IJ-boys eindigt in het Vliegenbos

Voetbal in Noord na 1945
Afc IJ-boys na 1945: deel 3

‘Voetbal benoorden het IJ’ is een serie van Albert van der Vliet (†).

IJ-boys eindigt in het Vliegenbos
 
verbroederingstoernooi
 
Op sportpark De Weeren organiseert IJ-Boys op 18 mei 1985 een verbroederingstoernooi om de Majority Cup. Foto: Frans Busselman, Collectie Amsterdams Stadsblad, Stadsarchief.


IJ-boys, opgericht in 1930, was een voetbalvereniging uit Floradorp. Een bloeiperiode maakt de club mee aan de Leeuwarderweg en een tweede bloeiperiode op sportpark De Weeren. IJ-boys heeft er altijd naar gestreefd een sportieve en gezellige vereniging te zijn, maar in 2004 houdt de club op te bestaan. De voetbalclub eindigt in het Vliegenbos.

In jubileumjaar 1980 was Cor Ellenbroek voorzitter van IJ-boys. De jeugdcommissie telde zes leden. Vrijwilligers waren verantwoordelijk voor de kantine, het materiaal, de toto, het klaverjassen en het clubblad GOAL. De trainingen werden georganiseerd door een gymnastiekleraar uit Monnickendam, Wittensleger, die werd bijgestaan door zes man.

Tijdens het seizoen 1982-1983 werden er, binnen vier dagen, twee keer vernielingen aangericht in het clubgebouw. In het seizoen 1984-1985 kon IJ-boys geen vrijwilliger vinden die tijdens de rust de elftallen voorzag van thee en die de kleedkamers wilde schoonmaken. In het volgende seizoen meldde de penningmeester: ‘De nog uitstaande contributiegelden bereiken zo langzamerhand een niet meer aanvaardbare hoogte.’

In het seizoen 1987-1988 beschreef de voorzitter in een extra bulletin van het clubblad de moeilijkheden met onderhuurder WOL’33. In hetzelfde seizoen speelde het eerste elftal van IJ-boys tegen de oude vedetten van de Volewijckers met bekende namen als Dirk de Ruiter, Henk Ellens, Co Adriaanse en Dries Boszhard. De betere conditie van de IJ-boys gaf de doorslag, uitslag: 8-4.

In 1989 telde IJ-boys nog 278 leden. Het ledental was enkele jaren daarvoor teruggelopen, maar na het Europees kampioenschap van het Nederlands elftal in 1988 hadden weer meer leden zich aangemeld, vooral jongeren. In de jaren negentig heeft IJ-boys een metamorfose ondergaan. In 1994 fuseerde IJ-boys met OZK en Orion ’86 en de onhandige naam werd: IJ-boys/OZ/Orion. OZK was vanaf 1976 een fusie van Oranje Zwart en Kromhout, maar Kromhout kwam in de nieuwe fusie niet terug.

In 2001 heeft IJ-boys nog maar 120 leden, meldt Het Parool van 16 september 2006. IJ-boys beschikte over drie speelvelden, maar waarschijnlijk was de accommodatie te groot geworden voor de geslonken voetbalvereniging. IJ-boys moest sportpark De Weeren verlaten.

In 1999 ging IJ-boys een samenwerkingsverband aan met Korfbalclub Nieuwendammerham, KCN, dat vanaf 1968 op het rustige sportpark in het Vliegenbos speelde. De kleine vereniging, dertig leden, kon in 2001 de huur niet meer opbrengen en zocht een partner. Dat werd IJ-boys. De besturen van beide clubs richtten de stichting Sportpark Vliegenbos op, die eigenaar werd van het clubhuis. IJ-boys veranderde de naam in SV2000. SV staat niet voor sportvereniging maar voor Stichting Vliegenbos.

De besprekingen waren vlot verlopen, maar vanaf dag één van het samentreffen ging het fout, meldt Het Parool. Bij de eerste thuiswedstrijd van IJ-boys, in oktober 2001, kwamen twee teams en honderd supporters na afloop allemaal in de kantine. Aangeschoten jongens van IJ-boys maakten tegen de meisjes van de korfbalclub vervelende opmerkingen. Er werden softdrugs gebruikt, maar dat werd na een maand verboden. De trainer was eigenaar van een paar coffeeshops.

De voorzitter van KCN daarentegen werkte bij een stichting tegen alcohol en drugs. Ouders dreigden hun kinderen terug te trekken uit de korfbalclub. KCN vluchtte in het seizoen 2003-2004 het Vliegenbos uit en vond onderdak bij korfbalvereniging Vlug en Vaardig op sportpark De Melkweg in Tuindorp Oostzaan. IJ-boys zou KCN uitkopen, maar daar kwam niets van terecht. Vanaf 2002 heette de voetbalvereniging weer IJ-boys, maar in 2004 viel het doek voor de club uit Floradorp.

Alle afleveringen “Voetbal benoorden het IJ
 
Bronnen:
• Vijftig jaar a.f.c. IJ-boys, 1930-1980. Samenstelling: C.P. Ellenbroek, Bob Knies en Joop van Daalen.
• IJ-boys 60 jaar, een uitgave van afc IJ-boys, 1990.
• 100 jaar Vliegenbos; ‘een werkelijk bosch onder den rook van Amsterdam’. Amsterdam 2012. Jeroen Kleine, hoofdstuk 6. Sporten tussen de bomen; bos in beweging.
• Steven van der Gaag: Gevlucht uit het Vliegenbos. Het Parool, 16 september 2006.
• De voetbalgeschiedenis tot 1945, ‘Clubs Noord-West’: Het koeienland en IJ-boys.

© 2017 Albert van der Vliet (†). Op deze publicatie berust auteursrecht.

Op de hoogte blijven van toekomstige artikelen in deze serie?
Schrijf u dan in op de nieuwsbrief 


Gerelateerd:
Informatie over het Vliegenbos.

Amsterdam Noord

Waardeer onze website!!

Als je onze website waardeert en je waardering wilt laten blijken met een vrijwillige bijdrage: graag!
(PS, wil je de overmaking helemaal afronden? We zien best vaak niet afgeronde overmakingen staan en dat is zonde)Mijn gekozen vrijwillige bijdrage € -