De NDSM herleeft

Er was een tijd waarin jongetjes nog plaatjes verzamelden van voetballers of schepen.
Zo kon er een verzameling ontstaan die een eigen leven is gaan leiden. Een zo’n verzameling is namelijk uitgegroeid tot een grote collectie, in dit geval van schepen. Om nauwkeuriger te zijn, schepen die bij de NDSM en beide voorlopers NSM en NDM zijn gebouwd.

Dat een dergelijk jeugdcollectie uit de vijftigerjaren kon leiden tot de oprichting in 2011 van de Projectgroep NDSM-Herleeft kon niemand toen voorzien. Dat in 2013 deze projectgroep is overgegaan naar een stichtingsvorm bleek een logisch vervolg. De vraag naar informatie en medewerking groeide gestaag, de aandacht voor de werf nam hand over hand toe. Niet alleen door hedendaagse gebruikers van het terrein maar ook door omwonenden en mensen die begaan zijn met de Amsterdamse havenhistorie. Inmiddels is het niet meer alleen de NDSM die onze aandacht heeft maar nemen wij ook de andere ‘Noordse’ werven in het kielzog mee.

De toen opgerichte Stichting NDSM-Herleeft zoekt, beheert en toont derhalve alles wat met deze werven van doen heeft: de werflocaties, productie, werfcultuur, met aandacht ook voor de mens daarachter, het personeel dus.

De Stichting NDSM-Herleeft heeft een bestuur dat bestaat uit vijf personen:  een voorzitter, penningmeester, secretaris en twee algemene leden waarvan een het collectiebeheer en research voor zijn rekening neemt. Daarnaast beschikt de stichting over een werkgroep bestaande uit tien personen. Binnen het geheel (m/v) zijn drie personen met een ‘NDSM verleden’. De bezetting bestaat geheel uit onbetaalde vrijwilligers, ieder met een eigen specialiteit.

De stichting heeft op de voormalige nieuwbouwwerf een eigen ontvangst/informatielocatie. Naar goed NDSM gebruik heeft dit onderkomen ook een naam, De Blauwdruk, gevestigd aan de tt.Neveritaweg 61a (naast Pllek). Op de reparatielocatie, waar nu Damen Shiprepair Amsterdam is gevestigd, heeft de stichting een eigen ruimte alwaar het bouwtekeningenarchief en de bibliotheek zijn ondergebracht. De bouwtekeningen, zowel calques als blauw- en lichtdrukken, hebben betrekking op de gebouwde en verlengde schepen alsmede de hellingen, dokken, kranen en werkplaatsen, kantines, kantoren e.d.

Hoewel wij dit wel beogen is De Blauwdruk geen museum maar wel zoveel als mogelijk als zodanig ingericht. Vandaaruit verzorgen wij tegen betaling op afspraak rondleidingen en presentaties. Dit laatste doen wij op verzoek ook op externe locatie. 

Samenvattend kunnen wij zeggen dat we ons richten op het redden wat er nog te redden valt. Alles documenteren, conserveren en waar nodig ook presenteren is onze zelfopgelegde opdracht. De NDSM was ooit de grootste Nederlandse werf maar langzaam maar zeker zal deze roemrijke nautische industrie zoekraken als wij nu niet doortastend reageren. Uiteraard is elke inbreng voor ons, en zij die na ons komen, van groot belang en zal dit in dank worden aanvaard.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met secretaris Ans Barning via 06-58887273.

Ruud van der Sluis
Stichting NDSM-Herleeft

NDSM herleeft

© 2020 Ruud van de Sluis
Op deze publicatie berust auteursrecht. Zie Colofon.

Beelden: Stichting NDSM-Herleeft

Overzicht alle afleveringen Tuindorp Oostzaan, een bijzondere geschiedenis

Reageren? U kunt contact met de redactie opnemen via de link onderaan de website. Wij sturen dan uw mail door.

Op de hoogte blijven van toekomstige artikelen in deze serie?
Schrijf u dan in op de nieuwsbrief


Amsterdam Noord

Waardeer onze website!!

Als je onze website waardeert en je waardering wilt laten blijken met een vrijwillige bijdrage: graag!
(PS, wil je de overmaking helemaal afronden? We zien best vaak niet afgeronde overmakingen staan en dat is zonde)



Mijn gekozen vrijwillige bijdrage € -