Moord op het pontje

Pontjesverhalen

In 1308, en waarschijnlijk nog eerder, was er al een pontje tussen Amsterdam en de overkant van het IJ. Het pontje met zeilschepen werd gesticht door de Graaf van Holland, die het verpachtte. In 1556 kocht de stad het pontje en verhuurde het op haar beurt weer aan een onderneming. In het eerste jaar van die onderneming ging het meteen vreselijk mis. 

Getuigen zagen dat twee mannen het pontje op renden om een zitplaats te bemachtigen. Toen ze daar gelijktijdig aankwamen ontstond er een woordenwisseling. Opeens trok eentje een mes. En ook de ander haalde een mes tevoorschijn. In de worsteling die volgde viel een van de mannen bloedend neer, de andere man zwaaide daarna met zijn mes rond om omstanders op een afstand te houden.

Toen het pontje aanmeerde maakte de dader zich hals over kop uit de voeten. Toevallig waren er twee agenten te paard aan de overkant en toen die door hadden wat er was gebeurd, zetten ze de achtervolging in. Al na een paar honderd meter hadden ze de dader te pakken, die werd overgebracht naar de gevangenis onder de Jan Rooderpoortstoren (de huidige Torensluis aan de Singel).

Na twee weken volgde er een proces. Met zoveel getuigen en de politie in de nabijheid was het een overduidelijk zaak en het proces was binnen een kwartier afgelopen. Nog dezelfde dag werd de dader terechtgesteld op de Dam. En daarna opgehangen op het Galgenveld in Noord, ongeveer op de plek waar nu het pontje naar de  Buiksloterweg aankomt.

* * *

Vanochtend stond ik met mijn broer op de steiger achter het Centraal Station. Nog voordat de passagiers waren afgestapt, holden twee mannen naar de bankjes aan boord van het pontje naar de Buiksloterweg. Mijn broer stootte me aan: “Zie je die twee? Ruim 600 jaar geleden, in een vorig leven, renden ze ook al om wie het eerst een zitplaats zou krijgen, Toen liep het voor beide mannen slecht af. De ene vermoord. De andere geradbraakt op de Dam en hier aan de overkant opgehangen. Die man zal het zich niet realiseren, maar ooit hing hij daar als voer voor de vogels.”

Ik zei: “Ja, het is goed Hugo. Laten we maar doorlopen, anders vaart het pontje nog zonder ons weg.”

Ruud van Dijk in samenwerking met Hugo van Dijk (historicus en helderziende)


Overzicht “Alle Pontjesverhalen


Reageren? Stuur uw e-mail naar Ruud van Dijk of via Facebook

Op de hoogte blijven van toekomstige pontjesverhalen?
Schrijf u dan in op de nieuwsbrief


Amsterdam Noord

Waardeer onze website!!

Als je onze website waardeert en je waardering wilt laten blijken met een vrijwillige bijdrage: graag!
(PS, wil je de overmaking helemaal afronden? We zien best vaak niet afgeronde overmakingen staan en dat is zonde)



Mijn gekozen vrijwillige bijdrage € -