Volewijckers landskampioen

In 1944 tekende Bob Uschi de voetballers van de Volewijckers. De cartoon is afgedrukt in het jubileumboek 1920-1995 van Tip de Bruin (zie bronnen). Vóór de oorlog tekende Uschi veel sportmensen. Zijn echte naam was Viktor Silberberg (1911-1995). Na de oorlog maakte hij spraakmakende radiodocumentaires.

Voetbal benoorden het IJ
De Volewijckers tot 1945, deel 6 van 6

Een serie van Albert van der Vliet†.


De Volewijckers werd landskampioen in 1944. De supporters uit Amsterdam-Noord waren uitzinnig van blijdschap, juist omdat het oorlog was. Voorzitter Douwe Wagenaar was een trots man. Broer Gerben, in de jaren dertig aanvoerder van het eerste elftal, zat in het verzet.

Amerikaanse vliegtuigen voerden op 17 juli 1943 een bombardement uit op Noord. De bommen waren bestemd voor de Fokkerfabriek, die door de Duitsers was overgenomen. De bommen vielen echter vooral in de omgeving van Fokker. Er viel ook een bom op het hoofdveld van de Volewijckers. Het bestuur vond het Mosveld ongeschikt om bij luchtalarm te ontruimen en de toeschouwers dekking te geven. Besloten werd alle thuiswedstrijden voor het seizoen 1943-1944 in het Ajax-stadion te spelen.

E. Weber schreef daarover in Ons Amsterdam (zie Bronnen): ‘De supporters dienden er wel iets voor over te hebben, want de Amsterdamse gemeentetram moest om elektriciteit te besparen de diensten op zondag staken. Particulier autovervoer was reeds langs verdwenen en de fietsen werden gebruikt om naar het werk te gaan en voedsel bij de boeren tot in de Wieringermeer en elders te halen. Zo waren de wegen naar de voetbalvelden en in het bijzonder de Middenweg ’s zondags zwart van de wandelaars (…). Vooral de mensen uit Amsterdam-Noord moesten een flinke tippel maken om hun favorieten te kunnen aanmoedigen.’

In 1944 werden de Volewijckers kampioen van de eerste klasse, district 1. De Overijers moesten strijden om het landskampioenschap tegen de kampioenen van de vier andere districten: Heracles uit Almelo, VUC uit Den Haag, LONGA uit Tilburg en het Friese Heerenveen. In de eerste kampioenswedstrijd op 12 maart 1944 was Heracles de tegenstander. De trein naar Almelo vertrok om 07.11 uur. De Volewijckers won afgetekend met 1-6.

De wedstrijd tegen Heerenveen werd op 26 maart in het Ajax-stadion gespeeld. Zelfs stadion De Meer bleek niet groot genoeg voor alle belangstellenden. Wie nog een kaartje wilde bemachtigen, was aangewezen op de zwarte markt. In de tiende minuut van de wedstrijd ging het luchtalarm af. De toeschouwers moesten het stadion verlaten, maar daar voelden ze niets voor. De burgemeester moest er aan te pas komen: hij lastte de wedstrijd af bij een 0-1 stand voor de Friezen.

De thuiswedstrijd tegen Heracles werd gespeeld op 10 april in een uitverkocht Olympisch Stadion. Ten overstaan van 40.000 toeschouwers won de Volewijckers met 5-0. De volgende wedstrijd was uit tegen Heerenveen. Honderden fans namen de nachtboot van Amsterdam naar Lemmer. Heerenveen, met Abe en Jan Lenstra, werd verslagen met 1-6.

De belangrijke wedstrijd tegen VUC werd opnieuw gespeeld in het Olympisch Stadion, op 30 april. Zwarthandelaren hadden een groot aantal toegangskaarten weten te bemachtigen. Agenten in burger hadden zich vermengd met het talrijke publiek op het Stadionplein. Ze slaagden erin 150 arrestaties te verrichten.

De inhaalwedstrijd van 26 maart tegen Heerenveen moest de beslissing brengen. Op 29 mei 1944, Tweede Pinksterdag, traden beide ploegen aan in een opnieuw uitverkocht Olympisch Stadion. De 4-1-overwinning betekende dat de Volewijckers landskampioen was geworden.

Clubchroniqueur Tip de Bruin: ‘Wij moesten lopend terug naar Noord, dwars de stad door. Amsterdammers en de bezetters keken vreemd op naar die zingende, juichende schare supporters. Vele Amsterdammers sloten zich bij ons aan. De Wehrmacht hield zich gelukkig afzijdig, want er liepen honderden onderduikers mee.’


Bekijk de Introductie pagina: De Volewijckers tot 1945 – 6 afleveringen
Of bekijk het overzicht van alle afleveringen serie “Voetbal benoorden het IJ

Dit artikel is tevens opgenomen is ons groter overzicht over De Volewijckers


Bronnen:
• E. Weber. Over-IJ’se voetbalglorie in benarde dagen. Ons Amsterdam, september 1986.
• B. Pasterkamp. De Volewijckers kampioen van Nederland seizoen 1943-1944.
• Amsterdamsche Sportclub De Volewijckers, 1920 – 1 november – 1945.
• Tip de Bruin: de Volewijckers 1920-1995. Kampioen van Nederland, seizoen 1943-’44, hoogtepunt uit ons bestaan.
• H.F. (Bab) van Breenen. 80 jaar de Volewijckers: 1920-2000
http://www.delpher.nl/nl/kranten/ Delpher heeft miljoenen gedigitaliseerde teksten verzameld uit Nederlandse kranten van vroeger, boeken en tijdschriften. De documenten zijn afkomstig uit diverse collecties.


© 2015 Albert van der Vliet†. Op deze publicatie berust auteursrecht.


Amsterdam Noord

Waardeer onze website!!

Als je onze website waardeert en je waardering wilt laten blijken met een vrijwillige bijdrage: graag!
(PS, wil je de overmaking helemaal afronden? We zien best vaak niet afgeronde overmakingen staan en dat is zonde)



Mijn gekozen vrijwillige bijdrage € -