Voetbal Noord algemeen tot 1945


Noord algemeen tot 1945Afleveringen voetbal Noord algemeen:

Voetbal Noord algemeen

De Noord-Amsterdammer was vanaf 1926 een huis-aan-huisblad met veel sportinformatie. De sportverenigingen leverden zelf kopij aan. De krant is bewaard in het Stadsarchief op microfiches, die lastig te lezen zijn. De jaargangen na de oorlog zijn van papier te lezen. Helaas ontbreken de eerste vier jaargangen na 1945.

Het is voor bijna alle voetbalclubs in Noord moeilijk geweest om een speelveld te bemachtigen en te behouden. Vaak werd een accommodatie door de gemeente opgeëist om een woonwijk of een verkeersweg aan te leggen. Maar de situatie in de stad was niet veel beter getuige de stadsclubs die waren uitgeweken naar Amsterdam-Noord.

Vóór de annexatie in 1921 speelden de eerste voetbalverenigingen aan de overkant van het IJ in de Noord-Hollandse Voetbalbond, de NHVB. Sommige clubs wilden niet Amsterdams worden.

In 1934 werd de Engelse trainer Fred Pagnam aangesteld bij DWV. Hij propageerde het stopperspilsysteem. In 1937 verliet hij DWV en werd trainer bij Haarlem. Eén avond per week trainde hij de Volewijckers. Het landkampioenschap van de Volewijckers is volgens voorzitter Douwe Wagenaar mede te danken aan het stopperspilsysteem.

Advertenties

 

Schrijf U in op de nieuwsbrief van AmsterdamNoord.com!

 

Ontvang regelmatig nieuws over Amsterdam Noord met onderwerpen zoals het nieuws, aankomende evenementen, wetenswaardigheden, cultuur, parkeren en bereikbaarheid.

KLIK HIER VOOR HET INSCHRIJFSCHERM

 

Schrijf u in op onze nieuwsbrief!