De Zilveren Schaatsen

Museale objecten van boven het IJ
Door: Ruud Borman


Het Amerikaanse boek ‘De Zilveren Schaatsen’ werd in 1865 geschreven door Mary Mapes Dodge. De oorspronkelijke titel is ‘Hans Brinker, or the Silver Skates. ’Het werd ook buiten Amerika beroemd. Al snel na de eerste druk verscheen het in Engeland, Frankrijk, Rusland en andere landen

Hans Brinker hoopt een schaatswedstrijd in Broek en Waterland te winnen. De prijs is een stel zilveren schaatsen waarmee hij een arts wil betalen om zijn zieke vader te behandelen. Zijn zusje wint deze prijs bij de vrouwenwedstrijd. Dokter Boekman die Hans tijdens de wedstrijd ontmoet is zijn zoon kwijt en omdat Hans daar veel op lijkt vindt hij die als het ware terug.

Mary Mapes Dodge was van Nederlandse afkomst en wilde Amerikaanse kinderen wat vertellen over dat lage landje bij de zee. Het boek op de foto is geschreven door Margreet Bruijn.

Collectie: Ruud Borman


Overzicht alle afleveringen Museale objecten van boven het IJ


© 2021 Ruud Borman
Op deze publicatie berust auteursrecht. Niets uit deze publicatie mag op enigerlei wijze worden gepubliceerd zonder voorafgaande toestemming van Ruud Borman.

Ruud maakt de series geheel op eigen titel.
Reageren? U kunt contact met de redactie opnemen via de link onderaan de website. Wij sturen dan uw mail aan Ruud Borman door.


Amsterdam Noord

Waardeer onze website!!

Als je onze website waardeert en je waardering wilt laten blijken met een vrijwillige bijdrage: graag!
(PS, wil je de overmaking helemaal afronden? We zien best vaak niet afgeronde overmakingen staan en dat is zonde)Mijn gekozen vrijwillige bijdrage € -