De terugkeer van de bewoners van Tuindorp Oostzaan na de watersnood

Op 29 februari konden de bewoners terugkeren naar hun huizen die vele dagen grotendeels onder water hadden gestaan.

Op enige foto’s is te zien hoe een lange brede rij vanaf het Hoge Land over de Meteorenweg het dorp in liep. De meeste gezichten staan ernstig. Ze zijn blij dat ze eindelijk weer naar hun huizen kunnen gaan, maar ze vrezen voor wat ze daar aan zullen treffen.

Het water was vrijwel verdwenen, maar op veel plaatsen lag een dikke blubberlaag. Hier en daar stonden auto’s die in het water waren achter gebleven. Het dak soms zwaar beschadigd door een overvarende boot en de ruiten gebroken.

De deuren van de huizen gingen vaak moeilijk open en toen het zover was, was de aanblik op de interieurs schokkend. De inboedels op de begane grond waren onbruikbaar geworden en moesten later afgevoerd worden naar de stort. Meubels lagen ondersteboven en kachels stonden ver van hun oorspronkelijke plaats. Naar boven gebrachte huisraad leek ogenschijnlijk nog in redelijke toestand. Wat de bewoners vooral trof waren de drijfnatte beschimmelde muren met aangekoekte prutresten. Achter de huizen waren de tuinen en schuurtjes veranderd in een onoverzichtelijke, doordrenkte partij houtwerk.

De geruïneerde huisraad werd in metershoge en –brede rijen langs de weg verzameld voor afvoer in vrachtwagens en binnen  en buiten werd een begin gemaakt met het schoonmaken, van de interieurs en de ramen en deuren.

In de winkels was het al even dramatisch gesteld met de interieurs. Stellingen met flessen en voorraden waren omgevallen en op de begane grond terecht gekomen. Bij de bibliotheek werd een enorme stapel door het water aangetaste boeken naar buiten gebracht.

Ondertussen reden wagens met drinkwater door de straten en er waren plekken waar men klachten kon indienen.

Het duurde nog maanden voordat het water uit de muren van huizen en gebouwen verdwenen was.


[Beelden Stadsarchief Amsterdam en speciale dank Historisch Archief Tuindorp Oostzaan voor het beschikking stellen en mede selecteren]

© 2020 Ruud Borman. Op deze publicatie berust auteursrecht. Zie Colofon.

Overzicht alle afleveringen Tuindorp Oostzaan, een bijzondere geschiedenis

Ruud maakt deze serie geheel op eigen titel.
Reageren? Wij gaan nog een contactformulier aanmaken waar u Ruud kunt bereiken. Voor nu kunt u contact met de redactie opnemen via de link onderaan de website. Wij sturen dan uw mail door.

Op de hoogte blijven van toekomstige artikelen in deze serie?
Schrijf u dan in op de nieuwsbrief 


Amsterdam Noord – De terugkeer van de bewoners van Tuindorp Oostzaan na de watersnood

Waardeer onze website!!

Als je onze website waardeert en je waardering wilt laten blijken met een vrijwillige bijdrage: graag!
(PS, wil je de overmaking helemaal afronden? We zien best vaak niet afgeronde overmakingen staan en dat is zonde)Mijn gekozen vrijwillige bijdrage € -