Amsterdam-Noord door de ogen van haar inwoners 

Interview met Wendela Kloosterman, (vrijwillig) docent Nederlandse taal. 

Amsterdam Noord, het nieuwe stedelijke centrum met ongeveer 4.000 woningen en verschillende voorzieningen, heeft vanaf juni 2020 meer dan 100.000 inwoners, en een oppervlakte van 49,01 km2. 

Bij Centrumgebied Amsterdam Noord horen 6 deelgebieden: 

– Buikslotermeerplein 
– Elzenhagen Noord 
– Elzenhagen Zuid 
– Het Schouw 
– Noorderkwartier 
– Stationsgebied station Noord 

Om een duidelijk beeld te krijgen over dit mooie gedeelte van de stad Amsterdam, heb ik interviews gemaakt met een paar inwoners van Amsterdam Noord. 

Vandaag gaat mevrouw Wendela Kloosterman ons vertellen hoe haar mening over Amsterdam Noord veranderd is na haar verhuizing naar dit mooie plekje van de hoofdstad van Nederland: 

– “Hallo Wendela, Je woont in Amsterdam Noord sinds een paar jaren, wat vind je van Amsterdam Noord en wat is het verschil tussen dit gebied en andere gebieden van de hoofdstad van Nederland?” 

– “Ik heb mijn hele leven in Amsterdam gewoond. Niet alleen in het centrum maar ook in Zuid en in oost. In 2007 ben ik in Amsterdam Noord komen wonen. En in het begin moest ik erg wennen, want het was alsof ik was verhuisd naar een dorp. Het voelde voor mij in het begin helemaal niet als dat ik in de stad was. Dus het tempo was lager, de huisjes klein, de mensen stonden altijd te praten in de winkel, en ik dacht kom op schiet een beetje op, want ik heb geen tijd.. En ik moest altijd met het pontje. Ik moest de hele tijd wachten op de pont.. Ik ging vaak met de trein en de vouwfiets naar mijn werk. Ik ging door het hele land met de trein en de fiets, en alles duurde langer. En nu is het 2022. Inmiddels woon ik hier 15 jaar, en ik ben zo veranderd. Ik ben zo gewend geraakt aan Noord, en ik houd nu zo veel van Noord.” 

– “Noord is veranderd, veel ontwikkelingen, vertel over deze gebeurtenissen.” 

– “Ja dat klopt, maar ik wou een ding zeggen: Wat ik in begin moeilijk vond, dat vind ik nu juist fijn.” 

– “En dat is?” 

– “Die vertraging. Een beetje dat dorpsachtige is hier nog steeds een beetje.. en als ik aan de overkant ben, dan denk ik wat heeft iedereen een haast! Wat doet iedereen druk! Dus het is hier in Noord rustiger en groener en ruimer. Vooral ook wat ik fijn vind van Noord is dat ik met een heleboel mensen in aanraking ben gekomen. Veel meer dan vroeger aan de ander kant van het water. Daar zit iedereen nog veel meer in zijn eigen bubbel, en ik was me er niet van bewust dat ik in een bubbel zat.. maar ik zat ook in een bubbel! En waar ik het meest blij mee ben van wonen in Noord is dat ik met heel veel mensen omga uit allerlei andere achtergronden, niet alleen etnisch maar ook milieus en leeftijden, Ik heb het gevoel dat ik met iedereen contact heb. Aan de andere kant is het allemaal anoniemer. Daar fiets je honderd keer langs de zelfde mensen en je groet ze niet en je denkt ik ken ze niet.” 

– “Wat is veranderd in Amsterdam Noord?” 

– “Wat hier verander is: toen ik hier pas woonde, toen wilde ik met mijn man uit eten gaan, en toen was er niets. En was één restaurantje, en dat vonden wij helemaal niks, toen krijgen wij doppertjes uit een blikje, ik vond het saai. Terwijl waar wij vandaan kwamen, daar konden we zeggen we gaan uit eten, we lieppen naar buiten en konden we nog alle kanten op lopen, overal waren restaurantjes en cafétjes, en hier was bijna niets. En nu 15 jaar later zeiden wij tegen elkaar :”wat een verandering!”. Er is veel meer cultuur gekomen in Noord. Er is theater gekomen, er zijn bioscopen gekomen, markten. Er is heel veel meer cultuur gekomen, en dat vindt ik heel leuk, ik wil niet dat er zo veel verandert zoals aan de ander kant. Ik hoop dat de rust en het groene karakter en cultuur van Noord behouden blijft.” 

– “Wat betekent cultuur?” 

– “Cultuur heeft twee betekenis, hoe je met elkaar omgaat en wat je allemaal normaal vindt.. Cultuur is ook kunst., en de komst van Eye en de Tolhuistuin die zijn volgens mij in Noord super belangrijk geweest en er komt steeds meer en dat vindt ik heel leuk. Ik hoop wel dat de cultuur voor iedereen is, en dat het niet elitair wordt… alleen maar voor een elite. Dat de bubbels dat dat hier ook komt! “ 

– “En hoe kunnen wij zorgen dat het voor iedereen wordt?” 

– “Bijvoorbeeld door dat iemand zoals jij schrijft voor de website van Amsterdam Noord, en dat mensen van allerlei verschillende achtergronden zich ook betrokken voelen bij die kunst die er komt en ook komen kijken. Ik heb zelf een theater groepje en wij spelen in de Verboerderij één keer per maand. Dat is gratis Expres omdat ik hoop dat er geen drempel is en dat iedereen kan komen de eerste volgende is op 5 mei.” 

– “Ik heb je voor het eerst ontmoet bij de ontbijt van de Noordse Vrouwen. Wat vind je van deze bijzondere bijeenkomst?” 

– “Ik vond het fijn dat vrouwen van allerlei verschillende achtergronden daar bij elkaar waren. Ik ben blij dat er actieve vrouwen in Amsterdam Noord zijn die bezig zijn om speciaal voor vrouwen die het moeilijk hebben, door allerlei redenen, die ook te betrekken bij activiteiten. Om die vrouwen te helpen om ook een beter leven te krijgen. Ik ben zelf alleen geweest met twee kinderen en met een uitkering. Het is maar een korte periode in mijn leven, maar ik heb wel gevoeld wat het is. Dus ik was nog met mijn opleiding bezig. Ik had heel weinig geld, en ik was gescheiden. Er is een uitdrukking: “Als aan het eind van je geld nog zoveel maand over is.” Dat heb ik ook zelf ervaren. En hoe moeilijk het dan is om buiten de deur activiteiten te organiseren of ergens aan deel te nemen.” 

– “Ik denk dat de site van De Noordse Vouwen (Vrouwenpower) een goede verbinding zal worden voor de noordse vrouwen en ook tussen vrouwen van Amsterdam Noord en de ander Amsterdamse vrouwen.” 

– “Dat denk ik ook.” 


© 2022 Najat de Boer-Tekni. Op deze publicatie berust auteursrecht.

Bronnen:
Stadindex.nl 
Amsterdam.nl 


Overzicht alle afleveringen Cultuur en Amsterdam Noord.

Najat maakt de serie geheel op eigen titel. Wilt u n.a.v. deze serie reageren? Dan kunt u contact maken via de contactlink onderaan deze website. Wij sturen dan uw mail door naar Najat.

Op de hoogte blijven van toekomstige artikelen in deze serie?

Schrijf u dan in op de nieuwsbrief


Amsterdam Noord

Waardeer onze website!!

Als je onze website waardeert en je waardering wilt laten blijken met een vrijwillige bijdrage: graag!
(PS, wil je de overmaking helemaal afronden? We zien best vaak niet afgeronde overmakingen staan en dat is zonde)Mijn gekozen vrijwillige bijdrage € -