Amsterdam huilt

Amsterdam huilt
Pontjesverhalen

In zijn boek ‘Oerknal aan het IJ’ stelt Bas Kok dat Amsterdam niet aan de Amstel is ontstaan, maar aan het IJ. Wat mij betreft galmt die oerknal nog steeds na, maar dan in het kwadraat. Het ene na het andere bouwwerk wordt aan het IJ neergezet. Vanaf het pontje tussen NDSM en het Centraal kan ik de bouwactiviteiten goed volgen, die vaak jaren duren.

Ik ben de chronologie een beetje kwijt, maar het eerste bouwwerk was volgens mij ten westen van het Centraal. Een gerechtsgebouw, een hotel en appartementen. Of het mooi is? In ieder geval een niet-alledaags ontwerp. Heet het niet de IJsberg in de volksmond?

Daarna kregen we Eye. Volgens een deskundige op de televisie een wanstaltig en misplaats gebouw, maar wat mij betreft een juweeltje. Zoiets had ik nog nooit gezien. En elke keer als ik er met het pontje langs vaar, denk ik: goed gedaan.

Volgden daarna niet de bouw van het nieuwe Shell laboratorium en de appartementencomplexen ernaast? Dat lab vind ik een nietszeggend gebouw. Hadden ze niet iets mooiers kunnen bedenken? De appartementencomplexen hebben daarentegen wel allure. Lijkt me geen straf om daar te wonen. Bijna altijd de zon als ‘ie schijnt, een fantastisch uitzicht en een grasveld voor je deur.

Ook kwam er de nieuwe, grote bushalte aan de achterkant van het Centraal. Met uitzicht over het IJ, maar wel erg guur bij een sterke wind uit het westen. Het had ook de helft kleiner gekund, want enige tijd nadien stopten de bussen uit Noord er niet meer. Communicatiefoutje tussen het GVB, Prorail en de gemeente?

Het oude Shell gebouw werd niet afgebroken, maar gerenoveerd. Goed plan. Maar wat ze er bovenop hebben gemaakt, dat Andreas-kruis. Ook nog eens ‘s avonds verlicht. Kitsch in het kwadraat.

Het grootste project was natuurlijk Pontsteiger. Vroeger was het daar een rafelrandje, een beetje rommelig en met woonboten. Als ik er langs voer tijdens de bouw vroeg ik me af hoe hoog het zou worden, het leek niet te stoppen. De architecten hadden een iconisch gebouw voor ogen. Dat is ze in ieder geval gelukt. Maar of het echt geslaagd is?

En dan het gebouw dat nu wordt neergezet bij de NDSM-werf. Met 4-kamer appartementen van 649.000 euro. En vette pech als je aan de rechterkant komt te wonen. Heb je misschien wel een leuk terras, maar heb je tegenover je dag en nacht de luidruchtige ventilatie van het MTV-gebouw. Of de kopers zich dat hebben gerealiseerd?

Tussendoor rukt ook de nieuwe wijk Buiksloterham op richting het IJ. En volgen de woontorens in de buurt van de NDSM in ras tempo. En de studentencontainers aldaar? Weg ermee. En de bedrijfjes aldaar? Weg ermee. Noord gaat voor groot en hoog, nog groter en hoger. Soortgelijke plannen zijn er voor het braakliggend terrein bij de Distelweg waar het pontje aanmeert.

En de pontjes? Die zijn over 20 jaar verdwenen. Ligt er een uitgebreid metronetwerk tussen Noord en de rest van de stad. Ben je binnen een zucht van het Centraal naar de NDSM, of naar Buiksloterham, het IJplein en waar er verder nog nieuwe woonwijken ontstaan. Want we willen snel, snel en onze tijd niet verdoen op de pontjes.

Via via kreeg ik onlangs toegang tot de geheime plannen voor het Stenen Hoofd. Dat is het strandje annex hondenuitlaatplek ongeveer halverwege de oversteek tussen de NDSM en het Centraal. Daar komt een woontoren van 200 meter. Een architect heeft een ontwerp ingediend in de vorm van een glazen traan. Dit in het kader van: “Amsterdam huilt waar het eens heeft gelachen.”

Ruud van Dijk

Overzicht “Alle Pontjesverhalen
Reageren? Stuur uw e-mail naar Ruud van Dijk

Op de hoogte blijven van toekomstige pontjesverhalen?
Schrijf u dan in op de nieuwsbrief

Waardeer onze website!!

Als je onze website waardeert en je waardering wilt laten blijken met een vrijwillige bijdrage: graag!
(PS, wil je de overmaking helemaal afronden? We zien best vaak niet afgeronde overmakingen staan en dat is zonde)Mijn gekozen vrijwillige bijdrage € -