Fysiotherapie en zorgverzekering: dit moet je weten!

Zorgverzekering

Sport jij regelmatig of volg jij een opleiding waarbij je veel in beweging bent? Een veelvoorkomende vraag is dan: valt fysiotherapie in het basispakket van de zorgverzekering? Dit is een goede vraag en wij hebben daar het antwoord op gevonden. In dit artikel leggen we uit wat fysiotherapie precies inhoudt, wat de kosten ervan zijn en of het binnen je zorgverzekering valt. Lees verder voor meer informatie!

Wat is fysiotherapie?

Een fysiotherapeut behandeld verschillende klachten die te maken hebben met het houdings- en bewegingsapparaat. Je kunt hierbij denken aan rug- en nekpijn, sportblessures en andere blessures of aandoeningen die in dat rijtje vallen. Denk bijvoorbeeld aan pijn in bovenarm of een paardenkus. Toch zijn er meer fysiotherapeuten met verschillende specialiteiten dan je misschien zou denken. Je hebt bijvoorbeeld manueel therapeuten, bekkenfysiotherapeuten, oedeemtherapeuten en geriatrie-fysiotherapeuten. Zij hebben allemaal hun eigen specialiteiten en het ligt er maar net aan wat jij nodig hebt.

Wat zijn de kosten van fysiotherapie?

De kosten van fysiotherapie zijn natuurlijk afhankelijk van een aantal factoren. Er zijn geen vaste tarieven voor, maar we kunnen wel uitgaan van een gemiddeld tarief van ongeveer 4 euro per sessie. Toch zijn er diverse specialistische behandelingen die een stuk meer kunnen kosten. Denk hierbij aan kinderfysiotherapie of manuele therapie. Wanneer jij een aanvullende verzekering hebt, worden de kosten van de behandeling van een paardenkus bijvoorbeeld gedeeltelijk en soms geheel gedekt door de verzekeraar. Weet ook dat sommige verzekeraars contracten hebben met fysiotherapeuten. Kijk dus altijd goed of jouw fysiotherapeut is aangesloten bij jouw verzekeraar om alle kosten zoveel mogelijk vergoed te krijgen. Maar laten we eerst even kijken of fysiotherapie ook in de basisverzekering valt.

Is fysiotherapie opgenomen in de basisverzekering?

Over het algemeen is fysiotherapie niet opgenomen in de basisverzekering voor volwassenen. Toch is er een lijst van chronische aandoeningen (die kun je vinden in de lijst van de overheid) waarvoor je vergoed kan zijn. Maar deze sessies worden pas vergoed vanaf de 21e sessie. Je moet de eerste 20 sessies dus zelf betalen, tenzij je weer een aanvullende verzekering hebt gekozen voor fysiotherapie. Deze regeling is anders voor kinderen tot 18 jaar. Zij kunnen wel alle behandelingen vergoed krijgen, ook als ze geen chronische aandoening hebben.

Wanneer kiezen voor een aanvullende verzekering?

Het hangt maar net af van je gezondheid en het risico op blessures of aandoeningen. Ben je veel bezig met risicovolle sporten of heb je vaak last van bepaalde blessures? In dat geval zou je erover na kunnen denken om een aanvullende verzekering af te sluiten voor fysiotherapie. Heb je regelmatig last van rugklachten of heb je zwakke gewrichten? Ook dan kan het een goed idee zijn. Onderzoek gewoon goed of je de kosten van fysiotherapie liever maandelijks in de vorm van een premie betaalt, of dat je bereid bent om de hele behandeling uit eigen zak te betalen als dat nodig is. Nu je goed geïnformeerd bent over fysiotherapie en zorgverzekeringen, kun je voor jezelf nagaan of jij een aanvullende verzekering nodig hebt of niet. Laat je indien nodig adviseren!


Amsterdam Noord

Waardeer onze website!!

Als je onze website waardeert en je waardering wilt laten blijken met een vrijwillige bijdrage: graag!
(PS, wil je de overmaking helemaal afronden? We zien best vaak niet afgeronde overmakingen staan en dat is zonde)



Mijn gekozen vrijwillige bijdrage € -