
De politie bemoeide zich – gezien de vele krantenartikelen uit die tijd – nog met het opvallend grote aantal getale onbeheerd achtergelaten fietsen. In maar liefst drie kranten (Algemeen Handelsblad, De Tijd en De Standaard, met dank aan Delpher) stond op 12 en 13 oktober 1926 deze oproep over een eenzaam rijwiel. Een fiets kunnen we het vehikel dat in de artikelen omschreven staat onder het kopje ‘Wie mist een rijwiel?’ niet noemen. Het ding stond onbeheerd op het terras van Hotel De Meeuw aan de Meeuwenlaan 41 alhier.

Oorlog in Volewijck
De eerste dag van de bezetting, 15 mei 1940, was ook de trouwdag van Jan Weggelaar. Ondanks het Duitse bombardement om Nederland op de knieën te krijgen, ging Jan Weggelaar met zijn bruid lopend vanaf de Kamperfoelieweg naar de hulpsecretarie op de Nieuwendammerdijk. Via de Adelaarsweg. Hij schrijft: ‘Daar zag ik duizenden glassplinters, tientallen fotolijsten en vele foto’s van ons vorstenhuis. In grote paniek en even grote teleurstelling ‘om de vlucht van het koningshuis’ waren ze van de wand gehaald en naar buiten gegooid. Het was een treurig gezicht. Toen ik de brug bij het Kraaienplein overging, zag ik nog meer gevolgen van teleurstelling en paniek. Honderden boeken, kranten, tijdschriften en papieren dreven in het Noordhollands kanaal. (…) In de trouwzaal hing bepaald geen feestelijke stemming.
Bron: Amsterdam aan de overkant van het IJ, Nieuwendam. Uitgeverij De Drie Geveltjes, 1994.

(Bron: SSA)
Een van de slachtoffers van het bombardement van vrijdag 11 oktober 1940 was J. van der Steen, in die jaren wijkhoofd van de luchtbeschermingsdienst Noord. Ook toen al werden de Fokkerfabrieken bestookt met luchtaanvallen, maar het beoogde resultaat liet te wensen over, eufemistisch gezegd. Het resultaat waren gewonde mensen en tot puin geblazen huizen. De bommen vielen in het Volewijckpark, op huizen aan de Adelaarsweg hoek Rietzangerweg en een bij de Mussenstraatschool. J van der Steen woonde indertijd in de Putterstraat en verhuisde later naar de Adelaarsweg. Hij schrijft: ‘Door een reflexbeweging had ik mijn hoofd in- en mijn benen opgetrokken. Dat mocht echter niet verhinderen dat een scherf onder andere mijn rechtervoet ernstig verwondde.’

© 2025 Dick de Scally. Op deze publicatie berust auteursrecht.
Overzicht alle afleveringen “Het park en wij“.
Dick maakt deze serie geheel op eigen titel.
Reageren op Kinderlijkje? Voor nu kunt u contact met de redactie opnemen via de link onderaan de website.
Wij sturen dan uw mail door naar Dick.
Op de hoogte blijven van toekomstige artikelen in deze serie?
Schrijf u dan in op de nieuwsbrief
Gerelateerd:
Amsterdam Noord Onbeheerd rijwiel