Amsterdam-Noord door de ogen van haar inwoners – deel 2

Interview met meneer Wietse Tjoelker 

Wietse, ondernemer en Accountant, inwoner van Amsterdam-Noord vertelt ons zijn mening over kunst, cultuur, en economie van Amsterdam-Noord. Hij maakt een vergelijking tussen dit plekje en andere gebieden van de hoofdstad van Nederland en van Groningen waar hij vandaan komt. 

“Onno Seven Tromp heeft het boek geschreven “wat doe jij in mijn stad”. Dit boek is een literaire wandeling door het Amsterdam. Stel dat toeristische mensen naar Amsterdam Noord komen, wat zou je hun adviseren? Wat zouden zij doen in jouw Stad?” 

– “Ik laat hun de omgeving zien waar wij wonen, wij kunnen een beetje wandelen. Ik woon op de Nieuwendammerdijk, dus daar kan ik aan hun laten zien wat leuk is: de houten huisjes dit zijn echt voor toeristische mensen. Ik neem ze ook mee naar het Waterland, zoals Monnickendam en Holysloot en broek in Waterland. Dat vinden ze zeker leuk. En laat ik ze ook het centrum van Amsterdam zien. En de meeste toeristen komen voor het centrum. Als je kijkt naar hotels die hebben van die kaartjes, als je die kaartjes voor je houdt, waar houdt de stad op?” 

Dat is de laatste jaren wel anders geworden. 

“Jaren geleden hoorde ik dat Noord hoort niet bij Amsterdam.” 

– “Nee, Bijvoorbeeld de pont stond niet op de kaart! Ik heb ooit in een werkgroepje gezeten, en ik heb tegen hun gezegd, als je toeristen wilt spreiden, dan moet je hun wel even het stadsdeel Noord laten zien op de kaart, en anders weten ze niet dat er is. Zij kunnen ook heerlijk fietsen en zo. En je moet ook wat te zien hebben. Je hebt Adam Toren en dergelijke, steken de toeristen wel over, maar die blijven daar in de buurt hangen. Ze gaan niet echt naar Amsterdam Noord, behalve het NDSM-werf, daar gaan ze wel kijken. Dat laat ik ook zien, als ik mensen op bezoek heb, NDSM en de dijk, dat vinden ze wel leuk.” 

1. Hebben wij niet veel plekjes in Amsterdam Noord om te bezoeken? 

– “Nee, weinig culturele plekken! In centrum heb je musea, heb je theaters, heb je van alles, en je hebt ook de grachten. Noord is een woonwijk.” 

– “Maar het is wel aan het ontwikkelen.” 

– “Ja, het is wel aan het veranderen.” 

– “Wij hebben nu bioscoop en theater in Noord.” 

– “Ja, dat klopt.” 

2. “Kijk naar het mooie en prachtige plaatje van dit boek “meer nostalgie” van G.t. Rovers. Plaatjes en verhaaltjes van Nederland vroeger. Kan je iets vertellen over Amsterdam Noord in het verleden?” 

– “Ik kom niet uit Amsterdam Noord. Ik ben geboren in Groningen.” 

“Vertel dan over Groningen in het verleden.” 

– “In een dorpje in Groningen, ik weet niet hoeveel mensen er toen woonden, toen ik jong was, ik denk 10.000 mensen. Nu wonen er ongeveer 20.000 mensen. Het is een klein dorpje. Wat ik herinner toen ik jong was: Mijn ouders hadden een bedrijf. Dat de weg langs ons bedrijf, dat was nog onverhard, dus geen asfalt en ook geen klinkers. En vervolgens werd een klinker weg en later werd een asfalt weg. De wegen werden breder. Ook de vrachtwagens die wij hadden in de veevoederhandel, die werden ook steeds groter. Je ziet dat ontwikkelen allemaal. In mijn jongste jeugd, herinner ik, dat mensen hard werkten. Ze werkte 6 dagen in de week, en op zondag gaat iedereen in het dorp naar de kerk, twee keer naar de kerk. Heel erg kerkelijk. Op die dag werd echt niet gewerkt. En het tempo van leven was heel anders dan nu. Het was langzamer.” 

“Tempo was anders dan nu in Groningen of was anders dan nu in Amsterdam Noord?” 

– “Groningen en Amsterdam hebben al een tempo verschil. Maar tussen toen en nu zit ook een tempo verschil. Het was rustiger. Het is een heel ander beleving.” 

“En wat is het verschil tussen Groningen en Amsterdam Noord?” 

– “Er is een groot verschil tussen Groningen en de stad Amsterdam. De manier waarop met elkaar om gaat. In Amsterdam Noord wonen toevallig relatief veel Groningens. In het Stadsdeel Noord van toen ik er kwam wonen, en nu ook nog een beetje, is een tempo lager dan in centrum van de stad. Dus als je vanuit de stad komt, is het druk. Je gaat het pontje over, en is er een relatieve rust. Er is wat meer ruimte natuurlijk, en er is minder toeristen. Dus Amsterdam Noord is gewoon wat rustiger.” 

– “Het lijkt op een dorpje.” 

– “Ja, het is dorpje, zeker waar ik woon. Wij kennen de buren en zo allemaal wel. Maar het is toch een stadsmentaliteit, want je bemoeit je niet te veel met hun. Als iemand hulp nodig hebt, dan help je hem, maar het is niet zo als op de platteland, dat je veel bij elkaar over op de vloer komt.” 

3. “Je bent een boekhouder. Dus ik ga toch iets vragen over de economie. De afgelopen vier jaar nam het aantal bedrijven in Amsterdam Noord met 20% toe. Wat is je mening over de economie van Amsterdam Noord?” 

– “Amsterdam Noord heeft een hele lange historie. Voornamelijk voor de scheepsbedrijven maar die zijn failliet gegaan of zijn gestopt. En daar is wel ander werkgelegenheid voor teruggekomen. Maar een hele tijd, was dat niet heel veel. Het groeide wel in het inwoners aantal, maar het aantal bannen is een hele tijd achter gebleven. Tot recent, want de bedrijven hebben ontdekt dat een beste goede vestigingsplaats is. Je ziet dat bedrijventerreinen vernieuwd worden, en je krijgt er ook nog nieuwe er bij. Daar achter NDSM-werf komen allemaal nieuwe bedrijven. Dus de werkgelegenheid neemt weer toe. Net zoals mensen vanuit centraal stad, en andere stadsdelen toch wel ontdekken dat Noord best wel een leuke plek is om te wonen. En dat het voor bedrijven ook is een goede vestigingsplaats is.” 

4. “Zijn er kunstenaars is Amsterdam Noord?” 

– “Ja zeker. Ik ben een hele tijd bestuurslid geweest van de Atelierroute. Dus één keer per jaar, openden de kunstenaars hun Atelier. En dan krijg je een goed zicht hoeveel kunstenaars er zijn in Amsterdam Noord. Zeg maar, achter waar ik woon in Vogeldorp, heb je een groot oud kantoor gebouw. Daar zitten er kunstenaars in, en gewoon in allerlei woningen zijn kunstenaars actief. 

“Volgens mij is Andre Volten ook een kunstenaar die bekent is in Amsterdam Noord.” 

– “Andre Volten is redelijk bekent. Zijn atelier is een museum geworden. Een kennis van mij zit daar in het bestuur. Andre Volten maakt kunst in voor in de openbare ruimte van die roestvrij stalen sculpturen. Er staan in Noord een paar en in de rest van de stad ook. 

In 2010 is Nieuw Dakota opgericht. Toen was een financiële crisis en stond op de NDSM-werf allerlei loodsen leeg. Ze zijn begonnen met het inrichten van zo een loods als expositie ruimte voor de moderne kunst. Het is heel leuk. Nieuw Dakota bestaat nog steeds. Ik ben daar een jaar of tien een bestuurslid van geweest, en het is gerund door vrijwilligers en maar ook een paar studenten van de kunst academie en de professionele krachten. De toegang is gratis. Er zijn wisselende exposities, soms van een kunstenaar, soms van iemand die een kunstcollectie heeft en die hij wil tentoonstellen. Heel leuk.” 

5. “bestaat een Multi cultuur in Amsterdam Noord? Waar kunnen wij cultuur in Amsterdam Noord zien?” 

– “Bedoel je cultuur van de bewoners?” 

– “in het algemeen.” 

– “De autochtonen bewoners uit Amsterdam Noord, dat is een bepaalde groep die wonen daar familie op familie. De kans is groot dat de grootvader of de vader op de scheepswerf heeft gewerkt. In de laatste tien jaren zie je er heel veel nieuwe mensen vanuit de centrale stad bijkomen. Mensen met andere achtergrond, mensen die gestudeerd hebben. Zie je dat de mix heel erg veranderd.” 

6. “Ik heb wel iets gehoord over de Nieuwe Noorder en de oude Noorder. Wat is dat?” 

– “Je hebt een organisatie die heet Red Amsterdam Noord. Een van de leden schrijft een colums in het Parool en heeft en dan vaak over “Red Noord”. Dus Noord moet zo blijven. Maar hij beseft niet dat veel mensen van buiten, ook ik, ook een keertje naar Noord zijn gekomen. En toen woonden daar ook mensen die er al lang woonden. Dat heeft ook zicht gemixd. Mensen die uit Zuid of West of Oost of Centraal stad komen, die hebben ook recht om te wonen net iedereen. Dus die stad is altijd in beweging, niet alleen Noord. Maar ook het centrum is helemaal in beweging, en West en Oost en Zuid ook. Het zou misschien wat minder en wat stabiel zijn. Maar de rest beweegt altijd. Ik kan ook zeggen, ik ben ook een allochtone, ik kom uit Groningen. Dus ik ben ook geen originele Amsterdammer. 

Er was ooit een discussie over alle mensen die niet Amsterdammer, die moesten weg, toen heb ik mijn vinger opsteken, en toen heb ik gezegd: “ik woon hier al veertig jaar, maar beschouw je mij nu als een Amsterdammer of moet ik ook weer weg?” Wat ik bedoelde: mensen moeten niet bekrompen doen over de bewegingen die er zijn. De bewegingen zijn er altijd, in de verre historie Hugenoten Portugesen, Marokko, Turkije. Nu uit de vroegere Oostblok landen.” 

“En dat is voordelig, want wij kunnen van elkaar wat leren en cultuur uitwisselen, maar wij willen graag dat Noord blijft groen en dat wij het rust van Noord kunnen houden. Noord is bekend met rust.” 

– “Ja, het klopt: rust en ruimte.” 

7. “Normaal had ik in begin moeten vragen wie ben je? Maar ik wou dit interview beëdigen met deze vraag: Wie is Wietse?” 

– “ Nou wie ben ik. Mijn naam, dat weet je. Toen ik achttien jaar was, ben ik van het Groningen naar Amsterdam gekomen om hier te studeren. Toen heb ik eerst op het Singel gewoond. Maar wel in een achterhuis. Die heeft een voorhuis en een achterhuis. Ik had een heel klein kamertje. En daarna had ik geluk dat na een jaar ging een buurvrouw weg, en toen kon ik overgaan naar de voorkant maken. Dus ik woonde als een student heerlijk aan het Singel. Ik heb daar vijf jaar gewoond, en een klein bootje gekocht met een klein motortje er achter. Daarna ben ik naar Amsterdam Noord verhuisd, naar de Ilperveldstraat vlakbij het winkelcentrum. Daar heb ik een jaar of drie gewoond, en daarna naar de Nieuwendammerdijk verhuisd. En daar ben ik gewoond blijven wonen, misschien 35 jaar of zo.” 

– “Ben je hier tevreden?” 

– “Ja, een hele leuke plek. 

Wat heb ik gedaan? Ik ben heel lang partner bij KPMG geweest, ik was toen een accountant. In 2013 ben ik daar weg gegaan. Toen ben ik voor mezelf begonnen in de zin van wat commercieel, adviseurschappen, en ben ik Rahma el Mouden tegen gekomen, en adviseur van geworden, en nu samen met Rahma en haar dochter Oumaima hebben een paar bedrijven. Ik was eerst hun adviseur maar nu zijn we partners geworden. 

Ik heb drie kinderen: de oudste is Stefanie, dertig jaar, die heeft in Londen gestudeerd en gewoond, Zij is terug gekomen en werkt in de mode. En die woont sinds een paar jaar ook in Noord. Ze is ingeschreven in een paar projecten en is ingeloot. Zij woont daar heerlijk. 

En nog een dochter Alexandra, die woont in America, in de heuvels en de bergen van Vermont. En nog een zoon Boudewijn die woont in de Zeeheldenbuurt een beetje tegen het centrum aan. En die is net afgestudeerd en hij doet bijna het werk wat ik ook doe, hij werk bij PWC.” 

-“Zo vader, zo zoon.” 

-“Ja, ja.” 


© 2022 Najat de Boer-Tekni. Op deze publicatie berust auteursrecht.


Overzicht alle afleveringen Cultuur en Amsterdam Noord.

Najat maakt de serie geheel op eigen titel. Wilt u n.a.v. deze serie reageren? Dan kunt u contact maken via de contactlink onderaan deze website. Wij sturen dan uw mail door naar Najat.

Op de hoogte blijven van toekomstige artikelen in deze serie?

Schrijf u dan in op de nieuwsbrief


Amsterdam Noord

Waardeer onze website!!

Als je onze website waardeert en je waardering wilt laten blijken met een vrijwillige bijdrage: graag!
(PS, wil je de overmaking helemaal afronden? We zien best vaak niet afgeronde overmakingen staan en dat is zonde)Mijn gekozen vrijwillige bijdrage € -