Eenzaamheid in Amsterdam 

Heb je ooit een gevoel van eenzaamheid gehad? Dat je hulp nodig hebt, maar niemand kan jou helpen? Dat je familie en je vrienden weten dat je ziek bent, maar ze zijn bezig met andere belangrijke dingen. Zij denken: “hij/zij is bij de goede handen, dus hij/zij heeft ons niet nodig!” 

Ze bedoelen met “goede handen: ziekenhuis, revalidatiecentrum, verpleeghuis, etc.” 

Zij beseffen niet dat aandacht is het beste medicijn van eenzaamheid. 

Mensen die zich eenzaam voelen, hebben geen geld nodig. Ze hebben aandacht, liefde en vriendschaap nodig. Ze hebben een warm kloppend hart nodig! 

In Amsterdam-Noord zijn er veel organisaties die een warm kloppend hart hebben, die de inwoners helpen, die dankzij hun zullen binnenkort de cijfers van eenzaamheid dalen. 

Door de gevolgen van ouderdom of een ziekte, kunnen sommige mensen niet zelfstandig wonen. Als deze mensen een volledig pakket thuis, modulaire pakket thuis of persoonsgebonden budget hebben, dan kunnen ze naar een logeeropvang gaan om te revalideren. 

De volgende zorgorganisaties bieden een logeeropvang (kortdurend verblijf) in Amsterdam: 
Cordaan
De regenboog
GGZ in geest
Ons tweede thuis
Vivium

Heb je meer informatie nodig over de zorg en ondersteuning in Amsterdam, dan kan je dit vinden op de onderstaand link: 

Zorg ondersteuning

Gezondheidsklachten zijn een veel voorkomende oorzaak van eenzaamheid. Maar er zijn nog meer oorzaken van het eenzaamheid gevoel: 
– Verandering van relaties: Alleenstaand, scheiding of verlies en slechte relatie 
– Omstandigheden: Geldproblemen, mantelzorg, pensionering, pesten, verhuizen, werkloosheid en woonomgeving. 
– Persoonlijk: Autisme, dementie, “anders” zijn, depressie, gezondheidsklachten, lichamelijke of verstandelijke beperking, persoonlijke eigenschappen, psychiatrische aandoening, psychose en verwachtingen. 

Sinds de coronacrisis ligt eenzaamheid op de loer in Amsterdam. 38 procent van de Amsterdammers heeft regelmatig last van eenzame gevoelens en ruim 15 procent voelt zich chronisch eenzaam. 

Mensen vinden het lastig om hulp te vragen. Buurtteam Amsterdam help de personen die eenzaam voelen. Mocht je benieuwd zijn naar de steun van Buurtteam Amsterdam? Check dan de volgende website: 

Buurtteam Amsterdam


© 2022 Najat de Boer-Tekni. Op deze publicatie berust auteursrecht.

Bronnen: 
Eenzaam
Zorginstituut Nederland
Aanpak eenzaamheid


Overzicht alle afleveringen Cultuur en Amsterdam Noord.

Najat maakt de serie geheel op eigen titel. Wilt u n.a.v. deze serie reageren? Dan kunt u contact maken via de contactlink onderaan deze website. Wij sturen dan uw mail door naar Najat.

Op de hoogte blijven van toekomstige artikelen in deze serie?

Schrijf u dan in op de nieuwsbrief

Waardeer onze website!!

Als je onze website waardeert en je waardering wilt laten blijken met een vrijwillige bijdrage: graag!
(PS, wil je de overmaking helemaal afronden? We zien best vaak niet afgeronde overmakingen staan en dat is zonde)Mijn gekozen vrijwillige bijdrage € -