Biodiversiteit 

Amsterdam Noord is een natuurgebied waar mensen wonen. De inwoners houden van groen en willen graag dat Amsterdam Noord de kern “groen” houdt. Maar niet iedereen kan voor planten zorgen. En als je mensen vraagt “wat is biodiversiteit?” dan heb je niet het juiste antwoord! Biodiversiteit en natuur worden als synoniemen gebruikt. 

“Biodiversiteit” is de term die de verscheidenheid van het leven op aarde aan te duiden. Denk aan planten, dieren, micro-organismen en schimmels, het genetisch materiaal dat zij bevatten, de levensgemeenschappen die zij vormen en de ecosystemen waarin zij leven. 

“Natuur” kan duiden op biodiversiteit en niet-biologische aspecten zoals bodem, reliëf en weer. 

Op de bijeenkomst “Natuurlijk! Aan de slag” van 20 mei 2022 heb ik veel Noordelingen ontmoet die bezig zijn met het vergroenen van Amsterdam Noord, en ik heb mijn kennis van biodiversiteit kunnen verhogen. 

Van Kwekerij Wiering heb ik tips gekregen hoe de planten worden sterker en beter aanslaan in tuinen, en hoe kunnen wij zorgen dat het milieu zo min mogelijk belast word. 

Paul Wiering startte in 2014 zijn kwekerij. Hij is te vinden als vrijwilliger bij het Ronald McDonald. In Huis Emma Amsterdam begeleidt hij groepen medewerkers van externe bedrijven die sponsor zijn van het Ronald McDonald Huis. 

Op deze bijeenkomst heb ik ook de medewerkers van stichting “The Pollinators” ontmoet. Deze stichting bestaat sinds 2016 en haar doel is een bloemrijke en gezonde leefomgeving te realiseren in Nederland. 

Van stichting “The Pollinators” heb ik geleerd dat door de juiste planten te kopen en het inheemse planten in onze tuin te zetten, kunnen wij voorkomen dat de insecten sterven. Deze passen beter bij ons klimaat en versterken daarmee beter de natuur. 

Ik heb op deze bijzondere bijeenkomst niet alleen mijn kennis over biodiversiteit verhoogt, ik heb ook van de natuur van Amsterdam Noord genoten. Wat een prachtige groene plek in Amsterdam Noord die weinig Amsterdammers kennen! De NoordOogst! 

Bij de NoordOogst kan je de duurzame voedselketen in de praktijk zien en meedoen. Op de NoordOogst vind je initiatieven die een duurzame leefstijl promoten. Je kan langskomen voor een wandeling over dit stadslandbouw terrein waar ook voor je kinderen genoeg te beleven en te spelen valt, en waar je van een gezonde en natuurlijke lunch kan genieten bij het restaurant Pof. 


© 2022 Najat de Boer-Tekni. Op deze publicatie berust auteursrecht.

Bronnen:
kwekerijwiering.nl
thepollinators.org 
pofamsterdam.nl 
noordoogst.org/agenda


Overzicht alle afleveringen Cultuur en Amsterdam Noord.

Najat maakt de serie geheel op eigen titel. Wilt u n.a.v. deze serie reageren? Dan kunt u contact maken via de contactlink onderaan deze website. Wij sturen dan uw mail door naar Najat.

Op de hoogte blijven van toekomstige artikelen in deze serie?

Schrijf u dan in op de nieuwsbrief

Waardeer onze website!!

Als je onze website waardeert en je waardering wilt laten blijken met een vrijwillige bijdrage: graag!
(PS, wil je de overmaking helemaal afronden? We zien best vaak niet afgeronde overmakingen staan en dat is zonde)Mijn gekozen vrijwillige bijdrage € -