Vliegenbos

Foto's door Ron de Muijnck - Eigen werk, CC BY-SA 3.0. https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=12764710 https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=12764733

Het vliegenbos is gelegen tussen de Nieuwendammerdijk, Zamenhofstraat en de Meeuwenlaan. Het is niet zo dat het vliegenbos zijn naam te danken heeft aan de hoeveelheid vliegen in het bos. Het bos is namelijk vernoemd naar de initiatiefnemer van het bos, gemeenteraadslid W.H. Vliegen.

Het bos is een iepenrijk loofbos. Naast de iep komen ook esdoorn, zwarte els en es veel voor. 

De ruimte voor het stadsbos is ontstaan door de inpoldering van de Nieuwendammerham die langs de Nieuwendammerdijk grensde aan de toenmalige gemeente Nieuwendam, dat in 1921 door Amsterdam is geannexeerd. In de loop der tijd zijn er delen van het bos voor ander gebruik geschikt gemaakt. Het meeste voor recreatie zoals de volktuinen, de camping Vliegenbos aan de Meeuwenlaan, het tennisveld en de scouting.

Voor de bewoners van Noord is het bos een uitje en ook veel mooie beelden worden gedeeld op de sociale media. Wandelpaden en doorkijkjes met verstrooid licht wordt regelmatig gedeeld. Het bos is gevarieerd vogelrijk en de flora is ook zeer afwisselend. Zeker in de verschillende seizoenen .

Er was door de gemeentebesluit een beslissing genomen om een fietspad dwars door het bos aan te leggen. Door tegenstand van de bewoners is dit plan uiteindelijk ingetrokken.

Meer informatie over Vliegenbos op Wikipedia.

Adres van het W.H. Vliegenbos:
1022 AM Amsterdam

Het bos is 24/7 geopend.


Amsterdam Noord

Waardeer onze website!!

Als je onze website waardeert en je waardering wilt laten blijken met een vrijwillige bijdrage: graag!
(PS, wil je de overmaking helemaal afronden? We zien best vaak niet afgeronde overmakingen staan en dat is zonde)Mijn gekozen vrijwillige bijdrage € -