Durgerdam en Schellingwoude in de 18e eeuw

Op tekeningen uit de 18e eeuw zijn Durgerdam en Schellingwoude nog als kleine dorpjes aan de Waterlandse Zeedijk te zien. Achter de dijk strekte Waterland zich uit. In ’t Zuiden bevond zich ’t Ye Oort (het Buiten IJ). Meer naar het westen lag Amsterdam dat al sinds de 16e eeuw een rijke handelsstad was.

Beter dan welke stad aan de Zuiderzee wist Amsterdam te profiteren van deze uitvalsbasis, die haar na 1600 tot de belangrijkste stapelmarkt van de wereld maakte. Op alle zeven zeeën waren haar schepen te vinden en Vondel kon dan ook zonder overdrijven schrijven

‘Wat watren werden niet beschaduwd door haar zeilen’.

Alle schepen kwamen tijdens aankomst en vertrek langs Durgerdam en Schellingwoude. Over de Zuiderzee volgden ze een grillige vaarroute vanaf de Noordzee door het Marsdiep, om het eiland Wieringen en zuidelijker via een smalle vaargeul tussen zandbanken door naar Urk en vervolgens langs het Enkhuizer Zand, Marken en Pampus waarna de dromerige dopjes Durgerdam en Schellingwoude in zicht kwamen. Vaak stonden de bewoners op de dijk naar de indrukwekkende zeilschepen te kijken. Het was een schouwspel dat nooit verveelde.


© 2020 Ruud Borman. Op deze publicatie berust auteursrecht. Zie Colofon.

Beeldmateriaal: Stadsarchief Amsterdam | Claris, J | Lommers, Jb | Lamberts, Gerrit

Overzicht alle afleveringen Amsterdam-Noord van Y tot stadsdeel.

Ruud maakt de series geheel op eigen titel.
Reageren? U kunt contact met de redactie opnemen via de link onderaan de website. Wij sturen dan uw mail aan Ruud Borman door.

Op de hoogte blijven van toekomstige artikelen in deze serie?
Schrijf u dan in op de nieuwsbrief


Amsterdam Noord

Waardeer onze website!!

Als je onze website waardeert en je waardering wilt laten blijken met een vrijwillige bijdrage: graag!
(PS, wil je de overmaking helemaal afronden? We zien best vaak niet afgeronde overmakingen staan en dat is zonde)Mijn gekozen vrijwillige bijdrage € -