J.L. Scherpenisse en Noord

J.L. Scherpenisse

Johannes Leendert Scherpenisse was een Amsterdams stadsfotograaf, geboren in Amsterdam op 8 april 1888. Tussen 1905 en 1913 trok J.L. Scherpenisse er vaak op uit om de gebouwen, straatgezichten en belangrijke gebeurtenissen in Amsterdam te fotograferen.
Buiten het fotograferen van de Amsterdamse binnenstad maakte J.L. Scherpenisse ook uitstapjes naar in de buurt gelegen gebieden. Zo ook naar Amsterdam Noord, een locatie die historisch gezien nauw verbonden is met de stad en door zijn natuurlijke barriere minder vaak bezocht.

3 fotosessies

J.L. Scherpenisse heeft voor zover bekend 3 fotosessies in Amsterdam Noord gemaakt. Op 30 juli 1906 heeft hij een foto gemaakt bij het Tolhuis vanaf de Buiksloterweg. In 1907 heeft hij een aantal dagen in Amsterdam Noord gebivakkeerd. Dit gezien een reeks foto’s die zich qua tijd concentreren op 11 en 12 september te Nieuwendam en 18 en 19 september aan de westelijke kanaaldijk. Of dit afzonderlijke bezoeken aan Noord waren of een weekreis is onbekend.
In juli 1912 legt J.L. Scherpenisse een aantal voetballers vast op een plek dat tegenwoordig de locatie van het Kraaienplein is.

Amsterdam Noord was in die periode nog redelijk onbebouwd. De grote drijfveer was het Noordhollands kanaal met aan de kop de willemshavens, waar schepen doorheen voerden die de Zuiderzee (nu het IJsselmeer) wilden afsteken. Vanaf het IJ gezien was aan de rechterkant van de sluizen het station van de NHTM (Noord Hollandse Tramweg Maatschappij) die een tramdienst onderhield naar Purmerend. Aan de linkerkant van de sluizen, iets dieper Noord in was langs de dijk van het kanaal een pad dat leidde naar de Laanweg waar een aantal voor die tijd modernere woningbouw stond. Vanaf de dijk lagen er wat boerderij achtige gebouwen en de plek waar de Volendamse palingleurders de week doorbrachten en hun paling overdag in de Amsterdamse binnenstad verkochten aan de bewoners.

Aan de rechterzijde van het kanaal richting Nieuwendam lag nog een gapende vlakte. Langs het IJ waren er activiteiten van de Amsterdamse Droogdokmaatschappij. Langs het kanaal was er schietbaan. In 1912 laat een foto van J.L. Scherpenisse zien dat de Meeuwenlaan nog in aanbouw is, al was een broodjeszaak op dat moment schijnbaar lucratief genoeg om te worden geexploiteerd.

Fotocollectie J.L. Scherpenisse

De Fotocollectie J.L. Scherpenisse (835 beelden) is overerft door zijn kleinzoon P.A. Scherpenisse. Tezamen met diverse fotomaterialen heeft de Fotocollectie J.L. Scherpenisse jarenlang op de zolder in een houten doosje de tijd overleefd. Hoewel de historische fotocollectie goed is beschermd tegen verzuring en UV-straling, is in 2003 het initiatief genomen de beelden te digitaliseren om ze te behoeden tegen eventueel kwaliteitsverlies. Dit was tegelijkertijd een mooi moment om de fotocollectie te voorzien van locatiebeschrijvingen en indien van toepassing een beschrijving van de afgebeelde gebeurtenis. Momenteel is dit werk afgerond en is de Fotocollectie J.L. Scherpenisse te bezichtigen op de website van de Fotocollectie J.L. Scherpenisse.

Ook te lezen op AmsterdamNoord.com: Een uitgebreid stuk over J.L. Scherpenisse en Amsterdam-Noord.


Amsterdam Noord

Waardeer onze website!!

Als je onze website waardeert en je waardering wilt laten blijken met een vrijwillige bijdrage: graag!
(PS, wil je de overmaking helemaal afronden? We zien best vaak niet afgeronde overmakingen staan en dat is zonde)Mijn gekozen vrijwillige bijdrage € -