noord zelf, veel mensen buiten Noord hebben een rol gespeeld en de buurt verrijkt op allerlei gebied.

Frans van der Oord, was badmeester en bestuurslid bij de Volewijckers.

Bekende voetballers zijn afkomstig uit Noord: Frits Soetekouw, Rinus Israël, Ruud Krol, Rob Rensenbrink en Patrick Kluivert. Minder bekend zijn de vier wielrenners Van Nek uit de eerste helft van de vorige eeuw. In vier wielrenners Van Nek uit Amsterdam-Noord worden hun levensgeschiedenissen gereconstrueerd. Ze werden internationaal bekend. Twee wielrenners Van Nek verongelukten op tragische wijze.

Kick Pruijs (1916-2006) heeft zelf zijn herinneringen opgeschreven. Zijn verhalen over Floradorp, zijn wielercarrière en de overkant van het IJ vormden de basis voor een levensschets van een opmerkelijke figuur uit Amsterdam-Noord.

Er zijn vroeger fraaie foto’s gemaakt in Amsterdam-Noord. Met name twee fotografen zijn daar in uitstekend geslaagd: Jacobus van Eck (1873-1946) en Johannes Leendert Scherpenisse (1888-1966). Zij kwamen niet uit Noord maar gingen een eeuw geleden wel naar de overkant van het IJ om de schoonheid van het stadsdeel vast te leggen.
Daarom verdienen deze twee fotografen en hun foto’s aandacht: Jacobus van Eck en Johannes Leendert Scherpenisse.
Van Scherpenisse is nog een ander artikel over Noord verschenen

Gymnastiekleraar J. G. Potgiesser (1888-1934) werd ook een bekende Noord-Amsterdammer. Hij heeft veel jongeren aangezet tot sporten in Noord en omstreken.

Stadsbeeldhouwer Hildo Krop (1884-1970) kreeg van de gemeente opdracht diverse beelden in Noord te maken. Het aantal beelden bleef steken op 5 en dan m.n. scholen.


Amsterdam Noord

Waardeer onze website!!

Als je onze website waardeert en je waardering wilt laten blijken met een vrijwillige bijdrage: graag!
(PS, wil je de overmaking helemaal afronden? We zien best vaak niet afgeronde overmakingen staan en dat is zonde)Mijn gekozen vrijwillige bijdrage € -