De voetbalafdeling van ADM (1)

Voetbal in Noord na 1945
Bedrijfsvoetbal in Noord na 1945: deel 7

 

‘Voetbal benoorden het IJ’ is een serie van Albert van der Vliet†.

De voetbalafdeling van ADM (1)
 
Luchtfoto ADM
 
Luchtfoto van de Amsterdamse Droogdok Maatschappij (ADM), Meeuwenlaan 60-64. Rechts het Afgesloten IJ. Datering ongeveer 1960. Collectie Stadsarchief Amsterdam.


Voetbalvereniging ADM, opgericht in 1946, komt uit in de AVB. In 1957 promoveert ADM naar de KNVB. ADM speelt op het complex van voetbalvereniging NDSM aan de Cornelis Douwesweg. De twee afleveringen over voetbalclub ADM zijn gebaseerd op de personeelsbladen van ADM, Ons Bedrijf, van 1955 tot en met 1958.


De Amsterdamse Droogdok-Maatschappij (ADM) begon in 1877 als scheepswerf voor onderhoud, herstel en het verbouwen en verlengen van schepen. De ADM, een initiatief van de Stoomvaart Maatschappij Nederland (SMN), vestigde zich in 1878 aan de noordzijde van het IJ, waar een jaar later het eerste droogdok werd afgemeerd. Tussen 1950 en 1965 hield de werf zich ook bezig met de nieuwbouw van schepen.

In januari 1955 verscheen het eerste nummer van personeelsorgaan Ons Bedrijf. De personeelsbladen tot en met december 1958 zijn ingebonden en worden bewaard in de bibliotheek van Historisch Centrum Amsterdam-Noord. De vier jaargangen geven een aardig beeld van ADM en de voetbalafdeling van ADM.

De personeelsvereniging organiseerde diverse sporten die werden besproken in Ons Bedrijf: boksen, handbal, judovereniging Kui-Su, klaverjassen, schaken, tafeltennis, vletterwedstrijden en voetbal. Er is een rubriek personalia met opgave van geboorten, huwelijk, jubilea, pensioen, overlijden (nogal wat collega’s kwamen in de kracht van hun leven te overlijden). Veiligheid is een telkens terugkerend thema in Ons Bedrijf. Verder plaatst het personeelsblad vaktechnische onderwerpen en verhalen over het Noordzeekanaal, de Schellingwouder bruggen en de IJ-tunnel.

Aandacht in Ons Bedrijf is er ook voor Esperanto, een fotoclub, een dansorkest en dansclub, een reisclub, cabaret- en filmavonden, de ideeënbus, de ADM-vakopleiding en woningruil. In het mei-nummer van 1956 wordt een woning aangeboden aan de Heggerankweg met kamer en suite, douchecel, keuken, hal, slaapkamer (beneden). Boven slaapkamer plus bergruimte. Huur ƒ 9.— per week.

Elk jaar organiseerde ADM een intern bedrijfstoernooi. In het personeelsblad van juni 1955 staan de deelnemende afdelingen: Caulkers, Machine IJzerwerkers, Lassers, Klinkers, IJzerwerkers, Trio, Kantoorpersoneel, Leerschool en Bankwerkers. In hetzelfde nummer wordt het resultaat van de beslissingswedstrijd tegen CSCA vermeld. ADM verloor met 4-2 en werd daarom geen kampioen van de eerste klasse AVB. CSCA betekende Christelijke Sport Club Actief en kwam uit Amstelveen.

In het julinummer staan de latere uitslagen van het bedrijfstoernooi. Kantoor – Lassers: 0-1, ADM – Machine IJzerwerkers: 2-1, Bankwerkers – IJzerwerkers: 1-2, Timmerwinkel – Bankwerkers, Bankwerkers w.n.s. De finale ging tussen de Lassers en ADM. ADM won met 2-0. De voetballers van de verschillende afdelingen betoonden zich behoorlijk fanatiek.

In juni 1956 organiseerde ADM opnieuw een intern bedrijfstoernooi. De wedstrijd tussen de IJzerwerkers en het Kantoor werd gestaakt. Twee spelers van de IJzerwerkers, dat met 2-0 achter stond, waren het niet eens met de scheidsrechter. Ze werden van het veld gestuurd en de overige ijzerwerkers verlieten eveneens het terrein. Het toernooi, waar het eerste elftal van ADM deze keer niet aan meedeed, werd gewonnen door de Timmerwinkel. Het team won met 1-0 van het Kantoor.

Het tenue van ADM bestond uit een geel shirt met zwarte kraag en manchetten, zwarte broek; de kousen waren zwart met een zwart-gele boord (bron: adresboekje KNVB). Volgens het oktobernummer van 1956 was de voorhoede jong en snel. Frits Soetekouw scoorde één doelpunt. De latere Mosveld-baby was in juni van dat jaar 18 geworden. In die tijd waren jongeren volwassen als ze de leeftijd van 21 jaar hadden bereikt. In 1988 werd de meerderjarige leeftijd verlaagd naar 18 jaar.

Bronnen:
• Ons Bedrijf, personeelsblad ADM, eerste jaargang nummer 1, januari 1955, tot en met decembernummer 1958. Archief HCAN.
• Websites met feiten over voetbalverenigingen:
http://resources.huygens.knaw.nl/ (alleen vóór de Tweede Wereldoorlog)

• Website met historische gegevens voetbalverenigingen: FervanDijk



Alle afleveringen “Voetbal benoorden het IJ” (na 1945)
Alle afleveringen “Voetbal benoorden het IJ” (tot 1945)
 
© 2017 Albert van der Vliet†. Op deze publicatie berust auteursrecht.

 

Op de hoogte blijven van toekomstige artikelen in deze serie?
Schrijf u dan in op de nieuwsbrief 


Amsterdam Noord

Waardeer onze website!!

Als je onze website waardeert en je waardering wilt laten blijken met een vrijwillige bijdrage: graag!
(PS, wil je de overmaking helemaal afronden? We zien best vaak niet afgeronde overmakingen staan en dat is zonde)



Mijn gekozen vrijwillige bijdrage € -