De afwas en Radio Luxembourg

Distributieradio

In onze arbeiderswoning aan de Wingerdweg hadden wij in de jaren 50 de zogenaamde draadomroep met vier kanalen, ook wel distributieradio genoemd. Dit bestond uit twee onderdelen: Een grote zwarte schakelaar met vier kanalen en een hele grote lelijke luidspreker.

Het signaal kwam dus via een bedraad netwerk. Eigenlijk was dit netwerk de voorloper van “streaming radio” van tegenwoordig. De muziek die uit de luidspreker kwam was echter afschuwelijk. Veel klassieke muziek en grote orkesten. Alleen maar puur saaie muziek. Het enige wat soms nog een beetje te verdragen was, was het programma Arbeidsvitaminen van de AVRO. Gelukkig kochten mijn ouders rond 1959 een transistorradio van Philips.

Deze nieuwe aanwinst kwam te staan in de keuken op de grote koelkast in de uitgebouwde keuken. Als we ’s-avonds gegeten hadden, moesten mijn zussen en later ook mijn schoonzus de afwas doen. Dat was een heel ritueel. Eerst werd op de transistorradio Radio Luxembourg opgezocht. Doordat deze zender daadwerkelijk helemaal in Luxemburg stond, werd er uitgezonden op een frequentie op de langegolf. Dat betekende dat de zender geregeld wegzakte. Eigenlijk was het geluid een echte golfbeweging. Hoewel de presentatoren Engels spraken, werd er In die tijd naast Engelstalige muziek ook Duitse Schlagers gedraaid.

Naast Elvis Presley en The Everly Brothers werden ook de platen van Conny Froboess, Rex Gildo en Caterina Valente luidkeels meegezongen. De werkverdeling was altijd dat er één afwasser en één of twee afdrogers waren. De borden, de kopjes, het bestek en de pannen werden in de afwasbak gedompeld en op de aanrecht gelegd om af te druipen. Daarna was het de beurt aan de theedoekbrigade. 

Tijdens dit ritueel kwam het regelmatig voor dat bij het uitbundig meezingen een afwasborstel in de mond van een van mijn zussen belandde. Dit natuurlijk tot groot plezier van ons allen. Als ik toekeek en Bill Haley zong op de radio “Rock Around The Clock” dan werd bij mij wel eens met afwaswater een Bill Haley krul in mijn haar gezet.

Toen in 1963 mijn zussen het huis uit waren, moesten mijn broer en ik ook regelmatig de afwas doen. Gelukkig was in 1960 Radio Veronica gestart met de uitzendingen vanaf de Noordzee. Een hele verademing wat betreft de muziekkeus en de manier van presenteren. Rob Out, Joost den Draaier en Jan van Veen waren mijn helden uit die tijd. Een nieuwe tijd brak aan. Weg met de truttige presentatie. Alle remmen los. Afwassen werd bijna nog leuk!

Onze Philips transistor radio 1959

Bekijk alle afleveringen herinneringen Harry van Santen de Hoog

© 2021 Harry van Santen de Hoog. Op deze publicatie berust auteursrecht.


AmsterdamNoord.com

Waardeer onze website!!

Als je onze website waardeert en je waardering wilt laten blijken met een vrijwillige bijdrage: graag!
(PS, wil je de overmaking helemaal afronden? We zien best vaak niet afgeronde overmakingen staan en dat is zonde)Mijn gekozen vrijwillige bijdrage € -