Trotse volksclub de Meteoor (2)

Voetbal in Noord na 1945
Overige voetbalverenigingen na 1945: deel 4

‘Voetbal benoorden het IJ’ is een serie van Albert van der Vliet.

Trotse volksclub de Meteoor (2)
 
Elftal Meteoor
 
Het welpenelftal van de Meteoor in 1957. Rechtsboven Ruud Borman, tien jaar. (fotoarchief: Ruud Borman)


Vanaf 1953 speelt de Meteoor op sportpark Tuindorp Oostzaan. In 1976 werd het nieuwe clubgebouw in gebruik genomen. Jonge talenten zochten hun heil bij andere verenigingen omdat ze daar wat konden verdienen als voetballer. In 1978 degradeerde de Meteoor naar de KNVB afdeling Amsterdam. Het was vijftig jaar geleden dat de club in de AVB uitkwam.

Op 8 augustus 1953 werd het nieuwe ‘sportcomplex de Meteoor aan het Perenpad geopend. (Het Perenpad was overigens pas klaar op 1 februari 1956.) Een nieuw clubhuis werd in gebruik genomen. Gedurende twee weken werden er diverse sportactiviteiten gehouden, voetbal, atletiek, turnen, korfbal en honkbal.

Het nieuwe complex maakte een begin met het jaarlijkse Zilveren Meteoortoernooi (ZMT), waarvoor eersteklassers, tweedeklassers en sterke derdeklassers werden uitgenodigd. De Meteoor bleek vaak de sterkste te zijn op het eigen ZMT.

Het blijft onduidelijk wanneer de naam van het complex veranderde in ‘gemeentelijk sportpark Tuindorp Oostzaan’. KMVZ en ASVC speelden er vanaf het begin in onderhuur net als korfbalclub Vlug en Vaardig. ASVC was de Amsterdamse Schilders Voetbal Club die heeft bestaan van 1947 tot 1982. KMVZ werd in 1963 onderhuurder van DWV op sportpark Elzenhagen.

In 1955 keerde de Meteoor terug in de derde klasse. In het seizoen 1959-1960 speelde de Meteoor met 3-3 gelijk tegen Rood-Wit A. In het seizoen 1960-1961 voetbalde de Meteoor in de derde klasse tegen onder andere IVV, SDW, Always Forward, EVC en Energia.

Begin 1965 had de Meteoor ongeveer 650 leden: 200 senioren en 430 jeugdleden, maar zij waren niet meer bereid verenigingstaken op zich te nemen. Het bestuur dreigde af te treden als daar geen verandering in kwam. Op de buitengewone Algemene Ledenvergadering bleken er toch weer leden te zijn die wél wilden meewerken. In 1967 kende de club maar liefst 500 donateurs.

Op 14 augustus 1976 werd een stenen clubgebouw geopend met een lengte van 36 meter en een breedte van 12 meter. De behuizing had ongeveer een half miljoen guldens gekost. Het gebouw van twee verdiepingen heeft op de begane grond veertien kleedkamers, zeven doucheruimtes, bergruimten en toiletten. De scheidsrechters hebben een eigen onderkomen met douche en toilet. Op de bovenverdieping bevinden zich de kantine, twee bestuurskamers, archief- en stencilruimte, keuken, berging en toiletgroepen.

In 1972 degradeerde de Meteoor naar de vierde klasse. Een verjongd, talentvol elftal behaalde in het seizoen 1975-1976 een derde plaats. De Meteoor had haar hoop gevestigd op een terugkeer in de derde klasse, maar kwam bedrogen uit. Flink wat selectiespelers konden elders wat bijverdienen met hun voetbalkwaliteiten. In 1978 degradeerde de Meteoor naar de KNVB afdeling Amsterdam. Het was vijftig jaar geleden dat de Meteoor in de AVB had gespeeld.

Een anonieme schrijver in het jubileumboek van 1983 beschrijft een situatie die ook voorkomt bij andere voetbalverenigingen.
‘Zoonlief wil voetballen? Best, vader of moeder betaalt de contributie wel, maar verder moeten zij er geen last van hebben: hij moet het zelf maar uitzoeken.
Ik verbaas mij er steeds weer over hoe gemakkelijk sommige ouders hun zoontje bij de ingang van het sportpark uit de auto zetten en het aan de jeugdleiders overlaten om er voor te zorgen dat hij op het betreffende voetbalveld terecht komt (…).
‘Wat dat aangaat kan de sportvereniging een hoop bijdragen aan opvang en begeleiding en daarom is een goede Jeugdcommissie of Jeugdbestuur van zo grote betekenis voor een vereniging, ook voor de onze!’

Bron:
• 40 jaar S.V. de Meteoor; 1923-1963. Redactie A. de Jong. Bibliotheek HCAN.
• Sportvereniging De Meteoor, voetbal, honkbal, softbal. De wit-zwarte koerier 60, jubileumuitgave 1923-1983. Samenstelling Jan de Vos. Amsterdam, 1983. 123 pagina’s met foto’s. Bibliotheek HCAN.
• Stadsatlas Amsterdam. Stadskaarten & straatnamen verklaard. Redactie Martha Bakker. Stadsdrukkerij Amsterdam, 1998.

© 2018 Albert van der Vliet. Op deze publicatie berust auteursrecht. Zie Colofon.

Alle afleveringen “Voetbal benoorden het IJ” (na 1945)
Alle afleveringen “Voetbal benoorden het IJ” (tot 1945)
 

Op de hoogte blijven van toekomstige artikelen in deze serie?
Schrijf u dan in op de nieuwsbrief 


Amsterdam Noord

Waardeer onze website!!

Als je onze website waardeert en je waardering wilt laten blijken met een vrijwillige bijdrage: graag!
(PS, wil je de overmaking helemaal afronden? We zien best vaak niet afgeronde overmakingen staan en dat is zonde)



Mijn gekozen vrijwillige bijdrage € -