Uitplaatsing KMVZ en fusie

Voetbal in Noord na 1945
KMVZ na 1945: deel 5

‘Voetbal benoorden het IJ’ is een serie van Albert van der Vliet (†).

Uitplaatsing KMVZ en fusie
Kassahokje KMVZ
KMVZ is in 1996 vertrokken van sportpark Elzenhagen, maar het kassahokje aan de G.J. Scheurleerweg, tegenover atletiekvereniging Atos, staat er nog. (foto AvdV)


KMVZ floreert op Elzenhagen. Stadsdeel Noord besluit echter de huur per 1 augustus 1995 op te zeggen. KMVZ kan gemakkelijk een vervangende locatie vinden in Noord, volgens het stadsdeel. Maar dat is juist erg lastig. NDSM en Flora Boys is het wel gelukt. Ze kwamen in 1990 tot een fusie op sportpark Kadoelen en noemen zich FNC: Flora Boys-NDSM-Combinatie.

In 1995 presenteerde Jan Tool, bestuurder van KMVZ, een zwartboek. Hij noemde het een ‘groen-witboek’, naar de clubkleuren van KMVZ. Het boek behandelt de ‘uitplaatsing’ van KMVZ door stadsdeel Amsterdam-Noord (SDAN) tot eind augustus 1995. Over de tweede helft van de jaren negentig heeft Tool in 1916 mondeling uitleg gegeven.

SDAN had berekend dat er twaalf overtollige voetbalvelden waren in Noord. Die velden waren verspreid over de diverse accommodaties. De kantine in een clubgebouw zou gedeeld moeten worden met de bestaande voetbalvereniging, wat problemen kan opleveren. KMVZ moest in 1995 sportpark Elzenhagen verlaten. Voor het clubhuis kreeg KMVZ een vergoeding van het stadsdeel.

Rood-Wit A had op sportcomplex De Weeren een clubhuis dat twee keer zo groot was als dat van KMVZ. Er was bovendien veel achterstallig onderhoud aan het enorme gebouw. Het complex van de Turkse voetbalvereniging AGB was vrijgekomen op De Weeren omdat de club naar West was verhuisd. AGB liet een lange barak achter met kantine en kleedkamers op de begane grond. Dat noodgebouw was te klein voor KMVZ.

In de bijlage van het groen-witboek zijn enkele brieven opgenomen van leden die hun lidmaatschap opzegden. Een voetballer gaf als reden: ‘Vanwege de onzekerheid van de nieuwe lokatie aankomend seizoen.’ KMVZ kreeg 47 vergelijkbare afschrijvingen binnen in 1995. |

In het seizoen 1995-1996 speelde KMVZ nog op het eigen complex. Het stadsdeel wilde het gras niet meer maaien en daarom deden de clubmensen dat zelf. In het seizoen daarna vond KMVZ onderdak bij korfbalclub Archipel. Er volgde een oriënterend gesprek met FNC maar daaruit bleek dat een fusie niet mogelijk was. FNC en KMVZ hadden op dat moment zoveel zaterdagteams dat sportcomplex Kadoelen te klein was.

FNC was de Flora Boys-NDSM-Combinatie, een fusie die tot stand gekomen was in 1990. NDSM was verhuisd van het complex aan de Klaprozenweg en Cornelis Douwesweg. Op 20 december 1980 werd NDSM de eerste bespeler van het nieuw sportpark Kadoelen.

Flora Boys had twintig jaar naast de Volewijckers op sportpark Buiksloterbanne gespeeld, met twee velden en een clubhuis. De club van Floradorp moest vertrekken, maar voelde er weinig voor onderhuurder te worden van een andere voetbalvereniging. Flora Boys had een eigen kantine en was een van de weinige verenigingen in Noord zonder schulden. Bij een verhuizing moest de stadsdeelraad een vergoeding betalen voor het clubgebouw. Sportpark Kadoelen werd een aantrekkelijk alternatief.

Flora Boys trok in bij NDSM op sportpark Kadoelen en ze gingen samen verder onder de naam FNC. Met de opbrengst van het clubgebouw kon Flora Boys de schulden van NDSM wegwerken. Het eerste elftal van FNC mocht uitkomen in de vierde klasse KNVB omdat Flora Boys vóór de fusie in die klasse speelde.

In het seizoen 1996-1997, was KMVZ te gast bij Schellingwoude. Na een jaartje zouden beide verenigingen eventueel fuseren. Maar KMVZ voelde zich meer onderhuurder dan fusiepartner. Toen bleek dat FNC nogal wat zaterdagteams was kwijtgeraakt. Beide verenigingen hapten toe. Binnen drie weken waren de besturen het eens. FNC en KMVZ fuseerden in 1998 tot SV Kadoelen.

Alle afleveringen “Voetbal benoorden het IJ” (na 1945)
Alle afleveringen “Voetbal benoorden het IJ” (tot 1945)
Bronnen:
• Drs. J.W. Tool, bestuurslid KMVZ. Groen-witboek; ‘uitplaatsing’ KMVZ door Stadsdeel Amsterdam-Noord. 25 augustus 1995. (Archief Historisch Centrum Amsterdam-Noord)
• Website SV Kadoelen: geschiedenis 
© 2016-2017 Albert van der Vliet (†). Op deze publicatie berust auteursrecht.

Op de hoogte blijven van toekomstige artikelen in deze serie?
Schrijf u dan in op de nieuwsbrief 


Amsterdam Noord Uitplaatsing KMVZ en fusie

Waardeer onze website!!

Als je onze website waardeert en je waardering wilt laten blijken met een vrijwillige bijdrage: graag!
(PS, wil je de overmaking helemaal afronden? We zien best vaak niet afgeronde overmakingen staan en dat is zonde)



Mijn gekozen vrijwillige bijdrage € -