Stadsproject OOG Amsterdam is een cadeau aan de stad

OOG Amsterdam-Noord A Lab
© StudioPolat

Van zaterdag 18 augustus tot en met zondag 16 september aanstaande kan het publiek de interactieve kunstinstallatie OOG Amsterdam bezoeken. Het is een enorm oog van circa 4 meter doorsnee die aan de gevel van A Lab in Amsterdam Noord hangt. De bezoeker kan op 12 meter hoogte plaatsnemen in de pupil en zich losmaken van alles om zich heen en een ruimte creëren waarin je gewoon kunt zijn, en dus écht gezien kan worden. OOG Amsterdam is een stadsproject van artistiek leider en creator Lucas De Man en ontwerper Pascal Leboucq van Stichting Nieuwe Helden. Het is een cadeau aan de stad en haar bewoners.

Met OOG Amsterdam wil Stichting Nieuwe Helden de relatie tussen de mens en de stad, én de mens en zichzelf blootleggen. Je stapt als individu in het OOG waar je wordt ontvangen door een host die je in een stoel plaatst en je naar buiten rijdt. Je hangt in de lucht en overal om je heen zie je de stad door het OOG. Na enkele minuten sluit het OOG en begint een interactief schouwspel. Met animatie en muziek word je meegenomen in een zoektocht waarbij je niet enkel de samenleving vanuit een ander perspectief ziet, maar ook je mens-zijn. Lucas De Man pleit voor meer menselijkheid in de stad: “Als mens willen we ons gehoord voelen en gezien worden. Ook willen we onze kwetsbaarheid zo nu en dan kunnen laten zien. Onze stad moet een plek zijn waar daar ruimte voor is”

Cadeau van de stad aan de stad
OOG Amsterdam is een sociale installatie volgens het idee ‘Koop een kaartje, geef een kaartje’. Mensen, bedrijven en organisaties geven een deel van de door hen aangeschafte toegangskaarten door aan een aantal geselecteerde sociaal-innovatieve en maatschappelijke organisaties. Deze organisaties geven op hun beurt de kaarten weg aan bijzondere Amsterdammers die zich inzetten voor de stad én aan mensen die zonder deze steun anders niet zo snel naar OOG Amsterdam zouden kunnen gaan. Op deze manier wil Stichting Nieuwe Helden de sociaal-maatschappelijke verbindingen in de stad verstevigen. Meer informatie is te vinden op www.oogamsterdam.nl.

Op vrijdag 17 augustus wordt OOG Amsterdam in Noord tijdens een bijeenkomst voor genodigden geopend door Job Cohen, oud-burgemeester van Amsterdam en huidig voorzitter van de Raad van Toezicht Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF. UAF is één van de ontvangende sociaal-maatschappelijke organisaties van ‘Koop een kaartje, geef een kaartje’.

Over Nieuwe Helden
Stichting Nieuwe Helden is een beweging van Creators en Helden die kunstprojecten en urban actions voor de publieke ruimte ontwikkelt om ont-moeting te veroorzaken. Met publieke ruimte bedoelen zij elke plek, binnen en buiten, waar mensen elkaar publiekelijk tegen kunnen komen. Met ont-moeten doelen zij de momenten waarop je even niets moet.
Lucas De Man is oprichter en artistiek leider van stichting Nieuwe Helden en presentator van het AVROTROS programma Kunstuur. Pascal Leboucq is ontwerper bij stichting Nieuwe Helden en scenograaf voor Het Nationale Toneel, Het Zuidelijk Toneel en Toneelgroep Amsterdam.


Regelmatig ontvangt onze redactie nieuws over Amsterdam-Noord in de vorm van persberichten. Indien van toepassing plaatsen wij deze berichten en nemen deze mee in onze Amsterdam-Noord nieuwsbrief. Meer informatie over het insturen van persberichten en overzicht reeds geplaatst uitgelicht nieuws.

Waardeer onze website!!

Als je onze website waardeert en je waardering wilt laten blijken met een vrijwillige bijdrage: graag!
(PS, wil je de overmaking helemaal afronden? We zien best vaak niet afgeronde overmakingen staan en dat is zonde)Mijn gekozen vrijwillige bijdrage € -