Honderd jaar Tuindorp Oostzaan

Noorder IJpolder bij Zijkanaal I. Opspuiten van Tuindorp Oostzaan

Anderhalve eeuw geleden golfde het IJ in het gebied waar vijftig jaar later de voorbereidende werkzaamheden begonnen voor de bouw van Tuindorp Oostzaan.

Dit kon gebeuren omdat tijdens de aanleg van het Noordzeekanaal (1865-1876) grote delen van het tot dan toe nog uitgestrekte IJ werden drooggelegd, waaronder de Noordpolder of Noorder IJpolder. De polder werd in het westen begrensd door ZIJkanaal H, in het noorden door de Oostzanerdijk,  in het oosten door Zijkanaal I en in het zuiden door het Noordzeekanaal . 

De eerste huizen / woonblokken Tuindorp Oostzaan. (Foto: Historisch Archief Tuindorp Oostzaan)

In deze polder zou later het nieuwe tuindorp verrijzen. Aanvankelijk werd het nieuwe land vooral gebruikt voor agrarische doeleinden. De Gemeente Amsterdam bezat er ook terreinen waar bagger uit de Amsterdamse grachten werd gestort.

In aanbouw in de Noorder IJpolder. Foto: Stadsarchief Amsterdam.

In 1921 werd het aan de Oostzanerdijk grenzende deel van de polder opgespoten en gereed gemaakt voor de aanleg van het eerste deel van Tuindorp Oostzaan. Op een oude foto is achter de zandvlakte de dijk met een rij huisjes. Dichtbij de dijk verrezen de eerste woonblokken die later zo karakteristiek voor de wijk zouden zijn. Er kwamen ook winkelpleintjes en monumentale scholen. Het hart van het dorp zou het Zonneplein worden.

Dertig jaar later werd op het Hoge Land Terrasdorp aangelegd, dat in de volksmond vanwege de fruitnamen al spoedig ‘Tuttifruttidorp’ genoemd zou worden 

Ooit bestond de enige bewoning van dit gebied uit de huisjes op de Oostzaner- en Landsmeerderdijk. Het nieuwe tuindorp lag ver van Amsterdam, Zaandam, Oostzaan en Landsmeer.

Inmiddels is Tuindorp Oostzaan omsingeld door later gebouwde wijken en een snelweg.

Volgend jaar bestaat Tuindorp inmiddels honderd jaar!


© 2020 Ruud Borman. Op deze publicatie berust auteursrecht. Zie Colofon.

Overzicht alle afleveringen Tuindorp Oostzaan, een bijzondere geschiedenis

Ruud maakt deze serie geheel op eigen titel.
Reageren? Wij gaan nog een contactformulier aanmaken waar u Ruud kunt bereiken. Voor nu kunt u contact met de redactie opnemen via de link onderaan de website. Wij sturen dan uw mail door.

Op de hoogte blijven van toekomstige artikelen in deze serie?
Schrijf u dan in op de nieuwsbrief 


Amsterdam Noord Honderd jaar Tuindorp Oostzaan

Waardeer onze website!!

Als je onze website waardeert en je waardering wilt laten blijken met een vrijwillige bijdrage: graag!
(PS, wil je de overmaking helemaal afronden? We zien best vaak niet afgeronde overmakingen staan en dat is zonde)



Mijn gekozen vrijwillige bijdrage € -