Ver weg en dichtbij

Nieuw Dakota

Ver weg en dichtbij
Over het translokale in de kunst

Tentoonstelling: 7 april tot en met 19 mei
Boeklancering in aanwezigheid van Maarten Doorman en alle kunstenaars: 19 mei

Aimée Zito Lema & Elisa van Joolen, Sarah van Lamsweerde & Esther Mugambi, Marisca Voskamp van Noord, Judith Westerveld en Marjet Zwaans

Dakota ver dichtbij
Aimée Zito Lema en Elisa van Joolen, Pulp (2019), installatie met gerecycled papier, zeefdrukken, textiel, c-prints, houten en glazen tafels en TL-lichten. Foto: Gert Jan van Rooij

Wat betekent translokaal? En wat is translokale kunst? Hoe weerspiegelt het lokale zich in het mondiale en andersom? En waarom is dat belangrijk? En misschien wel belangrijker dan ooit? Het zijn niet langer de naties (staten) die er toe doen maar het lokale – de buurten, de gemeenschappen, de steden –  in relatie tot elkaar en de mondiale realiteit. Wat kan kunst daarbinnen betekenen?

Marjet Zwaans, Marisca Voskamp, Judith Westerveld, Sarah van Lamsweerde & Esther Mugambi, Aimée Zito Lema & Elisa van Joolen werkten twee jaar lang in en met Amsterdam-Noord. In die wisselwerking met de omgeving en de mensen die er wonen, tonen ze de weerspiegeling van mondiale processen in het lokale, het landschap, de wijken, de NDSM-werf. Hun werkwijze loopt uiteen van workshops in buurtkamers met bewoners die pijnplekken in de openbare ruimte benoemen, tot onderzoek naar de rol van ‘iemands moedertaal’ middels het bijwonen van taallessen voor immigranten in Amsterdam-Noord. De grote betrokkenheid bij maatschappelijke kwesties en een onderzoekende geëngageerde houding vormen de rode draad binnen de verschillende concepten.

Filosoof en schrijver Maarten Doorman schreef er een essay over, getiteld Ver weg en dichtbij. Over het translokale in de kunst.Hij maakte in 2004 naam met zijn boek De Romantische Orde, waarbinnen de natie juist als een 19e eeuwse culturele grootheid geldt. Met het essay onderzoekt hij de houdbaarheid van deze orde en de rol van kunst en kunstenaars hierbinnen.

Met Far-off Nearby bevraagt Nieuw Dakota de positie van de kunstinstelling en profileert Nieuw Dakota zich als een ‘high oxygene tank’ (1) als een knooppunt in het publieke domein vanwaaruit dichtbij en ver weg, oud en nieuw, heden en verleden, laag en hoog, arm en rijk, zich verbinden door met elkaar een stap te zetten naar een gezamenlijke toekomst en nieuwe betekenissen en verhalen te formuleren. Kunstenaars en publiek bouwen hiermee aan een fijnmazig translokaal netwerk dat van de stad een betere en mooiere plek maakt. Met dit beeld van een translokaal en vitaal cultureel weefsel wil Nieuw Dakota een hoopvol perspectief bieden.
1. Christiaan Bastiaans

Op zondag 19 mei om 16:00 uur lanceren we publicatie Ver weg en dichtbij in aanwezigheid van Maarten Doorman en alle deelnemende kunstenaars. 


Nieuw Dakota biedt ruimte aan hedendaagse kunst op de NDSM-werf in Amsterdam-Noord. Nieuw Dakota programmeert tentoonstellingen, organiseren speciale evenementen en realiseren tijdelijke projecten in de openbare ruimte.

Nieuw Dakota
Ms. Van Riemsdijkweg 41b
1033 RC Amsterdam-Noord
+31 20 33 18 311
www.nieuwdakota.com

Openingstijden 
donderdag – vrijdag: 11-18 uur
zaterdag – zondag: 12-18 uur


Regelmatig ontvangt onze redactie nieuws over Amsterdam-Noord in de vorm van persberichten. Indien van toepassing plaatsen wij deze berichten en nemen deze mee in onze Amsterdam-Noord nieuwsbrief. Meer informatie over het insturen van persberichten en overzicht reeds geplaatst uitgelicht nieuws.

Waardeer onze website!!

Als je onze website waardeert en je waardering wilt laten blijken met een vrijwillige bijdrage: graag!
(PS, wil je de overmaking helemaal afronden? We zien best vaak niet afgeronde overmakingen staan en dat is zonde)Mijn gekozen vrijwillige bijdrage € -