Rijk verleden Amsterdam-Noord

Geschiedenis Amsterdam-Noord

Amsterdam-Noord heeft een rijk verleden. Wellicht is het galgenveld het meest bekende stukje geschiedenis, mede door de schetsen van Rembrandt van Elsje Christiaens.
Op de schetsen staat een levenloze Elsje, vastgebonden aan een paal op het Amsterdamse galgenveld Volewijk. Ze was ter dood veroordeeld, omdat ze haar huisbazin met een bijl had vermoord.

AmsterdamNoord.com besteedt veel aandacht aan het verleden en de geschiedenis van Noord. U zult het ongetwijfeld een keer zijn tegengekomen.
U treft een overzicht van de geschiedenisseries op onze pagina Geschiedenis van Amsterdam Noord
Buiten de vele geschiedenisverhalen die op AmsterdamNoord.com staan zijn er veel meer initiatieven en instellingen die iets met het verleden en geschiedenis van Noord van doen hebben.

Museum Amsterdam-Noord:
Gevestigd in het voormalig badhuis van Vogeldorp. Het museum toont in twee vaste tentoonstellingen de geschiedenis van Amsterdam Noord en de geschiedenis van Vogeldorp en het badhuis. Via wisselende tentoonstellingen worden onderwerpen uit heden, verleden en toekomst van Amsterdam-Noord uitgediept.
Museum Amsterdam-Noord

Historisch Centrum Amsterdam-Noord (HCAN)
Het hoofddoel van stichting Historisch Centrum Amsterdam-Noord (HCAN) is het archiveren, ontsluiten en bekendheid geven aan de geschiedenis en het rijke verleden van Amsterdam-Noord. Dit gebeurt via een jaarlijkse tentoonstelling en een tweejaarlijkse publicatie in boekvorm. Daarnaast organiseert het HCAN in het voorjaar vaak een buitenactiviteit, zoals een fiets- wandel- boot- of bustocht met een speciaal thema door Amsterdam-Noord of Landelijk Noord.
HCAN
Sommige activiteiten vragen een eigen website zoals:
100 jaar van der Pek
100 jaar Disteldorp
Canon van Noord Vrouwen en kinderen van Noord en Noord gezien door vrouwen en kinderen

Stichting HATO (Historisch Archief Tuindorp Oostzaan)
HATO

Museumwoning Tuindorp Oostzaan
Museumwoning is een woning in Tuindorp Oostzaan, gebouwd in 1922 door de toenmalige gemeentelijke Woningdienst.
De HATO kwam achter het bestaan van een in nog oude staat zijnde woning en er ontstond een idee om van de modelwoning een “museumwoning” te maken. In de woning is een slaapkamer ingericht als voorlichtingsruimte, waar films kunnen worden getoond van het leven en werken in Tuindorp Oostzaan en het verbonden zijn met dit dorp. Er zijn ook steeds wisselende tentoonstellingen te zien en een vitrinekast vol met jubileumartikelen van de N.D.S.M. Mensen die de woning bezoeken zijn enorm enthousiast, ook omdat het interieur zeer herkenbaar is uit het verleden van moeders en grootmoeders tijd.
Museumwoning Tuindorp Oostzaan

De Geschiedenis van de Buiksloterham en Buiksloot
Canon van de vroegste geschiedenis van Noord (tot 1919)
Buiksloot

Stichting NDSM-Herleeft
Nederlandsche Dok en Scheepsbouw Maatschappij (NDSM). De NDSM in Amsterdam Noord kent een rijke verleden en is volop in ontwikkeling. Kunstenaars, ontwikkelaars, uitvinders, toeristen, architecten of festivalgangers, iedereen heeft zo zijn eigen kijk op de NDSM. Over één ding is iedereen het eens: Het karakter van de NDSM moet intact blijven.
NDSM-Herleeft

NDSM Werfmuseum
Een digitaal museum over de NDSM met beeld van de geschiedenis van het bedrijf.
NDSM-Werfmuseum

Stichting De Ransdorper Toren
In 1994 werd de stichting De Ransdorper Toren opgericht en deze regelt sindsdien de openstelling van de toren voor bezichtiging en beklimming. Tevens organiseert de stichting exposities in de toren.
De Ransdorper Toren

Krijtmolen d’Admiraal
In Amsterdam-Noord staat aan het Noordhollandschkanaal ter hoogte van het dorp Buiksloot een uniek rijksmonument: de laatst overgebleven Tras- en Krijtmolen van Nederland. Een prachtige voorbeeld van ons rijke industrieel erfgoed, dat al sinds 1792 een belangrijke plaats inneemt in de geschiedenis van de bewoners ten Noorden van het IJ.
Krijtmolen d’Admiraal
Stadsarchief Amsterdam archiefdepot Amsterdam-Noord
Gevestigd hoek van de Tt. Vasumweg en de Internetstraat.
(Niet voor bezoek)
Momenteel in het nieuws:
nieuw-depot
duurzame-koelkast

© 2019-2023 AmsterdamNoord.com

Waardeer onze website!!

Als je onze website waardeert en je waardering wilt laten blijken met een vrijwillige bijdrage: graag!
(PS, wil je de overmaking helemaal afronden? We zien best vaak niet afgeronde overmakingen staan en dat is zonde)Mijn gekozen vrijwillige bijdrage € -