De Russen zijn niet te vertrouwen

De Russen zijn niet te vertrouwen

Als kind uit een arbeidersgezin uit Amsterdam Noord was ik gewend om op de kleintjes te letten. Dus als je een auto ging kopen, keek je vooral naar de aanschafprijs. 

Nu kijk ik met enige verwondering terug naar die tijd. We stonden nog onbezonnen in het leven en we dachten dat de wereld nog te verbeteren was en dat de Russen gewone mensen waren. Daarom kocht ik een roomwitte Lada 2105. Een auto die gebouwd was op basis van een Fiat 124 maar wel geheel geproduceerd en geassembleerd aan de Wolga in Rusland. De Lada was groot (tegenwoordig zou ik zeggen lomp), vierkant, zwaar en oerdegelijk en met kunstleren bekleding. In ieder geval ruim genoeg om ook de kinderen die ik inmiddels samen had met mijn Josje (die ik tegenwoordig liefkozend Josefien noem) op de achterbank van deze auto te “huisvesten”. Het was de bedoeling dat we met deze auto op vakantie zouden gaan naar het buitenland. Duitsland of wellicht iets verder weg Frankrijk of Italië. We kochten de auto bij een garage in Zuidoost Beemster een voorstadje van Purmerend zal ik maar zeggen. Beretrots waren we toen we wegreden met onze nieuwe aanwinst. De Lada was in aanschaf een goedkope auto maar wat we nog niet wisten, was dat de Lada in gebruik een dure auto was. Hij zoop benzine. Voor de kenners: Met veel moeite haalde ik nog niet 1 op 9. Dat zegt dus genoeg, hoewel de benzine in die tijd nog niet te vergelijken zijn met de huidige prijs.

Op een zaterdagavond, het was al donker waren we op bezoek geweest bij een collega van mij in Alkmaar en we waren weer onderweg naar onze woonplaats Hoorn. In de buurt van Stompetoren valt opeens het licht van onze koplampen uit. We raakten in volledige paniek want wij konden niet goed op de weg kijken maar erger nog wij waren dus ook niet te zien door andere weggebruikers! Welke knopjes ik ook indrukte het maakte geen verschil. De lichten bleven uit. Snel stuurde ik de auto naar een parkeerhaven. Nogmaals alle knopjes beroerd, het contact enkele keren uit en weer aangezet en opeens floepten de koplampen weer aan. Een snelle controleronde rondje rond de auto bevestigde dat de verlichting, de koplampen, de achterlichten en de remlichten het gelukkig weer deden. Met samengeknepen billen, bang dat de verlichting weer zo uitvallen, zijn we naar huis gereden. Thuis hebben we van de schrik nog maar een fijne Baco ingeschonken om de opgefokte zenuwen weer tot rust te brengen. Dat lukte uiteindelijk pas na drie Baco’s dus we konden redelijk ontspannen naar bed. De volgende dag ben ik meteen naar de garage gereden. “Dit kan toch niet. Dit is levensgevaarlijk”. De garagist (mooi woord, trouwens) was het daarmee eens. Ik zat nog in de garantieperiode dus het is zonder verdere kosten opgelost. Het is in de maanden daarna nooit meer voorgekomen maar in mijn ogen was de auto niet meer betrouwbaar.

Achteraf denk ik wel eens dat ze in die tijd in alle Lada’s die ze geleverd hebben aan de Westerse landen waaronder dus ook Nederland de eerste primitieve “Stealth” technologie hadden ingebouwd. Dat is een technologie waarbij voorwerpen zoals vliegtuigen of auto’s onzichtbaar kunnen worden. Het is al meerdere keren in James Bond films gebruikt. Het is toch een doodenge gedachte dat mijn Lada 2105 – maar misschien ook wel alle andere Lada’s die er in West Europa rondreden – met deze technologie uitgerust waren en dat op die bewuste zaterdagavond misschien vanaf een Russische satelliet ergens op 200 km boven West Europa naar alle Lada’s waaronder die van ons een testsignaal is uitgezonden om al deze auto’s onzichtbaar te maken. Tenminste dat was de bedoeling van de Russen. Gelukkig is het niet gelukt hoewel wij in onze roomkleurige Lada toch enige tijd onzichtbaar zijn geweest voor onze medeweggebruikers ergens ter hoogte van Stompetoren tussen Alkmaar en Hoorn.

In ieder geval was ik genezen. Ik had totaal geen vertrouwen meer in de Russische autotechniek. We hebben zo snel mogelijk de Lada verkocht en hebben ons weer gestort op de oerdegelijke Europese techniek van Citroën en Renault. Zoals gezegd: Die Russen zijn niet te vertrouwen! Dat blijkt nu ook weer.


Bekijk alle afleveringen herinneringen Harry van Santen de Hoog

© 2022 Harry van Santen de Hoog. Op deze publicatie berust auteursrecht.

Wilt u contact opnemen met Harry van Santen de Hoog?
Dat kan via het reactie formulier van Harry.


Amsterdam Noord Russen

Waardeer onze website!!

Als je onze website waardeert en je waardering wilt laten blijken met een vrijwillige bijdrage: graag!
(PS, wil je de overmaking helemaal afronden? We zien best vaak niet afgeronde overmakingen staan en dat is zonde)Mijn gekozen vrijwillige bijdrage € -