Ensemble Sjalsjelles speelt Jiddische liederen

Ensemble Sjalsjelles
Ensemble Sjalsjelles

Jiddisch is de Hebreeuws-Duitse mengtaal van de Joden die zich vanaf de 17de eeuw in Nederland en met name in Amsterdam vestigden. Ze zongen in die taal door de eeuwen heen en onder alle omstandigheden. Of het nu gaat om de wiegeliedjes over het bitter en het zoet in het leven die moeders zingen voor hun kinderen, over de drinkliedjes tijdens bruiloften en andere feesten of de religieuze liederen (nigunim) waarin vrome joden de Eeuwige danken of smeken: iedere klank in ieder Jiddisch lied is een sprankje vuur dat levend gehouden wil worden.

Het Jiddische lied is een onuitputtelijke bron van bezieling voor wie van muziek houdt. Het brengt muziek uit alle windstreken samen en vormt op die manier de neerslag van de Joodse geschiedenis.

Sjalsjelles betekent ketting of verbinding. De naam van het Jiddische ensemble dat vanmiddag optreedt in de Buiksloterkerk refereert aan het gegeven dat alle mensen met elkaar verbonden zijn. Ze brengen daarom een programma dat bestaat uit liedjes van verlangen, vreugde, humor en wijsheid.

Ensemble Sjalsjelles bestaat uit Jacob van der Wijk (viool, zang), Anja Timmermans (zang, percussie) en Otto van den Aardweg (gitaar, zang). Van der Wijk speelt al sinds zijn kinderjaren viool. Hij is een kenner van het Joodse lied en de Joodse taal: hij is een van de auteurs van het lijvige woordenboek Koosjer Nederlands. Timmermans geeft, samen met Van der Wijk, geregeld zangworkshops. Daarnaast voorziet ze mooie Jiddische gedichten van een melodie. Van den Aardweg is afgestudeerd klassiek gitarist en dirigent van verschillende koren in Amsterdam.

Het concert in de Buiksloterkerk begint om 15.30 uur. De kerk is open vanaf 15.00 uur.

Entree € 12,50 (Vrienden Buiksloterkerk), € 15,00 (normaal). Kaarten zijn te koop aan de deur en online

Buiksloterkerk | Buiksloterkerkpad 10 | 1034 VZ Amsterdam-Noord

www.buiksloterkerk.nl


Regelmatig ontvangt onze redactie nieuws over Amsterdam-Noord in de vorm van persberichten. Indien van toepassing plaatsen wij deze berichten en nemen deze mee in onze Amsterdam-Noord nieuwsbrief. Meer informatie over het insturen van persberichten.

Waardeer onze website!!

Als je onze website waardeert en je waardering wilt laten blijken met een vrijwillige bijdrage: graag!
(PS, wil je de overmaking helemaal afronden? We zien best vaak niet afgeronde overmakingen staan en dat is zonde)Mijn gekozen vrijwillige bijdrage € -