Purmerland 

De gravure dateert van omstreeks 1750.

Museale objecten van boven het IJ
Door: Ruud Borman


Purmerland behoorde vroeger tot de Hoge Heerlijkheid van Purmerend, Purmerland en Ilpendam.

Tijdens de Gouden Eeuw was dit de graanschuur van Amsterdam, voor al omdat er veel vruchtbare grond beschikbaar was door het ontwateren van het veen. Hierdoor klonk echter de bodem steeds meer in tot het niveau van de Zuiderzee waardoor de welvaart van Purmerland grotendeels verdween. Wel bleef het dorp een belangrijke plek van de trekvaart tussen Amsterdam en Purmerend. De trekvaart is later gedempt, maar er zijn nog steeds veel sloten en eilanden in de omgeving.

Purmerland was al in de 14e eeuw een parochie. In 1573 werd het dorp door de Spanjaarden geplunderd en werd de kerk in brand gestoken. Sindsdien ondervond het gebouw regelmatig schade door watersnood en storm. De huidige vorm dateert van 1941.

Collectie: Zuiderzeemuseum


Overzicht alle afleveringen Museale objecten van boven het IJ


© 2022 Ruud Borman
Op deze publicatie berust auteursrecht. Niets uit deze publicatie mag op enigerlei wijze worden gepubliceerd zonder voorafgaande toestemming van Ruud Borman.

Ruud maakt de series geheel op eigen titel.
Reageren? U kunt contact met de redactie opnemen via de link onderaan de website. Wij sturen dan uw mail aan Ruud Borman door.


Amsterdam Noord

Waardeer onze website!!

Als je onze website waardeert en je waardering wilt laten blijken met een vrijwillige bijdrage: graag!
(PS, wil je de overmaking helemaal afronden? We zien best vaak niet afgeronde overmakingen staan en dat is zonde)Mijn gekozen vrijwillige bijdrage € -