Charme-offensief (deel 2)

Pontjesverhalen

Toeval bestaat niet. Daags nadat ik mijn vorig verhaaltje over het charme-offensief van de gemeente naar de redactie stuurde, kreeg ik een mailtje met de laatste nieuwsbrief van ‘Sprong over het IJ’. Met, inderdaad, een charme-offensief. De gemeente organiseert, in samenwerking met deskundigen, niet alleen een tentoonstelling van ONZE foto’s over het belang van bruggen, maar heeft ook wandel- en fietstochten op diverse locaties bedacht (waarover de volgende keer).

Toppie. Maar, ook nieuwsgierig naar wat die twee bruggen, plus de voetgangerstunnel achter het Centraal, gaan kosten? Ik wel. Dus stuurde ik ‘Sprong over het IJ’ een mailtje met die vraag. Met tot op heden geen antwoord. Misschien niet zo raar, want dat antwoord is in hun ogen waarschijnlijk minder charmant. Dus ben ik zelf maar gaan rekenen.

Jaren geleden dacht de gemeente een brug te bouwen vanaf het Java-eiland naar Noord. Die zou 210 miljoen gaan kosten en daarbij kwam nog eens 80 miljoen om de Passenger Terminal Amsterdam te verplaatsen. De huidige plannen voorzien in een langere brug verderop. Ik denk dan: 300 miljoen, mede gelet op de gestegen bouwkosten de laatste jaren. Laat de brug in het westen hetzelfde gaan kosten en laat dit ook gelden voor de tunnel. Plus nog eens een restpost van 200 miljoen, zoals de kosten tot nu toe en die verdomde Terminal. Maakt samen 1,1 miljard euro. En God verhoede dat het niet net zo’n financieel debacle wordt als de Noord/Zuid lijn, want dan wordt nog veel duurder.

En dan heb ik het nog niet eens gehad over het milieu-effect. Vroeger was het de bedoeling dat er bij zulke grote projecten ook een Milieu Effect Rapportage (een MER) werd gepresenteerd. Heb ik nu nog niks over gehoord. Want de plannen van de gemeente zorgen jarenlang voor enorme bouwputten langs, op en onder het IJ, met heel veel vrachtauto’s  die af en aan rijden, machines die op volle toeren draaien, geluidshinder en ook nog overlast voor de scheepvaart.

Dit lijkt een aardig contrast met de plannen van het GVB. Dat gaat binnen afzienbare tijd de eerste elektrische pontjes inzetten. En dat zou best eens het begin kunnen zijn van een volledig ‘groene vloot’. Tel uit je milieu-winst. Plagerig als ik ben heb ik ‘Sprong over het IJ’ ook gevraagd of er al zo’n MER in de maak is.

Ruud van Dijk

Hier Liesje, het nichtje van ome Ruud. Hij doet wel erg stoer met zijn actie, maar eigenlijk is hij heel sip. Want niemand doet nog mee. Ik wel hoor! Ik heb een gedicht geschreven. Kom op mensen, stuur hem een mooie foto, een verhaaltje of een gedicht, of een liedje. Maak hem blij.

Blij!
elke keer zo blij
op het pontje over het IJ
met de wind door mijn haren
naast ome Ruud
zij aan zij


Overzicht “Alle Pontjesverhalen


Reageren op Charme-offensief (deel 2)? Stuur uw e-mail naar Ruud van Dijk

Op de hoogte blijven van toekomstige pontjesverhalen?
Schrijf u dan in op de nieuwsbrief


Amsterdam Noord Charme-offensief (deel 2)

Waardeer onze website!!

Als je onze website waardeert en je waardering wilt laten blijken met een vrijwillige bijdrage: graag!
(PS, wil je de overmaking helemaal afronden? We zien best vaak niet afgeronde overmakingen staan en dat is zonde)Mijn gekozen vrijwillige bijdrage € -