Amsterdam Noord door de ogen van de Amsterdammers

Interview met Laura van Roemburg, curator en programmamaker voor het Museum Amsterdam Noord 

Het Museum Amsterdam Noord is sinds april 2009 gevestigd in het badhuis van Vogeldorp en geeft bezoekers een goed beeld van de geschiedenis van wat nu bekend staat als Amsterdam Noord. 

Tot en met zondag 5 maart is de tentoonstelling Thuis in Plan Van Gool te bezoeken in Museum Amsterdam Noord. Daarna is het museum tijdelijk gesloten. Vanaf zaterdag 1 april is de tentoonstelling Voorbij de roze wolk te bezoeken. Een fototentoonstelling over moederschap, met portretten van vrouwen uit Amsterdam Noord. 

Wie is Laura van Roemburg? 

Laura is geboren en getogen in Amsterdam Noord en woont er nog steeds. Zij werkt als freelance curator en programmamaker bij Museum Amsterdam Noord, en voor andere opdrachtgevers zoals het Amsterdam Museum.

Wat is de visie en missie van Museum Amsterdam-Noord? 

Museum Amsterdam Noord is een toegankelijk museum dat oude en nieuwe Noorderlingen en heden en verleden met elkaar verbindt. Dat doen wij door verhalen te delen over thema’s die niet alleen vroeger, maar ook nu spelen in Noord. Zoals de tentoonstelling Vrouwen van Noord, die ik heb samengesteld. Daarin hebben we vrouwen van vroeger en nu uitgelicht die belangrijk zijn voor Noord. Of de nieuwe fototentoonstelling die vanaf 1 april te bezoeken zal zijn: Voorbij de Roze Wolk. Met echte, eerlijke verhalen van Noordse vrouwen over moederschap. 

Wat kan Museum Amsterdam-Noord betekenen voor de Amsterdammers? 

Moederschap en vrouwengeschiedenis zijn beide universele thema’s, die we in Museum Amsterdam Noord lokaal belichten. Dat doen we omdat we altijd zoeken naar verbinding. Het Amsterdam Noord van nu is niet te vergelijken met 10 jaar geleden. Het stadsdeel groeit en verandert in razend tempo. Voor veel bewoners is het niet meer vanzelfsprekend dat je je buren kent, en dat is lastig. Wat daarom belangrijk is, is dat we niet langs elkaar heen gaan leven in onze eigen bubbel. We moeten met elkaar in gesprek blijven en voor andere ideeën en overtuigingen open blijven staan. Daarvoor moet je ontmoetingsplekken hebben. 

Museum Amsterdam-Noord wil zo’n plek van verbinding zijn: een educatieve ontmoetingsplek voor ALLE Noorderlingen en Amsterdammers.

Beschrijf Amsterdam Noord in drie woorden. 

Warm, zelfstandig en eigenwijs. 


© 2023 Najat de Boer-Tekni. Op deze publicatie berust auteursrecht.


Overzicht alle afleveringen Cultuur en Amsterdam Noord.

Najat maakt de serie geheel op eigen titel. Wilt u n.a.v. deze serie reageren? Dan kunt u contact maken via de contactlink onderaan deze website. Wij sturen dan uw mail door naar Najat.

Op de hoogte blijven van toekomstige artikelen in deze serie?
Schrijf u dan in op de nieuwsbrief


Museum Amsterdam Noord op Flickr


Amsterdam Noord

Waardeer onze website!!

Als je onze website waardeert en je waardering wilt laten blijken met een vrijwillige bijdrage: graag!
(PS, wil je de overmaking helemaal afronden? We zien best vaak niet afgeronde overmakingen staan en dat is zonde)Mijn gekozen vrijwillige bijdrage € -