NDSM: voetballende scheepsbouwers

Voetbal in Noord na 1945
Bedrijfsvoetbal in Noord na 1945: deel 11

‘Voetbal benoorden het IJ’ is een serie van Albert van der Vliet †.

NDSM: voetballende scheepsbouwers
Falk kaart
De Falk-kaart uit 1963 toont zeven voetbalvelden. Drie velden waren van NDSM.
Blauwe Vogels bespeelde de twee bovenste voetbalvelden.
De ingang van Blauwe Vogels was in Tuttifruttidorp bij de Pomonastraat.
De andere twee velden werden gebruikt door ADM.
Archief: Bijzondere Collecties Universiteit van Amsterdam.


De NSM (Nederlandse Scheepsbouwmaatschappij) fuseert in 1946 met de NDM (Nederlandse Dok Maatschappij). Samen gaan ze verder als NDSM. In hetzelfde jaar wordt voetbalvereniging NDSM opgericht. NDSM is in 1961 de eerste zaterdagvereniging in Amsterdam-Noord die promoveert naar de tweede klasse van de KNVB. Roel Kramer haalt herinneringen op.

De scheepsbouwers in Noord speelden tijdens de oorlog onderling voetbalwedstrijden. Zij richtten in april 1943 vereniging ‘Sport en Spel’ op. NSM en NDM fuseerden in 1946; NDSM was de nieuwe naam voor de scheepswerf. Voetbalclub NDSM meldde zich in hetzelfde jaar aan bij de AVB, de afdeling Amsterdam van de KNVB. De zaterdagvereniging speelde op het Mosveld als onderhuurder van de Volewijckers. In het eerste seizoen, 1946-1947, werd NDSM meteen kampioen van de derde klasse AVB en promoveerde naar de tweede klasse. In 1949 promoveerde NDSM naar de eerste klasse en verhuisde naar een eigen accommodatie met clubgebouw, die op 22 oktober 1949 feestelijk werd geopend door de directeur van de NDSM.

NDSM promoveerde in 1951 naar de vierde klasse KNVB. De bond accepteerde geen bedrijfsnamen en daarom kreeg de afkorting een andere betekenis: Nu Door Samenwerking Machtig. In 1956 promoveerde NDSM naar de derde klasse KNVB. Het ledental groeide naar 200 leden. Er werd een begin gemaakt met jeugdvoetbal, met twee elftallen welpen en twee juniorenelftallen.

In 1961 promoveerde NDSM naar de tweede klasse KNVB, een primeur voor een zaterdagclub uit Amsterdam-Noord. Het was geen gemakkelijke competitie met tegenstanders als IJsselmeervogels, Spakenburg en Huizen. De keeper van NDSM voorkwam in 1962 degradatie door tegen Huizen in de laatste minuut een penalty te stoppen.

NDSM voorzijde
(foto AvdV)


De Falk-kaart uit 1963 toont zeven voetbalvelden. Drie velden waren van NDSM. Roel Kramer (1948) heeft van jongs af aan bij Schellingwoude gespeeld. Op zijn zeventiende voetbalde hij één seizoen in de A-junioren van NDSM. Blauwe Vogels bespeelde de twee bovenste voetbalvelden, weet Kramer. De ingang was in Tuttifruttidorp bij de Pomonastraat. De andere twee velden werden gebruikt door ADM.

De tweede klasse KNVB was de hoogste klasse, herinnert Kramer zich. Er was geen eerste klasse van de zaterdagamateurs. NDSM werd tweede achter Noordwijk in het seizoen 1962-1963. In het volgende seizoen werd NDSM weer tweede, nu achter Zwart-Wit ’28. Vier spelers werden geselecteerd voor het gewestelijk zaterdagelftal. Aanvoerder Gerrit Kaars stond opgesteld in het Nederlands zaterdagelftal in een interlandwedstrijd tegen België.

In maart 1969 nam NDSM een overdekte tribune in gebruik, maar in de jaren zeventig pakten donkere wolken zich samen boven het populaire voetbalcomplex. De scheepsbouw werd met opheffing bedreigd. Het eerste elftal kon zich met moeite handhaven in de tweede klasse KNVB. In 1974 degradeerde NDSM naar de derde klasse, waarin oude bekenden speelden als Flora Boys en KMVZ.

NDSM promoveerde in 1978 opnieuw naar de tweede klasse. Het kampioenschap werd gevierd in de grote kantine van de scheepswerf. Achteraf bleek dat een afscheidsfeest te zijn. De scheepswerf werd in 1978 opgeheven.

Op 20 december 1980 opende NDSM sportpark Kadoelen. De locatie trok veel jongeren uit de omgeving aan, maar er was ook een schaduwzijde. NDSM degradeerde vier jaar achterelkaar en was in 1985 terug bij af, in de eerste klasse AVB. NDSM fuseerde in 1990 met Flora Boys op sportpark Kadoelen. De naam werd FNC: Flora Boys-NDSM-Combinatie. In 1998 voegde KMVZ zich bij de combinatie, die een nieuwe naam kreeg: SV Kadoelen.

Alle afleveringen “Voetbal benoorden het IJ
Bronnen:
svkadoelen geschiedenis

© 2016-2018 Albert van der Vliet†. Op deze publicatie berust auteursrecht. Zie Colofon.

Op de hoogte blijven van toekomstige artikelen in deze serie?
Schrijf u dan in op de nieuwsbrief 

Waardeer onze website!!

Als je onze website waardeert en je waardering wilt laten blijken met een vrijwillige bijdrage: graag!
(PS, wil je de overmaking helemaal afronden? We zien best vaak niet afgeronde overmakingen staan en dat is zonde)Mijn gekozen vrijwillige bijdrage € -