Voetbal begon op klompen in Zunderdorp

Voetbal in Noord na 1945
Clubs in landelijk Noord na 1945: deel 1

‘Voetbal benoorden het IJ’ is een serie van Albert van der Vliet (†).

Voetbal begon op klompen in Zunderdorp
Fotowand HBOK
De D1 in 2005. Fotowand HBOK.


Zunderdorp hoort bij Amsterdam-Noord, maar is nog steeds een dorp. Plaatselijke voetbalclub HBOK wordt door de dorpsgemeenschap in stand gehouden. Een speler van het eerste elftal kan jeugdtrainer zijn of bestuurslid. Het nieuwe clubgebouw is door de leden zelf opgebouwd. HBOK is een aantrekkelijke voetbalclub die vooral populair is bij leden van buiten Zunderdorp.

Zunderdorp kende een voetbalvereniging in 1921: ZVV, opgericht in augustus 1921 en opgeheven in maart 1922. ZVV kwam uit in de NHVB, de Noord-Hollandse Voetbalbond. In 1951 voetbalden jongens op het plein voor de Hervormde Kerk in Zunderdorp, op klompen. De omgeving vond dat niet plezierig. De politie moest er soms aan te pas komen om de belhamels te verjagen.

De jongens wilden een voetbalclub oprichten. Ze belden aan bij dorpsgenoten om geld op te halen. Ze zamelden genoeg in om een bal, een pomp en een pot vet te kunnen kopen. Oudere Zunderdorpers hielpen hen verder door een bestuur te vormen.

HBOK, Het Begon Op Klompen, ging op 1 juni 1951 van start. De meeste inwoners waren Nederlands Hervormd en daarom werd HBOK een zaterdagvereniging. Het eerste voetbalveld, een weiland van de familie Kubbe, bleek minder geschikt en daarom werd er in 1952 verhuisd werd naar de huidige locatie: Termietergouw 8, eigendom van de familie Ubbels.

Het omkleden was een probleem want kleedkamers had HBOK niet. In 1959 werd in Oostzaan een clubgebouw met kantine aangeboden. Het geheel werd gedemonteerd en naar de Termietergouw vervoerd. Daar werden kleedlokaal en kantine in elkaar gezet met de zelfwerkzaamheid die de leden eigen is. In 1976 besloot HBOK het terrein van de heer D. Ubbels te kopen. Dat was uniek want bijna elke Amsterdamse club huurt voetbalvelden van de gemeente. HBOK moet de velden wel zelf onderhouden.

Tot 1981 kwam HBOK uit in de AVB, de KNVB afdeling Amsterdam. Kampioenschappen en degradaties wisselden elkaar af. Trainers ook, vele namen passeerden de revue. Momenteel speelt het eerste van HBOK in de tweede klasse van de KNVB. Ze willen wel hogerop maar in die klasse voetballen clubs uit de regio en dat is wel zo prettig vanwege de mindere reistijd.

In 1993 is met vereende krachten een nieuw clubgebouw neergezet. Het oude gebouw zakte door zijn hoeven. Een aannemersbedrijf deed de bouw en de leden hebben de rest gedaan. Zeven maanden lang is er eendrachtig gewerkt. Op 1 november 1993 werd het nieuwe gebouw, met kantine en vier kleedkamers, feestelijk geopend.

Vroeger kenden Nederland en ook Zunderdorp grote gezinnen. Vaak speelden twee of drie jongens uit een gezin in een elftal. Gezinnen zijn kleiner geworden en geen ‘hofleverancier’ meer van HBOK. Dat is nog wel de familie Ubbels, die vlak naast het HBOK-complex woont. Drie zonen van Ubbels voetballen bij de senioren, eentje in de jeugd. Vader Dirk is trainer van de meisjes en teamleider van het tweede van HBOK.

HBOK heeft 230 leden, maar slechts 26 wonen er in Zunderdorp. Twaalf leden wonen in Ransdorp en Holysloot. Bij HBOK staan normen en waarden voorop en dat werkt als een magneet.

Zunderdorp, een dorp zonder winkels, heeft 463 inwoners. HBOK telt drie seniorenteams en elf jeugdteams, inclusief een meisjesteam. De jeugdteams worden begeleid door trainers en coaches die zelf nog voetballen of hebben gevoetbald. In 2015 is er een kunstgrasveld aangelegd op het complex dat vernoemd is naar de legendarische voorzitter Willem van Schalkwijk.

HBOK JO13 1
HBOK-JO13-1 heeft zaterdag 25 november 2017 met 3-3 gelijkgespeeld tegen IVV-JO13-3. JO-13 betekent jongens onder de dertien jaar. Tegenwoordig is 85 procent van de leden afkomstig van buiten Zunderdorp: uit Amsterdam-Noord, Oostzaan en zelfs uit Monnickendam. (Foto: AvdV)

Bronnen:
• Noord-Amsterdams Nieuwsblad, 16de jaargang nr. 23 – 7 juni 2016.
• Schrift met handgeschreven jaarverslagen HBOK. Archief HBOK.
• Databank Sport: http://resources.huygens.knaw.nl/

Alle afleveringen “Voetbal benoorden het IJ” (na 1945)
Alle afleveringen “Voetbal benoorden het IJ” (tot 1945)
© 2017-2018 Albert van der Vliet (†). Op deze publicatie berust auteursrecht.

Op de hoogte blijven van toekomstige artikelen in deze serie?
Schrijf u dan in op de nieuwsbrief 

Waardeer onze website!!

Als je onze website waardeert en je waardering wilt laten blijken met een vrijwillige bijdrage: graag!
(PS, wil je de overmaking helemaal afronden? We zien best vaak niet afgeronde overmakingen staan en dat is zonde)Mijn gekozen vrijwillige bijdrage € -