Charme-offensief

Pontjesverhalen

Ook toevallig gezien? Die posters op de pontjes, dat Amsterdam twee nieuwe bruggen over het IJ krijgt. Hiep, hiep, hoera. En de aankondiging dat er een expositie komt van onze foto’s. Dus stuur je mooiste foto van een brug naar de website van sprongoverhetij. Ik dacht toen nog: vast niet leuk om als schipper op je pontje reclame te moeten ophangen voor bruggen. Vond het dan ook niet vreemd dat ik die posters na een week niet meer zag.

Het moge duidelijk zijn. De gemeente lanceert een charme-offensief. Om ons te laten geloven dat we blij moeten zijn met die twee bruggen. Eindelijk stadsdeel Noord opgestuwd in de vaart der volkeren. En daar horen snelle verbindingen bij.

De gemeente heeft de laatste jaren daarom volop ingezet op die bruggen. De nodige deskundigen ingehuurd, architecten, een commissie van bollebozen, een werkgroep van ambtenaren ingesteld, brochures laten maken, public relations verzorgd, de presentatoren van de inspraakavonden betaald, de huur van de zalen her en der, de etentjes en de drankjes her en der. En nog zo wat.

Deze grap heeft al heel veel miljoenen euro’s gekost. En daarbij komen nog de honderden miljoenen, die de twee bruggen in het verre oosten en in het verre westen, plus een voetgangerstunnel achter het Centraal (een compromis) gaan kosten.

Ach gemeente, we zitten daar helemaal niet op te wachten. Geef ons maar de pontjes. Niets zo leuk als om met het pontje naar de overkant van het IJ te varen.

Maar ja, wat kan ik in hemelsnaam doen als liefhebber van de pontjes tegenover al die daadkracht van de gemeente en al die miljoenen? Ik heb de laatste tijd op het pontje wel altijd een spuitbus met rode verf bij me. Mocht er dus toevallig nog ergens een poster hangen… Maar of dat nou zoden aan de dijk  zet?

Wat kunnen wij doen als liefhebbers van de pontjes? Onze sterkste troef is natuurlijk de charme van de pontjes. Over de pontjes zijn tenslotte al heel wat verhalen en gedichten geschreven. Er zijn zelfs liedjes over gezongen.

Zullen wij als pontjesliefhebbers ook een charme-offensief beginnen?

(Wordt vervolgd.)

Ruud van Dijk


Overzicht “Alle Pontjesverhalen


Reageren? Stuur uw e-mail naar Ruud van Dijk

Op de hoogte blijven van toekomstige pontjesverhalen?
Schrijf u dan in op de nieuwsbrief


Amsterdam Noord

Waardeer onze website!!

Als je onze website waardeert en je waardering wilt laten blijken met een vrijwillige bijdrage: graag!
(PS, wil je de overmaking helemaal afronden? We zien best vaak niet afgeronde overmakingen staan en dat is zonde)Mijn gekozen vrijwillige bijdrage € -