Opkomst en ondergang van de NDSM

De NDSM was sinds 1946 een van de belangrijkste scheepswerven van Europa. Het bedrijf strekte zich over bijna twee kilometer uit aan de noordelijke oever van het IJ en op 90 hectare grond in Amsterdam- Noord. Er was een reparatiesector en een nieuwbouwsector die zich vooral toelegde op vrachtschepen en tankers. Grote opdrachtgevers waren Shell Tankers en de Koninklijke Marine.

In 1968 was de NDSM gedwongen om te fuseren met Verolme Scheepswerven NV. Tussen 1968 en 1978 werden 16 mammoetankers gebouwd in twee delen. In het laatste jaar werd de scheepsbouw ondanks alle goede resultaten beëindigd. Daarna werd er nog tot 1984 op kleine schaal verder gewerkt onder de naam Nederlandse Scheepsbouwmaatschappij. Het mocht niet meer baten. De NDSM was in feite stilletjes opgeheven zonder veel aandacht in de media.

Er zijn foto’s vanaf het moment dat de werf niet meer als zodanig functioneerde: sombere beelden van het verval en deprimerende toestanden


© 2020 Ruud Borman. Op deze publicatie berust auteursrecht. Zie Colofon.

Beelden: Stichting NDSM-Herleeft; foto’s o.a. door J. Rolloos en R. v.d. Sluis

Overzicht alle afleveringen Tuindorp Oostzaan, een bijzondere geschiedenis

Ruud maakt de series geheel op eigen titel.
Reageren? U kunt contact met de redactie opnemen via de link onderaan de website. Wij sturen dan uw mail aan Ruud Borman door.

Op de hoogte blijven van toekomstige artikelen in deze serie?
Schrijf u dan in op de nieuwsbrief

Waardeer onze website!!

Als je onze website waardeert en je waardering wilt laten blijken met een vrijwillige bijdrage: graag!
(PS, wil je de overmaking helemaal afronden? We zien best vaak niet afgeronde overmakingen staan en dat is zonde)Mijn gekozen vrijwillige bijdrage € -