De Volewijckers na 1945

Volewijckers na 1945

Afleveringen De Volewijckers:


Overzicht afleveringen over De Volewijckers tot 1945
Deze artikelen zijn ook opgenomen is ons groter overzicht over De Volewijckers


Het verleden van de Volewijckers
Nadat de Volewijckers in 1944 landskampioen was geworden, lag de competitie in het laatste oorlogsjaar stil. In 1945 kwam de Volewijckers uit in de hoogste klasse, die regelmatig anders georganiseerd werd. In 1954 begon de KNVB met betaald voetbal. Ook de Volewijckers werd semi-professional, maar de spelers uit Noord kregen niet veel betaald. In 1956 degradeerde de Volewijckers uit, wat was gaan heten, de eredivisie.

De groenwitten kenden een talentvolle lichting junioren, die doorstroomden naar het eerste elftal, dat als bijnaam de Mosveld-baby’s kreeg. De promotie naar de eredivisie, in 1961, kwam tot stand na een spectaculair duel tegen Elinkwijk. Dat werd ‘Het wonder van Zuilen’ genoemd, de wijk in Utrecht met het Elinkwijk-stadion.

De Volewijckers heeft twee jaar in de eredivisie gespeeld. In het tweede seizoen, eind september 1962, kwam de kentering. De charismatische trainer Daan de Jongh kreeg in de spelersbus een hartaanval. De bus was op weg van Utrecht, waar de Volewijckers met 3-1 had verloren van DOS, naar Amsterdam-Noord. Bij aankomst in het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis in Oost was De Jongh al overleden. De spelers waren danig in de war en hun motivatie was voor de rest van het seizoen verdwenen. De Volewijckers degradeerde in 1963 naar de eerste divisie.

In 1964 moest de Volewijckers het gezellige Mosveld verlaten. Verhuisd werd er naar de Buiksloterbanne, een kale omgeving. Na de degradatie verlieten de belangrijkste spelers de club uit Noord en er kwamen geen gelijkwaardige spelers voor terug. Eind 1973 is de proflicentie verkocht aan FC Amsterdam. In 2013 zijn DWV en de Volewijckers gefuseerd tot dvc Buiksloot. Dvc betekent DWV-Volewijckers-Combinatie.


Bekijk het overzicht met alle afleveringen Voetbal na 1945
óf
Bekijk het overzicht met alle afleveringen Voetbal tot 1945


Deze voetbal geschiedenisserie is geschreven door Albert van der Vliet(†)


Amsterdam Noord

Waardeer onze website!!

Als je onze website waardeert en je waardering wilt laten blijken met een vrijwillige bijdrage: graag!
(PS, wil je de overmaking helemaal afronden? We zien best vaak niet afgeronde overmakingen staan en dat is zonde)Mijn gekozen vrijwillige bijdrage € -