Cultuur in Noord

Cultuur in Noord is er in overvloed. Er wonen en werken veel kunstenaars en andere creatievelingen waardoor er veel bedrijvigheid is en veel culturele initiatieven ontplooit worden.

Momenteel is er een serie mt columns die o.a. Cultuur en Amsterdam Noord gaat.

Veel van dit soort initiatieven werden aan ons doorgegeven en geplaatst in het Amsterdam-Noord uitgelicht nieuws. Denk hierbij aan Nieuw Dekota met kunstobjecten en een initiatief als Zinnig Noord, een vrijplaats voor denken, geloven en zoeken naar zin.

Andere voorbeelden zijn Open Ateliers Noord, dat eerder bekend stond als: Atelierroute Boven ’t IJ en er zijn diverse musea, 4 vestigingen van de bibliotheek en in 2019 is een spiksplinternieuw depot geopend van het Amsterdamse Stadsarchief.

Advertenties

Cultuur vanuit Noord gaat digitaal natuurlijk verder dan enkel de lokatie. We hebben hiervoor ook diverse berichten gepost. Denk hierbij aan: Films, Podcasts en Muziek over Amsterdam-Noord.

Diverse stichtingen houden zich bezig met muziek, dans en theater bezighouden zoals bijvoorbeeld de muziekschool noord.

Het stadsdeel Amsterdam-Noord kenmerkt zich als een cultureel kruitvat. Veel creatieve bedrijven hebben zich hier gevestigd en er zijn ook media-achtige bedrijven. Dit houdt in dat er een toenemende mate van periferie ontstaat waardoor de cultuur steeds meer ruimte wint, gezien deze culturele bedrijvigheid!

Advertenties

Steeds meer lunchgelegenheden, kleine restaurantjes en festivals schieten kuit in Amsterdam-Noord. De coronacrisis zal hier trouwens een enorme invloed krijgen, wij zijn benieuwd hoe Noord hiermee zal omgaan en welke creatieve ideeën hieruit geboren gaan worden.

Culturele bedrijvigheid ontstaat door actief beeldende kunst, initiatieven en manifestaties. Dit alles heeft tot doel om erg veel mogelijke ideeën en ambities te verzamelen voor cultureel Amsterdam-Noord.

Vaak komen de initiatieven van kunstenaars die in Amsterdam-Noord wonen waardoor er actief veel nieuwe bezigheden ontplooit worden.

Amsterdam Noord is een opwindende en dynamische stadswijk aan de andere kant van het IJ-meer in Amsterdam. Het is een uniek en multicultureel deel van de stad, waar de geschiedenis en traditie samenkomen met een eigentijdse en artistieke sfeer. In de afgelopen jaren is de stadswijk steeds meer op de kaart gezet als een belangrijke plek voor cultuur in Amsterdam, met een sterk groeiend aanbod aan galeries, kunst- en cultuurinstellingen, en muziek- en theaterfestivals.

Amsterdam Noord heeft een rijke geschiedenis, die teruggaat tot de 17e eeuw, toen de stadswijk werd opgericht als een belangrijk industrieel centrum. Dit verleden is nog steeds zichtbaar in de talloze monumenten en gebouwen uit deze tijd, die een prachtige achtergrond vormen voor het moderne culturele leven van de stadswijk. In de jaren ‘70 en ‘80 werd Amsterdam Noord het domein van artistieke en alternatieve bewegingen, en sindsdien is het uitgegroeid tot een belangrijke plek voor cultuur en kunst in de stad.

Een belangrijke drijfveer achter het culturele leven in Amsterdam Noord is de aanwezigheid van een groot aantal kunst- en cultuurinstellingen. Het NDSM-werf, bijvoorbeeld, is een oude scheepswerf die is omgebouwd tot een levendige culturele hub. Hier vind je talloze galeries en kunstbeurzen, waar kunstenaars en ontwerpers uit binnen- en buitenland hun werk tonen. Ook het Tolhuistuin, een prachtig park aan het IJ-meer, is een belangrijke plek voor cultuur in Amsterdam Noord, met talloze evenementen en festivals gedurende het hele jaar.

Het culturele leven in Amsterdam Noord omvat ook een scala aan muziek- en theaterfestivals. Het Noorderzon-festival, bijvoorbeeld, is een jaarlijks terugkerend festival dat bekend staat om zijn diversiteit en innovatieve programmering. Hier vind je alles, van theater en dans tot muziek en beeldende kunst. Ook het Cineville-festival, dat plaatsvindt in de NDSM-werf, is een populaire plek voor film- en cultuurliefhebbers.

Naast deze formele culturele instellingen, is er in Amsterdam Noord ook een rijke en levendige subcultuur te vinden. Hier vindje veel kleine en onafhankelijke kunst- en cultuurinitiatieven, waaronder pop-up galeries, underground muziek- en theaterclubs, en nieuwe creatieve projecten. Deze subcultuur is een uitlaatklep voor jonge en opkomende kunstenaars en artiesten, die op zoek zijn naar een plek om hun werk te tonen.


Amsterdam-Noord

Waardeer onze website!!

Als je onze website waardeert en je waardering wilt laten blijken met een vrijwillige bijdrage: graag!
(PS, wil je de overmaking helemaal afronden? We zien best vaak niet afgeronde overmakingen staan en dat is zonde)Mijn gekozen vrijwillige bijdrage € -